🇺🇸 Rolex 24: A Meyer Shank Racing nyerte a daytonai 24 órást versenyt!

Az edzések eredményei alapján lehetett rá számítani, hogy az idei daytonai 24 órás az Acura versenye lesz. Ez végül be is igazolódott, de közel sem volt sima győzelmük, és nem is az előzetesen esélyesebbnek tartott Wayne Taylor Racing szelte át elsőként a célvonalat. Mindeközben pedig a GTD Pro kategóriában két Porsche az egész idény egyik legnagyobb párviadalát mutatta be, amely egy utolsókörös ütközésben csúcsosodott ki.


A futamot a Konica Minolta Acura kezdhette a pole-pozícióból, az események azonban már a rajt előtt megkezdődtek, Dwight Merriman ugyanis megpördült a boxból kivezető körön. Az indulás viszonylag problémamentesen lezajlott, az első óra végén viszont ismét Merriman került a figyelem középpontjába, amikor a 6-os kanyarban összetörte az Orecát. Az ütközés következtében az Era Motorsport komoly hátrányba került, egy pályabíró pedig sajnos megsérült, őt kórházba kellett szállítani. A rajtot követően egyébként a vezetést Vautier vette át, majd amikor először utolérték a GT-mezőny végét, Kobayashi szökött az élre és ott is maradt viszonylag sokáig. Albuquerque-t többen megelőzték.

Merriman balesete az első óra végén
Problémák a BMW-nél a futam korai szakaszában

A második óra közepénél folytatódtak az akciók: előbb Luis-Pérez Companc ment neki a célegyenes végén Mike Skeennek, majd nem sokkal ezt követően Roberto Lacorte pörgött meg és belecsúszott Frank Montecalvo autójába. A Ferrarinak a felfüggesztése sérült meg, a Lexus viszont komolyabb károsodást szenvedett el. Történt több más pörgés-forgás és defektek is, az egyik BMW-ről úgy ahogy van, leszakadt a padlólemez, a Pfaff Porschénak pedig a fedélzeti kamerája tört be, szóval a versenynek ezen szakasza igazán kaotikusra sikerült.

Companc pörgése a második óra közepén
Montecalvo összetört Lexusa

A harmadik óra végén jöhetett a következő caution, amikor Kyle Washington törte össze Porschéját a West Horseshoe-nál. A sárga zászlókat kihasználva a boxba hajtott Sébastien Bourdais, aki korábban hátulról nekikoccant az Ally Cadillacnek, a vezetést pedig a Meyer Shank Acura vette át. Az öröm azonban nem tartott sokáig, Hélio Castroneves ugyanis defektet kapott, így a Konica Minolta Acura állt vissza az élre.

Kyle Washington szerencsére önerőből elhagyta a roncsot

Percekkel ezután történt egy bizarr, többautós baleset, amiben Alex Riberas, Kenny Habul és Ayrton Ori volt érintett. A romok eltakarítása majdnem fél órát igénybe vett, az újraindítást követően pedig Renger van der Zande állt az élre. GTD Pro-ban egy remekül időzített boxkiállásnak köszönhetően a Risi Competizione került az első helyre, GTD-ben pedig a Winward Racing vezetett. A 69-es G-Drive Oreca állt az LMP2-es sor élén, míg a P3-as kategóriában az Andretti Autosport állt nyerésre.

Dráma a 23-as The Heart of Racing Aston Martin számára
A balesetben megsérült LMP3-as autót órákon keresztül javították, majd a kivezető körön Moritz Kranz megint a falba állt

Mire a nap lement, van der Zande viszonylag kényelmes előnyt épített ki magának az élen, majd átadta Cadillacjét Scott Dixonnak. Az új-zélandi állt az élen, amikor Owen Trinkler állt bele a falba a Team TGM Porschéval, ezért újabb caution jött. Dixon maradt az élen az újraindítás után is, P2-ben a High Class Racing indult az élre, míg GTD Pro-ban Dennis Olsen lenyomta Davide Rigont, így a KCMG Porsche vezetett. A Konica Minolta Acura ekkorra jókora hátrányba került, Will Stevens ugyanis defektet kapott és így kellett visszavánszorognia a boxutcába.

Falban a TGM Porsche

Nemsokára eljött a BoP miatt eddig is szenvedő Corvette végzete is: a tavalyi GTLM-kategóriagyőztes 4-es autót a hetedik órában tolták a garázsba, majd két órával később a 3-as rajtszámú egység is a függöny mögé került. A 4-esnek hátulról nekiment egy másik autó, miközben Marco Sørensen egy megpördülő LMP3-as gépet próbált elkerülni, míg a 3-asban a generátor ment tönkre.

