🇸🇦 Diriyah E-Prix: Rowland nyerte a szezon első szabadedzését, de Vries összetörte a Mercedest

Mindössze öt perc jutott a világbajnoki címvédő Nyck de Vriesnek a szezonnyitó Diriyah E-Prix első szabadedzésén, a holland pilóta ugyanis nagyon hamar a falnak csapta Mercedesét.

A daytonai 24 órás verseny árnyékában, szinte észrevétlenül kezdődött meg a Formula-E 2022-es idénye, a Diriyah E-Prix pedig a Dakar Rali után a második nagy autósport-esemény az országban néhány hét leforgása alatt.

A szaúdi pálya nyomvonala [kép forrása: fiaformulae.com]

Az új idény első gyorskörét Sam Bird futotta 1:18.635-tel, majd próbaképpen egy egészpályás sárga zászlós megszakítás következett. Ezt követően Bird rádión keresztül borzasztónak nevezte a pályát, mivel a sivatagi homok és a közelben zajló építkezések miatt rengeteg por volt az aszfalt felületén. Ahogy az ideális ív tisztulni kezdett, a köridők is rohamléptekben javultak, Pascal Wehrlein hamar betört 1:15-be, majd Sébastien Buemi vette át a vezetést. A körözést Nyck de Vries balesete szakította meg, a világbajnoki cím védője a 3-as kanyarban csúszott meg és törte össze a Mercedes bal-hátsó felfüggesztését.

De Vries aligha így akarta nyitni a szezont

A megszakítás után Buemi tovább javította az időt, majd Jean-Éric Vergne állt az élre, már egy 1:13-mal kezdődő körrel. Ezután Mitch Evans és Wehrlein javítottak, majd következett Robin Frijns, a holland 1:13.411-gyel vette át a vezetést. Ez mindössze egy percig tartott, Evans ugyanis bement 1:12-be, sőt Stoffel Vandoorne-nak az 1:11-es idő is összejött. A belgát a DS Techeetah párosa rövidesen megelőzte, Vergne 1:11.019-cel vezetett Antonio Félix da Costa előtt.

A portugál hamarosan 1:10.717-re javított és úgy tűnt, megnyerheti az edzést, Vergne ugyanis két lila szektor után a végén megcsúszott és már nem tudott javítani. Az utolsó pillanatban azonban jött Oliver Rowland, a Mahindra kedvéért a Nissant három szezon után elhagyó brit órája 1:10.559-nél állt meg, ezzel ő nyert. Jake Dennis a legvégén bejött harmadiknak, eggyel lejjebb taszítva Vergne-t, majd következett Evans, Mortara, Wehrlein, Buemi, di Grassi és Cassidy.

A program pénteken, magyar idő szerint 11:30-tól folytatódik a második szabadedzéssel, majd 13:40-től jön az időmérő, 18 órától pedig az első futam. Szombaton ugyanez lesz a program, ugyanezekkel az időpontokkal. Mindkét futamot élőben adja az Eurosport 2, a felvezető műsorban pedig összefoglalják az időmérők legfontosabb történéseit is. Akinek van Eurosport Player előfizetése, ott élőben nézhet mindent.

Címlapkép forrása: YouTube / ABB Formula E
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.