Folytatódik a Fallows-saga: bíróság elé állította átigazoló mérnökét a Red Bull

Hiába ejtette a szezonzárón tett fellebbezési szándékát a Mercedes, a Red Bull Racing végül mégis a bíróságon kötött ki, de egy egészen más ügy kapcsán.

A Red Bull Racing aerodinamikai főtervezőjét, Dan Fallowst júnusban igazolta le az Aston Martin, az elismert szakember a tervek szerint 2022. január 1-jén állt volna munkába új csapatánál technikai igazgatóként. Azóta többször is megjelentek a sajtóban olyan hírek, melyek szerint a Red Bull ebbe nem egyezik bele, Fallowst ugyanis állításuk szerint 2022. december 31-ig szerződés köti az energiaitalosokhoz, ezt követően pedig hat hónapig kötelező kényszerszabadságon kell lennie annak érdekében, hogy ne szolgáltathasson információkat a Red Bull legújabb fejlesztéseiről új munkahelyén (ez egy általános szokás az F1-es csapatok körében). Így tehát Fallows legkorábban 2023. július 1-jén veheti fel a munkát az Aston Martin silverstone-i főhadiszállásán.

Hiába igazolt el, Dan Fallows még másfél évig nem állhat munkába új csapatánál

A mérnök sokáig abban reménykedett, hogy egyezségre tud jutni a Red Bull-lal szerződését illetően, Adrian Newey-ék azonban hajthatatlanok. Úgy vélik, hogy Fallows értékes információkkal rendelkezik a csapat 2022-es autójával kapcsolatban, ezért amint bejelentette távozásának hírét, a brit szakembert a Forma-1-es csapattól azonnal áthelyezték a Red Bull sportautó-részlegére, ahol egy közúti jármű fejlesztésén kellett elkezdenie dolgozni.

A történet azonban ezzel még nem ért véget. Az fpal.org beszámolója szerint kevesebb mint két hónappal áthelyezését követően Fallows írásban benyújtotta a felmondását, melyben közölte, hogy véleménye szerint munkáltatója nem megfelelően kezelte az átigazolását, ezért azonnali hatállyal el kívánja hagyni a Red Bull Racinget. Leírta továbbá azt is, hogy a vele szemben kikötött hathónapos felmondási idő szabálytalan, ezt pedig példákkal is alátámasztotta, felsorolva korábbi Red Bull-mérnököket, akik kényszerszabadság nélkül átigazolhattak más csapatokhoz. A csapat azonban ezt nem fogadta el és visszautasította a szakember felmondását, sőt bíróság elé is vitte az ügyet, mivel szerintük Fallows eljárása volt jogellenes.

A Red Bull tehát minden erejével szeretné megakadályozni, hogy Fallows a szerződésében kikötött felmondási idő előtt más csapathoz igazoljon, míg a mérnök ugyancsak saját érdekeit szeretné képviselni és minél hamarabb munkához látni az Aston Martinnál. Az illetékes bíróság január végén hoz ítéletet, az első tárgyalások azonban már megtörténtek és a hírek szerint eddig a Red Bull számára alakulnak kedvezően a dolgok. Fallows ügyvédje a csapatfőnök, Christian Horner által küldött e-maileket szeretett volna bizonyítékként ismertetni, melyek szerinte alátámasztják, hogy más csapattagok korábban valóban a felmondási idő kitöltése nélkül távozhattak. Ezt azonban a bíró elutasította, arra hivatkozva, hogy minden munkavállaló szerződése más kikötéseket tartalmazhat, emiatt az ilyen levelezések felkutatása csak időpocsékolás lenne.

Max Verstappen terelgeti a Red Bullt a 2021-es évzáró teszten, Abu Dhabiban [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Érdekesség egyébként, hogy nem ez az első eset, amikor Fallows megkavarta az állóvizet egy átigazolási szándékkal. 2014-ben a McLarentől kapott ajánlatot, le is szerződött a wokingiakkal, ezt megtudva azonban a Red Bull is rákontrázott és ajánlott számára egy sokkal jövedelmezőbb szerződést, amit nem tudott visszautasítani. A bírósági ügy akkor csak azért maradt el, mert a két csapat peren kívül megállapodott egymással.

A következő tárgyalás január 25-én kezdődik az ügyben.

Címlapkép forrása: formula1.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.