A drámák ezzel még nem értek véget: az LMP3-as pole-pozícióból rajtoló majd ezt követően is sokat vezető Andretti Autosport autója leállt Rasmus Lindh-del a volánnál. Ekkor a 33-as Sean Creech Ligier állt az élre, Sebastian Priaulx-nak azonban hamarosan le kellett töltenie egy egyperces stop&go büntetést, mert piros lámpánál jött ki a boxutcából. Váltótársa, João Barbosa korábban ütközött a 24-es BMW-vel, így ezért pluszban még egy áthajtásost is kaptak, ami rengeteg idejébe került az egységnek. A vezetést a 74-es Riley Ligier vette át.

GTD Pro-ban a 14-es Vasser Sullivan Lexus, GTD-ben a 19-es TR3 Racing Lamborghini vezetett, de ők is mindketten büntetést kaptak, a 97-es WeatherTech Mercedesszel együtt, egy boxutcai szabálysértés miatt. Három és fél percig kellett a boxban állniuk, így a “sima” GTD-kategóriában a Wright Motorsports Porsche állt az élre, míg Pro-ban visszavette a vezetést a Risi Ferrari. A Moritz Kranz-féle caution alatt Dixonnak volt egy lassú kiállása, a vezetést ekkor a Ganassi másik Cadillacje vette át, Kevin Magnussent viszont a boxkiállások következő köre alkalmával megelőzte Kobayashi. Nem sokkal később már Lynn vezetett Deranival a nyomában, folyamatosan változott tehát a sorrend az élen.

Büntetéshullám a GT3-as autók között

Az 54-es CORE Autosport Ligier okozott egy rövid cautiont a kilencedik órában, Jon Bennett azonban tovább tudott menni leállását követően, sőt maradt is az élen, később azonban boxutcai gyorshajtás miatt megbüntették. A sárga zászlóknak köszönhetően a Konica Minolta Acura visszaért körön belülre, sőt Ricky Taylor a következő caution alkalmával (melyre a 96-os Turner Motorsports BMW pördülése miatt volt szükség) a vezetést is átvette! Az amerikai azután került az élre, hogy az újraindításnál hátulról nekiment a folyamatosan fékezgető Lynn-nek, akinek így be kellett mennie szervizelni, de a csapat nem számított rá, így eleve sok időt bukott, majd akciója miatt még egy áthajtásos büntetést is kapott.

Lynn alaposan ráfázott Ricky Taylor féktesztelésére

A 11. óra közepén Fabio Scherer balesetezett az 1-es kanyarban, a caution alatt az LMP2-es kategória vezetését a Tower Motorsports Oreca vette át Ferdinand Habsburggal. A DPi-sek között körön belülre került mindenki, P3-ban a 74-es Riley Ligier vezetett, GTD Pro-ban pedig a KCMG és a Risi Competizione csatájába beszállt a Pfaff Porsche is.

Scherer összetört Orecája

Félidő előtt jöttek az újabb drámák: előbb Marcus Ericsson ütközött Tristan Nunezzel, majd Castroneves áthajtásos büntetést kapott boxutcai gyorshajtásért, Scherer ismét megforgott, a 26-os Mühlner Duqueine pedig elhagyta az egyik kerekét.

Ericsson áthajtásos büntetést kapott az ütközésért

A kavarodásnak köszönhetően a JDC-Miller Motorsports vette át a vezetést, GTD Pro-ban pedig a 97-es WeatherTech Mercedes állt a sor elején.

Kategóriaelsők féltávnál

A 13. óra végén többen bajba kerültek. Az eddig remekül versenyző Ally Cadillac volánja mögött Jimmie Johnson a buszmegálló-sikánnál ütközött egy LMP3-as autóval és összetört a jobb-hátsó felfüggesztés, fél órával ezután pedig generátorhibával a 01-es Ganassi Cadillac is a garázsba kényszerült. Johnson 23 kör hátránnyal tért vissza a versenybe, Ganassiék azonban nem tudták megoldani teljesen a hibát, mert a pályán nem állt rendelkezésükre elég alkatrész.

GTD-ben a 44-es Magnus Racing Aston Martin átvette a vezetést ekkorra, a többi kategóriában nem történt komolyabb változás. A 16. óra végén amúgy a 44-es is visszaesett, miután Spencer Pumpelly a buszmegállónál ütközött a holland Orecával, Dylan Murry-t meg is büntették. Ugyancsak áthajtásost kapott a Tower Motorsports is, Ferdinand Habsburg a boxutcában lépte át a megengedett sebességet.

