Dakar: halálos baleset az utolsó napon, Nasser Al-Attiyah negyedszer nyert

Pénteken helyi idő szerint délelőtt a Dakar utolsó napján az etap útvonalon a PH Sport egyik szervizjárműve balesetet szenvedett egy helyi kamionnal. Az esetet követően egy fiatal francia szerelő, Quentin Lavalée életét veszítette. Utasát jelenleg egy jeddai kórházban ápolják.

Eredmények

Köztudott, hogy a Dakarban még a 24 órás versenyeknél is több kategóriában indulnak a versenyzők. Ezek közül a legnagyobb figyelem alighanem az autósokra és a motorosokra irányul. A négykerekűek mezőnyében hamar eldőlt, hogy a negyedik Dakar győzelmére törekvő Nasser Al-Attiyah és a kilencszeres ralivilágbajnok Sebastien Loeb lehet a legnagyobb esélyes. A korábbi kétszeres Dakar-győztes Carlos Sainz-nak már az első napokban tetemes hátránya lett velük szemben. A szaúdi közönség legnagyobb örömére hazai versenyző is felállhatott az összetett dobogóra, miután Yazeed Al Rajhi szerezte meg a harmadik helyet. A versenyt végül Al-Attiyah negyedszer nyerte meg, így Loeb ugyan már 16 szakaszgyőzelemnél jár, de várnia kell még a legnagyobb dakari sikerre.

A motorosoknál elképesztően szorosan alakult a vége, hiszen az első hármat alig több, mint 6 perc választotta el közel 5000 kilométer mért szakasz után az utolsó napon. A győzelmet végül Sam Sunderland szerezte meg, ami pályafutása második, a GasGas számára viszont az első Dakar győzelmet jelenti. A második helyen az utolsó szakasz megnyerésével Pablo Quintanilla végzett, Matthias Walknernek pedig be kellett érnie a harmadik hellyel. Érdemes kiemelni a MotoGP-ből tavaly év végén távozó Danilo Petruccit, akinek teljesítményét szinte az egész MotoGP figyelte. Ugyan technikai hiba miatt feladott egy szakaszt, így az összetettből korán kiesett, de kapott egy jokert. Ezt követően több mért ponton volt a leggyorsabb, és még egy szakaszgyőzelmet is elkönyvelhetett élete első sivatagi megmérettetésén.

A quadosoknál Alexandre Giroud első Dakarját nyerte, LW Proto-ban Francisco Lopez Contardo volt a legjobb. SSV-ben is az utolsó szakasz döntött az amerikai Austin Jones javára. A kamionosok mezőnyét a Kamaz uralta. Minden szakaszt valamelyik autójuk nyert, az összetettet pedig az utolsó szakaszt is megnyerő Dimitry Sotnikov.

Magyar érdekeltség

A motorosokon belül is vannak még kisebb kategóriák, és ezek közül Gyenes Emánuel és Saighmeister Gábor is a szerelő nélküli kategóriában indult. Ez azt jelenti, hogy a szakaszok közötti szerelést is a versenyzőnek kellett megoldania. Abszolút értékelésben Gyenes 40. lett, ebben a kategóriában viszont az 5. helyet érte el. Saghmeister összetett 106. lett, de a Dakar kapcsán az is elismerésre méltó, ha valaki sikerrel teljesíti.

Képek forrása: dakar.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.