A Honda 2025-ig a Red Bull partnere marad!

Drámai fordulat motor-ügyben: a Red Bull Racing a jelenlegi szabályrendszer utolsó évéig, 2025-ig közvetlenül Japánból kapja a Honda erőforrásait, miközben beszállítóként fizetik őket!

A Honda a 2021-es szezon végeztével befejezte gyári programját a Forma–1-ben. Az eredeti tervek szerint erőforrásaikat további egy átmeneti évben is fejlesztenék a Red Bull részére, de már az energiaitalosok költségén, 2023-tól kezdődően pedig a Red Bull újonnan megalakult erőforrás-részlege, a Red Bull Powertrains teljesen szabad kezet kapott volna. Az RBP tehát 2023-ra, 2024-re és 2025-re a Milton Keynes-i főhadiszálláson építi saját erőforrásait a Honda alkatrészeiből, ezzel egyidejűleg pedig a 2026-tól bevezetésre kerülő új szabálycsomagnak megfelelő projektjén dolgozik.

Az eredeti terv legalábbis ez volt. Az energiaitalosok szaktanácsadója, Dr. Helmut Marko az Autorevue c. lapnak adott interjújában ma elmondta, hogy a legújabb verzió szerint a Honda egészen 2025-ig közvetlenül a szakurai gyárból szállítja majd a komplett erőforrásokat a Red Bull Racing és az AlphaTauri részére, miközben a Red Bull a Hondát mint beszállítóját fizeti.

A döntésre nagyrészt azért volt szükség, hogy az RBP új gyártónak számítson, amikor négy év múlva bemutatja saját erőforrását, az FIA ugyanis korábban elhintette, hogy az új gyártók bevonzása érdekében 2026-ban az újoncok bizonyos engedményeket kapnának az új szabályok jelentette kötelezettségek alól. A felek közötti új megállapodás részletei még nem ismertek, és az sem biztos még, hogy a motorok egyáltalán Honda néven fognak-e futni, bár ez logikus lépés lenne annak érdekében, hogy a Red Bull Powertrains valóban új gyártóként csatlakozhasson a sporthoz 2026-ban.

„Találtunk egy, az eredetitől teljesen eltérő megoldást. Az erőforrásokat 2025-ig változatlanul Japánból kapjuk majd, azokhoz magunk nem nyúlunk hozzá. Ez azt jelenti, hogy a jogok és minden, ami ezzel jár, a Hondánál maradnak, ami egy fontos lépés annak érdekében, hogy 2026-ban új gyártónak számítsunk” – fogalmazott Marko.

Nem szabad elmenni továbbá amellett sem, hogy egyre több jel mutat arra, hogy a Red Bull 2026-tól a Porsche partnere lesz, és mivel a stuttgarti márka újonc lenne a hibrid érában, ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen szabadon fejleszthetik az erőforrásaikat akár a Red Bull Powertrainsszel párhuzamosan, hogy aztán a végén “összedobják”, hogy mire jutottak.

Konklúzió: a Honda adja a motort, a Red Bull viszont mégis vett egy komplett motorrészleget és technológiát a Porschének. Business a legfelső szinteken. Zseniális!
Címlapkép forrása: Reddit / F1 Porn
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.