Az FIA-nál folytatja pályafutását Sam Michael

A Williams és a McLaren Forma–1-es csapatainak korábbi mérnöke, Sam Michael lett az FIA biztonságért felelős bizottságának új elnöke, Sir Patrick Headet váltva.

Az FIA Safety Commission foglalkozik a világ versenypályáin történt balesetek kivizsgálásával és a biztonsági felszerelésekre vonatkozó problémákkal. Legutóbbi nagy vizsgálatuk Romain Grosjean balesetével volt kapcsolatos, melyet a 2020-as Bahreini Nagydíjon szenvedett el a francia pilóta. Ennek a szervezetnek lesz idéntől az elnöke Sam Michael – ezt a Motorsport Világtanács csütörtöki ülésén jelentették be.

Michael Forma–1-es pályafutását a Lotus mérnökeként kezdte 1993-ban, majd miután a csapat csődbe jutott, a Jordanhez igazolt. Innen 2001-ben a Williamshez vezetett az útja, ahol egy évtizeden keresztül tevékenykedett, megfordulva többek között a technikai igazgató és az üzemeltetésért felelős főmérnök poszton is. 2011-ben igazolt át a McLaren-Mercedeshez, a 2014-es szezon után pedig feladta F1-es karrierjét és hazatért szülőföldjére, Ausztráliába. Itt a Supercars sorozatban szereplő Triple Eight csapat szaktanácsadójaként helyezkedett el, az utóbbi években azonban figyelmét már nem a versenyzés, hanem a 2015-ben alapított saját cégének vezetése kötötte le. Emellett a Nyugat-ausztráliai Egyetemen is tevékenykedett óraadóként.

A versenypályák biztonságával Michael elsőként 2016-ban került szorosabb kapcsolatba, amikor felkérést kapott, hogy vezesse az Ausztrál Motorsport-Biztonsági Intézetet (Australian Institute for Motor Sport Safety). A következő évben az FIA kutatási munkacsoportjának tanácsadója lett, egy mérnöki testületnek, amely többek között új biztonsági berendezéseket is átvizsgál.

A Safety Commission elnökévé történő megválasztás mellett Michael az FIA Single Seater Commission tagja is lett, amelyet korábban a Force India csapatfőnöke, Robert Fernley vezetett, jelenleg azonban a poszt betöltetlen. További változások az FIA irányítási struktúrájában, hogy Felipe Massa az International Karting Commission elnöki posztjából előrelépett a Drivers’ Commission élére, Tom Kristensent váltva, a gokartozásért felelős részleg élén pedig az indiai Akbar Ebrahim váltja őt. Ugyanakkor pedig a szövetség Nők a Motorsportban Tanácsának (Women in Motorsport Commission) elnöke Deborah Mayer lett, Michele Mouton helyére lépve.

Címlapkép: Sutton Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.