Csapatfőnöke után a műszaki igazgatót és egy szponzorát is elveszítheti az Aston Martin

Záporoznak a különböző sajtóértesülések az Aston Martin szerkezeti átalakításáról: a legtöbb forrás biztosra veszi Otmar Szafnauer, Andrew Green és velük együtt a BWT átigazolását az Alpine-hoz, más hírek szerint Marcin Budkowski is csapatváltásra készül, ugyanakkor pedig az Aston Martin felsővezetésében is személyi változásra van kilátás.

Nagyjából két és fél hónappal a szezon kezdete előtt Otmar Szafnauer elhagyta az Aston Martint, ami alapos érvágás lehet a silverstone-i istállónak, ha nem találják meg a megfelelő utódot. A csapat problémái azonban sajtóhírek szerint tovább sokasodhatnak, a Formulanerds.com beszámolója szerint ugyanis Szafnauer után az istálló műszaki guruja, Andrew Green is dobbantani készül, ráadásul az egyik szponzorukat is elveszíthetik.

A most 56 éves mérnök 1990-ben a Jordan istálló által került először kapcsolatba a motorsporttal. Egészen a kilencvenes évek közepéig itt dolgozott versenymérnökként, majd 1998-ban csatlakozott a BAR-hoz, ahol a mechanikai tervezőmunka vezetője lett. 2004-ben a Red Bull Technologieshez igazolt mint fejlesztési igazgató, 2010-ben viszont visszatért Silverstone-ba az immár Force Indiának hívott csapathoz, ahol először mérnökigazgató lett. 2011-ben technikai igazgató lett, amit több mint egy évtizeden keresztül ellátot, majd 2021. júliusában műszaki főigazgatói kinevezést kapott.

A 2011-es VJM04 volt az első Force India, amely Green munkája [fotó: Reuters]

Hogy Green pontosan milyen okból készül elhagyni régóta szolgált csapatát, azt nem közölte a forrás, mindenesetre a rendelkezésre álló információk szerint Szafnauerrel együtt Green is az Alpine-hoz tart, ráadásul a brit istálló egyik fő támogatója, a BWT is átpártolna az Enstone-iakhoz. A víztisztító berendezések gyártásával foglalkozó vállalat 2017 óta a Silverstone-i istálló partnere, miattuk lettek a Force India autói anno rózsaszínek, azonban az Aston Martin brand és vele együtt a brit versenyzöld szín felvételével a BWT elveszítette legfőbb jellegzetességét, ráadásul a francia Auto Journal beszámolója szerint más, felsővezetői döntésekkel sem elégedett az osztrák cég. Az Aston Martin csapat hivatalos honlapján egyébként a szponzorok felsorolásánál már nem is szerepel a BWT – ez persze önmagában még semmit nem jelent, de érdekes egybeesés.

„Még a névadó főszponzor, a Cognizant is jobban örült volna, ha az Aston Martin autói rózsaszínek maradnak, mert sokkal felismerhetőbbek lennének. Történelmi szempontokat tekintve a brit versenyzöld felvétele sokak számára érthető, de nem nekem. Üzleti oldalról ez rossz döntés volt, a zöld Aston Martin nem állja meg magát a tévében. A rózsaszín szín nem csak a védjegyünkké vált, de bizonyos szempontból egy eleganciát is sugárzott. Nagy csalódás számomra, hogy nem tudtam meggyőzni Lawrence Strollt [az Aston Martin ügyvezető elnöke – a szerk.]. Nem egoizmusból mondom, hanem racionalitásból, de egy rózsaszín autó egyszerűen jobban kiemelkedik a többi közül és nagyobb reklámértéke is van” – nyilatkozta a BWT vezérigazgatója, Andreas Weißenbacher még tavaly a Speedweeknek.

Azt, hogy Szafnauer az Alpine-hoz igazol, hivatalos forrásból egyelőre nem erősítették meg, de egyre több jel utal rá. Az Auto Hebdo értesülései szerint Szafnauer Martin Whitmarsh kinevezését követően kezdett tárgyalni az Alpine vezérigazgatójával, Laurent Rossival, és elvileg hamar meg is állapodtak, hogy 2022-től az amerikai lesz az Enstone-i istálló csapatfőnöke és közvetlenül Rossinak tartozik majd jelentési kötelezettséggel. Mellé érkezne technikai igazgatóként Green (ez a poszt az Alpine-nál jelenleg tulajdonképpen betöltetlen, a csapat 2021-es autóját egy Pat Fry által irányított mérnöki csoport tervezte), illetve a francia lap beszámolt egy olyan verzióról is, hogy amennyiben Szafnauer valóban az Alpine-hoz igazolna, akkor gyakorlatilag helyet cserélne Marcin Budkowskival, így a lengyel lehetne az Aston Martin csapatfőnöke. Ennek viszont némileg ellentmond az Auto Motor und Sport cikke, amely Whitmarsh kinevezését vélelmezi.

Marcin Budkowski 2018-ban került a Renault-hoz, francia lapértesülések szerint idéntől akár az Aston Martin csapatfőnöke is lehet [fotó: XPB Images]

Szintén az Aston Martinhoz, de inkább a felsővezetéshez kötődő hír, hogy a cégcsoport vezérigazgatója, Tobias Moers helye is veszélyben van, Lawrence Stroll ugyanis nincs elragadtatva attól a 15 millió fontos hiánytól, amit a Valkyrie hiperautó gyártásának késedelme okoz. Az Autocar magazinnak több forrás is megerősítette, hogy az Aston Martin már kapcsolatba is lépett a leendő új vezérigazgatóval, a vállalat szóvivője azonban nem volt hajlandó kommentálni az értesüléseket. A Bloomberg hírügynökség egyébként úgy tudja, hogy az egyik jelölt a posztra a Ford Motor Company egyik pénzügyi szakembere, Steven Armstrong, aki jelenleg a vállalatcsoport dél-amerikai és indiai piacaiért felelős, de korábban dolgozott elnökhelyettesként és üzemeltetési igazgatóként is a Ford európai részlegén.

Címlapkép: Moy / XPB Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.