🇺🇸 Roar: Ricky Taylor nagy csatában verte Westbrookot a kvalifikációs futamon

A tavalyi győztes Konica Minolta Acura rajtolhat az élről a január 30-án kezdődő daytonai 24 órás versenyen, miután a vasárnap esti kvalifikációs futamon Ricky Taylor győzelmet aratott Tristan Vautier ellen.

A legendás viadal előtti hivatalos tesztprogram, a Roar utolsó fejezeteként vasárnap este, magyar idő szerint 20 órától rendezték a kvalifikációs futamot, amely a 24 órás rajtrácsát volt hivatott meghatározni. A százperces sprintet az 5-ös JDC-Miller Motorsports Cadillac kezdhette az első helyről, miután az időmérő edzésen Tristan Vautier meglepetésre megverte az Acurákat. A GT3-as mezőnyt két Porsche vezette fel, csak utánuk következtek a Mercedesek és a Lamborghinik.

Beszámoló a 2022-es Roarról

Vautier a pole-ból remekül jött el, mögé pedig a szintén remekül rajtoló Tristan Nunez zárkózott fel, hamarosan azonban már Renger van der Zande haladt az 5-ös Caddy mögött, míg Albuquerque csak 5. volt. Nunez a 7. körben lekörözés közben lesodródott a pályáról, így Blomqvist és Albuquerque feljöttek a 3-4. helyekre, sőt az amerikait nem sokkal később Lynn is megelőzte. A 15. körben át is adta autóját Pipo Deraninak, ugyanebben a körben pedig váltott a Meyer Shank is, Blomqvist helyére Jarvis ült be. Ezzel egyidejűleg az élen remek csata kezdett kibontakozni: van der Zande elkezdte nyomás alá helyezni Vautier-t, de mögötte már tolakodott Albuquerque, aki pedig Lynn-t láthatta a visszapillantójában.

Nunez lekörözés közben a füvön, itt sok időt veszített a Whelen Cadillac

A két Ganassi autó a 18. körben cserélt – van der Zandét Bourdais, Lynn-t pedig Bamber váltotta –, azonban elkapkodták a dolgot és néhány perccel később jöhettek vissza áthajtásos büntetésre, mert túl gyorsan hajtottak a boxban. Mire mindenki letudta a személyzetcseréket, a korai kiállással operáló Jarvis-Derani duó vezetett, Ricky Taylor pedig ugyan bejött Richard Westbrook elé, de hat másodperccel állt a vezető Acura mögött. Mögöttük az Ally Cadillac következett Kamui Kobayashival, de a japán lemaradása már több mint húsz másodperc volt.

A 26. körben Westbrook megelőzte Taylort és elkezdett felzárkózni a vezető kettősre. Hamarosan megkezdődtek a második boxkiállások, melyek során a Konica Minolta Acura került az élre, Taylor mögött pedig Westbrook-Jarvis-Derani-Kobayashi-Bourdais-Bamber volt a sorrend. A Taylor-Westbrook kettősnek sikerült elszakadnia az üldözőbolytól, csatájuk pedig az utolsó előtti körben csúcsosodott ki. Westbrook ekkor egy öngyilkos manőverrel próbált bevetődni ellenfele mellé az 1-es kanyarban, a manőver azonban nem sikerült. A Cadillac megpördült, Taylor azonban tovább tudott menni és győzött. Westbrook még időben összeszedte magát és bejött a 2. helyen.

Westbrook sokat kockáztatott ennél a manővernél

15 perccel a vége előtt a Meyer Shank autónak egyre komolyabb üzemanyag problémái kezdtek adódni, emiatt Jarvist rövid időn belül megelőzte Derani és Kobayashi is. A brazil azonban Jarvisszal ellentétben nem figyelt a benzinre, ezért négy körrel a vége előtt be kellett iktatnia egy extra kiállást, ennek köszönhetően pedig Kobayashi lépett fel a 3. helyre, Jarvis 4. lett, mögöttük következett Bourdais-Bamber sorrendben a két Ganassi autó, és csak a 7. helyen Derani.

LMP2-ben nem történt nagy meglepetés, ugyanis kettős PR1/Mathiasen győzelem született, Mikkel Jensen és Jonathan Bomarito mögött harmadikként a 68-as G-Drive/Algarve Oreca ért célba. LMP3-ban az Andretti Autosport győzött Jarett Andrettivel és Josh Burdonnal, őket a 6-os Mühlner Motorsports America (Moritz Kranz – Ayrton Ori) és a 13-as AWA (Orey Fidani – Kuno Wittmer) egység követte.

Ugyancsak szoros csatának lehettünk szemtanúi a GT3-as mezőnyben is, a 63-as TR3 Racing Lamborghini ugyanis csak kevesebb mint negyed órával a leintés előtt tudta bebiztosítani a győzelmét, Mirko Bortolotti ekkor előzte meg Alessio Picariellót. A 79-es WeatherTech Porschéban ülő belga bejött másodiknak, a harmadik pedig az eleinte vezető, de Felipe Nasr etapjai alatt visszaeső Pfaff Motorsports lett. A GTD-kategória értékelését az 57-es Winward Racing Mercedes (Russell Ward – Lucas Auer) nyerte, megelőzve az 59-es Crucial Motorsports McLarent (Jon Miller – Paul Holton).

Nem voltak nagy különbségek GTD-ben sem, Auer ennyivel verte meg Holtont

Részletes eredmények

Most következik néhány nap pihenő, aztán csütörtök késő délután folytatás az utolsó edzésekkel!

A hétvégi program

Címlapkép forrása: Wayne Taylor Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.