Ragaszkodik a legalább három sprinthez az F1

A Forma-1 vezetése egy kompromisszumos megoldáson dolgozik, amely szerint 2022-ben mindössze három hétvégén rendeznének sprintkvalifikációkat. Ez azonban a csapatok megegyezésén múlik.

A Forma-1-ben 2021-ben vezették be az ún. sprintkvalifikációkat, melynek lényege, hogy az időmérő edzés nem a futam rajtsorrendjét adja meg, hanem egy kb. 100 km-es sprintkvalifikációs futamét, és ennek a végeredménye határozza meg a másnapi nagydíj rajtfelállását. Az új formulát az első évben három hétvégén alkalmazták, majd a – Forma-1 vezetése szerint – sikeres bemutatkozásnak köszönhetően idén már hat nagydíjhétvégén terveztek sprintkvalifikációkat. A bővítésre vonatkozó elképzelés azonban nagyon úgy tűnt, hogy elbukik, a csapatok ugyanis nem tudtak megegyezni sem egymással, sem a Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló szervezettel néhány fontos pénzügyi kérdésben.

Miután a költségplafon megemelésének tervét sem a Liberty Media, sem az FIA, sem a csapatok többsége nem támogatja, így a sprintkvalifikációk jövője gyakorlatilag most azon múlik, hogy sikerül-e egyezségre jutni az F1 Commission február 14-én tartandó ülése előtt. Ennek kapcsán a Liberty most újabb verziót vázolt fel: noha a Forma-1 végső célja továbbra is az évi hat sprint, a 2022-es új szabálycsomaggal járó nehézségek miatt hajlandóak kompromisszumos megoldást kötni, és félúton, három sprinthétvégében állapodnának meg.

Ehhez a változtatáshoz ugyancsak 28-ra lenne szükség az F1 Commission 30 képviselőjének szavazatából. Az F1 és az FIA tíz-tíz szavazata nyilván garantált, így a tíz csapatból nyolcnak kellene áldását adnia a tervre, hogy három hétvégén megmaradjanak a sprintek idén. Ez azonban még kérdéses lehet, ugyanis a hírek szerint sem a Red Bull, sem a Mercedes, sem a Ferrari nem rajong az ötletért, a három érintett csapatból pedig legalább egynek be kellene adni a derekát, ellenkező esetben idénre eltűnhet a sprintkvalifikációs formula a Forma–1-ből. Arról egyelőre nem szólnak a hírek, hogy mely helyszíneken lehetnének a sprintek, amennyiben mégis megszavaznák a változtatást.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.