Igazi sztárfelállás a két Rahal BMW-ben, egy második WeatherTech Mercedes a 12. GTD Pro nevező

Gergő kollégám két nappal ezelőtti IMSA-hírcsomagja óta is özönlöttek a daytonai 24 órás előtti bejelentések, ezeket próbálom meg összeszedni nektek.

Végre bejelentették a BMW észak-amerikai zászlóshajójának számító Rahal Letterman Lanigan Racing daytonai felállását (a teljes éves versenyzők kilétét még nem tudjuk), a két új M4 GT3-ban pedig a tavalyi arcok térnek vissza nagyrészt, egy igazi sztárfelállás formájában. 2021-ben Rahalék két M8 GTE versenygépe csak a Michelin Endurance Cup négy versenyén indult. A 24-es autón John Edwards, Augusto Farfus és Jesse Krohn osztoztak ezeken a versenyeken. A trió idén átül a 25-ös autóba, Daytonában pedig az a Connor De Philippi lesz a negyedik váltótársuk, aki tavaly teljes MEC szezont futott a 25-ben. A másik autó felállását kicsit megvariálta a gyártó, ebben csak az osztrák Phillip Eng marad tavalyról. Mellé csatlakozik a 2021-es 24 óráson a 24-es géppel induló, kétszeres DTM bajnok Marco Wittmann, a dél-afrikai Sheldon van der Linde, aki szintén a bajorok DTM versenyzője, illetve a brit Nick Yelloly. Utóbbi pilótának van a legkevesebb IMSA tapasztalata, egyetlen sebringi 12 órás formájában, amit a Turner BMW-vel teljesített tavalyelőtt.

Bár a BMW nem erősítette meg, hogy kik maradnak a két M4-ben a teljes szezonra, azt tudjuk, hogy Krohn és van der Linde csak a 24 óráson kap lehetőséget, ami a finn esetében egyfajta “lefokozás”, hiszen az elmúlt 4 szezonban az M8 GTE egyik alapversenyzője volt.


Egy Porschét és egy Mercedest is indít Daytonában a WeatherTech Racing, míg Pagenaud az MSR-rel tér vissza

Az év első napjaiban számoltunk be róla (a fenti cikk), hogy a WeatherTech Racing a Porsche 911 GT3 R mellett egy Mercedest is indít GTD Pro-ban, az Affalterbach-i márka gyári versenyzőivel a volán mögött. Ma pedig az derült ki, hogy a WeatherTech/Proton Competition duó egy második AMG GT3 Evot is indít GTD Pro-ban. Az új, 15-ös számú autó indulásának anyagi hátterét a montanai Mercedes of Billings kereskedés fogja biztosítani. A másik két WeatherTech autótól eltérően, ennek “csak” három versenyzője lesz a legendás futamon. A német vonalat a korábbi BMW és Ford gyári versenyző, Dirk Müller, illetve Patrick Assenheimer erősítik, melléjük pedig a Penske elnök Tim Cindric fia, Austin csatlakozik.


Idén is visszatér, teljes szezont futva a GTD kategóriában a porschés Team Hardpoint. A csapat teljes szezonos versenyzői változatlanok maradnak 2022-ben. Tehát az alakulat főnöke, Rob Ferriol, és a brit női versenyző, Katherine Legge fogják a 99-es számú Porschét vezetni idén is. A négy endurance fordulóban a néhai Justin Wilson öccse, Stefan csatlakozik a gárdához, míg a daytonai 24 óráson az amerikai Nick Boulle lesz a negyedik váltótársuk.


Szintén a “sima” GTD kategória egyik visszatérő alakulata lesz a HTP Winward Motorsport, akik tavaly megnyerték Daytonában a kategóriát, és a szezonzáró Petit Le Mans-non visszatértek egy Mercedeszel. Az 57-es számú AMG GT3 győztes négyeséből marad idén is a brit-svájci Philip Ellis, aki tavaly eléggé berobbant első DTM szezonjában, illetve az amerikai Russell Ward. Melléjük érkezik két Daytona-újonc: a HTP Motorsport DTM versenyzője, az osztrák Lucas Auer, illetve a 29 éves kanadai Mikaël Grenier.

Címlapkép: a Rahal Letterman Lanigan Racing hivatalos média felületei

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.