Eléggé megsérült az Ally Cadillac hátulja

9 órával a vége előtt kigyulladt a 7-es Forty7 Duqueine, egy kategóriával feljebb pedig a 69-es G-Drive Oreca kapott defektet. Rövid ideig sárga zászlók voltak érvényben, az újraindítást követően pedig két Cadillac, Vautier és Nunez ütközött, a 31-es kapott is egy áthajtásost. A 02-es Ganassi Cadillac nem sokkal ezután követte a garázsba a 01-est műszaki hiba miatt, és ugyanígy járt a GTD Pro kategóriát nem sokkal ezelőtt még vezető WeatherTech Mercedes is. A már korábban is számos akcióban érintett 69-es G-Drive Oreca pedig kicsúszott (ismét), ami miatt jöhetett egy újabb caution.

Ritkán látunk így leégve egy LMP3-as autót
Furcsa incidens: Josh Pierson boxutcai sebességtúllépés miatt jött volna áthajtásosra, de közben kiütötte Simon Mann Ferrariját, amiért kapott még egy büntetést.

Ganassiék kiválásával tehát négy autó maradt versenyben az összetett győzelemért, és ugyancsak csökkent az esélyesek száma a GTD Pro-ban is, Philip Ellis ugyanis műszaki hiba miatt a boxba hozta a Winward Mercedest. Ebben a kategóriában három és fél órával a vége előtt még öten voltak körön belül, habár a vezető helyért egyre inkább csak a KCMG és a Pfaff Porsche maradt csatában. LMP2-ben a vezető DragonSpeed mögött ketten maradtak körön belül, míg LMP3-ban csak a CORE Autosport tudott a már jó ideje vezető Riley mögött maradni belátható távolságon belül. A GTD-mezőny ugyancsak elkezdett szétszakadozni az utolsó órákra.

Látványos defekt az NTE Sport Lamborghininél

GTD-ben váratlanul jó versenyt teljesített az Inception McLaren, négy órával a vége előtt azonban Frederik Schandorffnak be kellett jönnie féket cserélni. Ezzel nagyon sok időt buktak, a vezetést pedig a Wright Motorsports Porsche ragadta magához. Az abszolút győzelemért eközben remek csata bontakozott ki, csak kár, hogy az események eddigre nagyon elcsendesedtek.

A kényszerű fékcsere előtt nagyon jól állt az Inception McLaren
Conway–Blomqvist csata a 3. helyért 140 perccel a leintés előtt

Másfél órával a leintés előtt egy Full Course Yellow szakasz eléggé összerázta a mezőnyt. Az abszolút győzelemért versenyben lévő négy autó (a két Acura, valamint a JDC-Miller és a Whelen Caddy) teljesen egymás nyakára estek, és GTD Pro-ban is folytatódott a két Porsche órák óta tartó üldözősdije, de közel volt hozzájuk a 62-es Ferrari és a 14-es Lexus is. LMP2-ben hosszú idő óta először élesedett ki a küzdelem, az élen álló Tower Motorsportra ugyanis felzárkózott a PR1/Mathiasen 52-es autója, és elérhető távolságon belülre került a DragonSpeed is. LMP3-ban a Riley Motorsports simán, több mint egy kör előnnyel vezetett a sárga zászló után is, míg a GTD-kategóriát vezető Wright Porscéhez képest körön belül volt a 21-es AF Corse Ferrarit vezető Nicklas Nielsen, valamint Andy Lally is a 44-es Magnus Racing Aston Martinnal.

Magára a cautionre egyébként egy LMP3-as autó leállása miatt volt szükség, Matthew Bell alatt megadta magát a Duqueine.

Az AWA Duqueine leállása teljesen új helyzetet teremtett másfél órával a vége előtt

Nem sokkal az újraindítás után jött egy újabb caution az egyik Lamborghini leállása miatt. Ekkor a pályán a két Cadillac vezetett, Duval és Derani viszont feladták pályapozícióikat, hogy üzemanyag-ügyileg biztonságban legyenek a célig. Blomqvistet időközben leváltotta Castroneves, a brazil pedig vezetett Ricky Taylor előtt, amikor az utolsó fél órára ismét elrajtolt a futam.

