🇦🇪 24H Series: A WRT uralta a dubai 24 órás versenyt

A hétvégén a Dubai Autodrome-on került sor a 2022-es év második nagyobb endurance-versenyére, egyben az első 24 órás futamra, amely a 24H Series szezonnyitó versenye is volt egyben.

A WRT istálló a szaúd-arábiai MS7 néven futó autó vezetésével fölényes kettős győzelmet aratott a dubai 24 órás versenyen. Dries Vanthoor, Christopher Mies, Thomas Neubauer, Axcil Jefferies és Mohammed Saud Fahad Al Saud egy teljes körrel előzték meg a célban a csapat másik R8-asát, melyet Frederic Vervisch, Benjamin Goethe, Arnold Robin, Maxime Robin és Jean-Baptiste Simmenauer vezettek. A belga csapat története során másodszor diadalmaskodott a hagyományosan a szezon első 24 órás versenyének számító viadalon, míg az Audinak ez volt a harmadik sikere, az első a Car Collection Motorsport 2019-es diadala óta. A zimbabwei származású Axcil Jefferies pedig megvédte győzelmét, tavaly ugyanis szintén a dobogó tetején állt, akkor még a GPX Racing istálló Porschéjával aratott diadalt.

A rajt

A mezőny egyébként négy év óta most volt a legnagyobb: a csúcskategóriát jelentő GT3-ban 13 autó nevezett, további hat autó volt GT3 Pro/Am- és további nyolc GT3 Am kategóriában. Ezen kívül volt egy csomó kupás Porsche, tizenegy GT4-es autó, nyolc TCR-es túraautó, meg még néhány különlegesség, melyekről részletesen >> itt << tájékozódhattok.

A futam első negyede változatosan alakult. Eleinte a porschés alakulatok váltogatták egymást az élen, a hatodik órától kezdve azonban a két WRT Audi átvette a verseny irányítását, köszönhetően néhány remekül időzített boxkiállással. A 7-es gépnek sikerült Code 60 alatt tankolnia, ezzel a 4-es Haupt Racing Mercedesszel (Raffaele Marciello – Manuel Metzger – Khaled Al Qubaisi – Hubert Haupt) és a 77-es Barwell Motorsport Lamborghinivel (Mirko Bortolotti – Rik Breukers – Rolf Ineichen – Adrian Amstutz) szemben is pályapozíciót nyertek. A HRT a rengeteg autó miatt kénytelen volt egyszerűen áthaladni a boxutcán, majd a következő körben visszatérni, ezzel sok időt buktak.

A Barwell egység tudta tartani a lépést egy darabig Vanthoorékkal, a brit istálló jó eséllyel pályázott arra, hogy a dubai 24 órás története során először nyerjenek nem német autóval, reményeiknek azonban véget vetett egy technikai hiba, kevesebb mint öt órával a leintés előtt. Innentől kezdve a két Audinak nem volt ellenfele, a győztes egység a célban három kör előnnyel verte meg a 3. helyezett Mercedes-AMG-t (Kenny Habul – Mikaël Grenier – Maro Engel – Jules Gounon), melyet a Sun Energy 1 Racing és az SPS Automotive Performance közösen nevezett.

Rik Breukerst a 2. helyről kényszerítette kiállásra egy technikai probléma

Az eltolódott stratégiák miatt Marciellónak a futam vége felé egy nem tervezett tankolást is be kellett iktatnia, ezzel a 3. helyet megörökölte a 75-ös Mercedes. Ez a két egység korábban is remek csatákat vívott, három órával a vége előtt Manuel Metzger kemény küzdelemben győzte le a Mercedes gyári versenyző Maro Engelt. Kevesebb mint tíz perccel a vége előtt azonban Mikaël Grenier kiváló egyéni teljesítményének és üzemanyagtakarékos vezetésének köszönhetően ezek a pozíciók visszacserélődtek, a dobogó legalsó fokára így ők állhattak fel.

Fej-fej mellett a HRT volt a jobb, stratégiából azonban az SPS kerekedett felül a Mercedesek csatájából

Az 5. helyen következett Haupték másik Mercedese, a 777-es (Luca Stolz – Indy Dontje – Martin Konrad – Al Faisal Al Zubair), hatodikként zárt a legjobb Porsche, melyet a Herberth Motorsport indított (Anton De Pasquale – Sven Müller – Stephen Grove – Brenton Grove), a 7. helyen pedig a 99-es Attempto Racing Audi (Luca Engstler – Alex Aka – Florian Scholze – Nicolas Schöll – Finlay Hutchinson) végzett. Noha az összetett diadalra nem volt esélyük, a GT3 Am- és Pro/Am kategóriagyőzelmeket behúzta a Mercedes, köszönhetően a CP Racingnek (Charles Putman – Charles Espenlaub – Philip Quaife – Shane Lewis) és az MP Motorsportnak (Jaap van Lagen – Daniel de Jong – Henk de Jong – Bert de Heus).

GT4-ben a 408-as Dragon Racing Mercedes (Roald Goethe – Oliver Goethe – Stuart Hall – Jordan Grogor), míg a kupás Porschékat felvonultató 992-Pro kategória győzelme a 934-es Team GP Elite egységet (Lucas Groeneveld – Jesse van Kuijk – Daan van Kuijk – Max van Splunteren) illette. TCR-kategóriában egy thai egység győzött egy DSG-váltós Cuprával, míg a Zengő Motorsport (Zengő Zoltán – Kismarthy-Lechner Gábor – Tóth Csaba – Gál Szabolcs – Horváth Tamás) 69 kör megtétele után sajnos kiesett.

Nagyon-nagyon zanzásítva tehát ez történt a dubai 24 órás versenyen, akit viszont részletesebben érdekelnek az események, azoknak javasoljuk Vincent Bruins Twitter-oldalának felkeresését.

Vincent Bruins a dutchnascarfans.nl és az autosport.nl tudósítója, korábbi zandvoorti pályabíró, hatalmas autósport-fanatikus

A 24H Series következő futamát Abu Dhabiban rendezik egy hét múlva, ez a hatórás viadal azonban nem számít bele a bajnokság eredményébe.

Címlapkép: Audi Sport
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.