MotoGP: 2023-as pilótakeringő

Még el sem kezdődött a 2022-es szezon, de a közvéleményt már foglalkoztatja, hogy kik azok, akik a szezon végeztével csapatot válthatnak. Elöljáróban amit tudni érdemes, hogy a MotoGP-ben jellemzően 2 éves szerződéseket szoktak kötni, mely a legtöbb pilótánál év végén lejár. Így adja magát a téma, főleg, hogy év közben majd záporozni fognak a bejelentések.

Több szempontból is kiemelkedő volt, hogy 2021 januárjában a Repsol Honda és Marc Marquez 4 évre köteleződött el. Főleg annak fényében, hogy akkor még a visszatérés ideje is kétséges volt. Persze azóta a Honda sem olyan magabiztos magában, főleg Marquez legújabb (2011 után visszatérő) sérülése kapcsán. Pol Espargaro viszont a 2 éves szerződésének második évét kezdi, és a nehéz bemutatkozása után jobb eredményeket várnak tőle.

Meg nem erősített információk szerint a Honda kiszemelte magának a 2020-as világbajnokot, Joan Mirt. Mir a tavalyi szezonban végig elégedetlen volt a Suzuki technikai lemaradásával – a címvédő márka futamot sem tudott nyerni. Ez lehet annak a jele is, hogy amennyiben Espargaro nem teljesít, akkor lecserélik, de akár már arra is próbálnak felkészülni, ha Marquez nem fog tudni azon a szinten versenyezni. Bár Lorenzo álláspontja az, hogy igazán csak a Ducati lenne előrelépés, hiszen az olasz motorral tud bárki gyors lenni. Ha a bajnokságra nézünk, akkor az első 5-ben csak Quartararo és Mir nem Ducatis. A futamokon is olyan nem volt, hogy ne kellett volna számolni velük.

Joan Mir 20 év után nyert világbajnoki címet a Suzukinak, lehet mégsem marad velük hosszú távon?

Címvédők – áldás vagy átok?

Annak ellenére, hogy 6 év után nyert Yamahás versenyző világbajnokságot, Fabio Quartararo hosszútávú maradása sem számít biztosnak. A fiatal francia egyedüliként tudott minden hétvégén a legjobbak közé férkőzni a hangvillások közül, de év végére kezdett látszani, hogy fejlesztésekben lemaradásban lesznek. A szezon kétharmadáig felépített előnyéből lehetett gazdálkodni, de a konstans teljesítménye és Bagnaia hibái miatt volt igazán tükörsima szezonja. Minél közelebb voltunk a 2022-es szezonhoz, annál több aggodalmas nyilatkozat jelent meg a Yamahánál, szóval könnyen lehet, hogy Suzukihoz hasonló címvédés lesz, legfeljebb több futamgyőzelemmel. Quartararo viszont regnáló világbajnokként nem adná lejjebb, és gyorsaságát látva alighanem több kérője is akadna – akár a Honda, akár a Ducati.

Ha már Yamaha, nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt, hogy a Superbike-ban is van egy friss világbajnokuk. Toprak Razgatlioglu szintén nagyon fiatal, tehát nála bőven benne van még (Rea-vel ellentétben), hogy megpróbálják átcsábítani a MotoGP-be. Persze itt valószínűleg csak gyári csapat kerülhet szóba, de akár Yamahán házon belül is meg lehetne oldani, ha esetleg Quartararot nem sikerül maradásra bírni.

Sok spekuláció után nézzük meg csapatonként, kinek meddig szóló szerződése van. Persze azt pont Vinalesnél láttuk tavaly, hogy ezek nem feltétlenül mindig teljesülnek is, hiszen akkor még az idei évet is Yamahán kéne végigcsinálnia.

Gyári csapatokSzerződés lejár
Repsol Honda
Marc Marquez2024
Pol Espargaro2022
Monster Yamaha
Fabio Quartararo2022
Franco Morbidelli2023
Lenovo Ducati
Jack Miller2022
Francesco Bagnaia2022
Suzuki
Joan Mir2022
Alex Rins2022
Aprilia
Aleix Espargaro2022
Maverick Vinales2022 (opció hosszabbításra)
Red Bull KTM
Miguel Oliveira2022
Brad Binder2024
Független csapatokSzerződés lejár
Pramac Ducati
Johann Zarco2022 (Ducatis szerződés)
Jorge Martin2022 (Ducatis szerződés)
Gresini Ducati
Enea Bastianini2022
Fabio di Giannantonio2022
VR46 Ducati
Luca Marini2022
Marco Bezzecchi2022
LCR Honda
Takaaki Nakagami2022 (Hondás szerződés)
Alex Marquez2022 (Hondás szerződés)
WithU RNF Yamaha
Andrea Dovizioso2022 (Yamahás szerződés)
Darryn Binder2022 (Yamahás szerződés, opció 2023-ra)
Tech3 KTM
Remy Gardner2022 (KTM-es szerződés)
Raul Fernandez2022 (KTM-es szerződés)

Képek forrása: motogp.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.