Fél órával a vége előtt a két Cadillac tálcán nyújtotta a vezetést Castronevesnek

Az újraindítást követően Duval és Derani gyorsan lemaradt a két Acuráról, Castroneves és Ricky Taylor pedig meccseltek egy darabig, de az amerikai nem tudta tartani a Pókembert. Castroneves magabiztos etapot teljesített, konstans gyors köröket ment, a célvonalon pedig végül 3,028 ezredmásodperces előnnyel haladt át.

Ennyi volt a különbség az újraindításkor, de a két Cadillac gyorsan lemaradt, és Taylor sem tudta tartani Castronevest

A 2022-es daytonai 24 órás verseny győztesei: HÉLIO CASTRONEVES, SIMON PAGENAUD, TOM BLOMQVIST és OLIVER JARVIS!

Castroneves pályafutása során másodszor nyerte meg a legendás versenyt, legutóbb pont tavaly állt a dobogó tetején, akkor a most legyőzött Konica Minolta Acura pilótája volt (az ő helyére érkezett idén Will Stevens). A másik három versenyző először győzött Daytonában, Blomqvistnak újoncként sikerült ez a bravúr.

Taylor a 2. helyen célba kormányozta a Konica Minolta Acurát, a 3-4. helyen pedig Duval–Derani sorrendben a JDC-Miller és a Whelen Cadillac zárt. Az Ally Cadillac 22 kör hátránnyal végül 11. lett, mögöttük futott be Ganassiék 02-es autója, míg a 01-es Caddy a megpróbáltatásokkal teli futam után a 14. helyen zárt, 39 kör hátránnyal.

Castroneves legyőzte Ricky Taylort, az Acura pedig egymást követő második évben nyert Daytonában

LMP2-ben Delétraz és Colton Herta csatájából utóbbi kerekedett ki győztesen, a DragonSpeed győztes egységének tagjai Colton Herta mellett Patricio O’Ward, Devlin DeFrancesco és Eric Lux! Van der Garde a végén még megelőzte Delétraz-t, így a Racing Team Nederland lett a második, a sokáig vezető Tower Motorsportsnak pedig meg kellett elégenie a 3. hellyel.

DeFrancescónak és Luxnak a tavalyi – szintén közös – 3. hely után először jött össze a daytonai győzelem, míg Hertának 2019-ből már volt egy GTLM-, O’Wardnak pedig 2017-ből egy LMP2-es kategóriagyőzelme.

LMP3-ban sok kérdés nem volt, a Riley Motorsports nagyon régóta vezetett, és végül több mint egy kör előnnyel nyertek. A felállás tagjai Felipe Fraga, Kay van Berlo, Michael Cooper és Gar Robinson.

A DragonSpeed nyert LMP2-ben

GTD Pro-ban a KCMG és a Pfaff Porsche csatája az utolsó fél órában teljesedett ki. Mathieu Jaminet és Laurens Vanthoor oda-vissza előzgették egymást, az utolsó körben össze is értek, minek következtében Vanthoor megpördült. A körömrágós csatából így tehát a Pfaff került ki győztesen, a tagok Mathieu Jaminet, Felipe Nasr és Matthew Campbell. A KCMG-t a pörgés miatt végül megelőzte a Risi Competizione Ferrari is, így Vanthoor csak a 3. helyen tudott bejönni.

A még mindig csak 26 éves Campbellnek ez volt a negyedik daytonai 24 órása és első győzelmét aratta. Jaminet ugyancsak negyedszerre állt rajthoz, az előző két évben a Porsche gyári csapatának tagjaként szerzett egy 2. és egy 3. helyet, de győznie neki is először sikerült. Nasr szintén két, az Action Express Racing Cadillacjével elért dobogót követően győzött első alkalommal.

GTD-ben az utolsó órákat uraló Wright Motorsports szép győzelmet aratott, a futamot befejező Jan Heylen az autón Richard Lietz-cel, Zach Robichonnal és Ryan Hardwickkal osztozott. Második lett a 44-es Magnus Racing Aston Martin, a 3. helyen pedig némi meglepetésre a 32-es Gilbert Korthoff Motorsports Mercedes futott be.

Órákig lehetne beszélni a KCMG és a Pfaff Motorsports csatájáról

Részletes végeredmény

Részletes végeredmény kategóriánként

Az összetett pontverseny és a Michelin Endurance Cup állása, az óránkénti részeredmények, köridők, átlagsebességek, meg még sok más finomság elérhető a results.imsa.com oldalon.

A következő futam a WEC/IMSA dupla hétvége lesz három hét múlva.

Címlapkép: IMSA
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.