🇸🇪 ROC: Loeb negyedszer a bajnokok bajnoka, Norvégia nyerte a csapatversenyt

Két éve még a járványhelyzet árnyékában, virtuálisan tartották a Bajnokok Tornáját (tavaly pedig teljesen el is maradt az esemény), idén viszont – köszönhetően a védőoltás egyre szélesebb körben való elterjedésének – a ROC visszatérhetett annak fizikai valójában. Ráadásul egy igencsak látványos, innovatív, havas-jeges megmérettetést láthattunk Svédországban!

Eredetileg úgy volt, hogy Vettel–Bottas meccs is lesz, de utóbbi végül mégsem utazott el Svédországba, mert „egyéb dolga akadt”. Helyére a W Series-menő Emma Kimiläinen ugrott be.

A program csütörtökön kezdődött a virtuális ROC-cal, jelen írásunk azonban erre nem tér ki, kezdjük így a szombati nappal, amikor a csapatküzdelmeket bonyolították le. Elsőként a főtáblára kerülésért meccselhettek egymással a németek, valamint az előző napi szimulátoros bajnokság első két helyezettje, és rögtön meglepetésnek lehettünk szemtanúi, Lucas Blakeley ugyanis legyőzte a négyszeres Forma–1-es világbajnok Sebastian Vettelt! Mick Schumacher aztán később javítani tudott, így a németek találták szembe magukat a negyeddöntőben az Egyesült Államokkal, miután Jimmie Johnson és Colton Herta legyőzték a Hélio Castronevesszel és Benito Guerrával felálló latin-amerikai csapatot.

Vettel kikapott az egyik szimulátorostól, de a németek ennek ellenére továbbjutottak

A legjobb nyolc között aztán sokan már nem fogadtak volna az USA-ra, hiszen sem Johnson, sem a ROC-on újoncnak számító Herta nem rendelkezik sok tapasztalattal havon. Ennek megfelelően meglepetésként kellett elkönyvelni, hogy legyőzték a korábbi nyolcszoros Nations Cup-bajnok németeket, majd az elődöntőben a korábban a briteket felülmúló finneken is túljutottak. A másik ágon Norvégia Svédországgal csapott össze, és végül szoros küzdelemben a norvégok győzedelmeskedtek, miután Timmy Hansen fennakadt egy hóbuckában. A negyedik negyeddöntőben a Nordic csapat (Tom Kristensen – Johan Kristoffersson) legyőzte a franciákat, így ők találkozhattak a döntőbe jutásért Norvégiával.

Idén visszatért a ROC-ra a négy győzelmével rekordbajnok Didier Auriol, ezúttal viszont nem tehetett semmit Johan Kristoffersson ellen

Az elődőntökben Petter Solberg szoros küzdelemben legyőzte Kristensent, így a norvégok jutottak a fináléba, ahol tehát az USA várt rájuk. A három nyert körig tartó párharc első meccsén Petter Solberg legyőzte a technikai problémákkal bajlódó Johnsont, aztán pedig fia, Oliver győzedelmeskedett Herta felett. Az amerikai esélyeket életben tartva Jimmie Johnson a Porsche 718 Cayman GT4 Clubsporttal legyőzte Olivert, a negyedik futamon viszont Herta hibázott, így Norvégia húzta be a Nations Cup győzelmét!

Norvégia a döntőben 3:1-re győzte le az USA-t, a győzelmet Petter Solberg biztosította be Colton Herta ellen [fotó: ROC]

Vasárnap az egyéni versennyel folytatódott a 2022-es ROC. A nyolcaddöntők során különösebb meglepetés nem történt: Herta, Vettel, Johnson, Kristensen, Oliver Solberg, Loeb, Kristoffersson és Ekström jutottak tovább. A legjobb nyolc között Vettel 1:1-re végzett Herta ellen, de jobb összidejével a német jutott tovább. Hasonló volt a helyzet Kristoffersson és Ekström, valamint Kristensen és Johnson párharcában, innen Ekström és Kristensen jutottak tovább. A legdurvább azonban Loeb és Oliver Solberg versenye volt: az első párharcot a francia nyerte, a visszavágon pedig ezredre azonos idővel zártak, így végül Loeb ment tovább.

Holtverseny a negyeddöntőben Loeb és Oliver Solberg versenyén

Az elődőntőkben az időeredmények már nem számítottak, a párharcok két nyert futamig tartottak. Ez volt Tom Kristensen szerencséje, a dán alatt ugyanis az elektromos meghajtású autó az első párharc során egyszerűen megállt, vélhetően lemerült az akkumulátor. Az élő Le Mans-i legenda ilyen előzmények után próbált javítani, Vettel azonban ellenállhatatlannak bizonyult és 2:0-val jutott a döntőbe. A másik ágon Ekström és Loeb szoros első csatáját követően a második körben a francia simán felülkerekedett, így Vettel–Loeb döntőt rendeztek. A fináléban aztán Loeb 2:0-ra elhúzott, viszont a harmadik futamban megpördült, így Vettel visszahozta az esélyeit. A negyedik heatben aztán egy rendkívül szoros, kiélezett küzdelemben Vettel ugyan félidőben még vezetett, de a végén Loeb szelte át elsőként a célvonalat, így a francia ünnepelhette a 2022-es ROC győzelmét!

Loeb 3:1-re győzött a döntőben

Sébastien Loeb pályafutása során negyedik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Tornáját, ezzel egyenlített az örökranglistán honfitársával, Didier Auriollal szemben. Az 1994-es rali világbajnoknak 1993-ban, 1994-ben, 1996-ban és 1999-ben sikerült győznie – ezúttal már a nyolcaddöntőben alulmaradt Ekströmmel szemben –, míg Loeb korábban 2003-ban, 2005-ben és 2008-ban volt már a bajnokok bajnoka. A kilencszeres WRC-bajnoknak emellett van egy Nations Cup győzelme is, még 2004-ben sikerült Jean Alesivel az oldalán legyőzniük a döntőben a Heikki Kovalainennel és Marcus Grönholmmal felálló finn csapatot.

Vettel már elszokott a pezsgőbontástól 🤣🤣🤣

Címlapkép: ROC
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.