🇲🇽 Mexico City E-Prix: Wehrlein szerezte meg a pole-t a célvonalban megpörgő Mortarat legyőzve

Mexikóvárosban zajlik az idei Formula-E szezon második fordulója, és a szokásossal ellentétben csupán egy egy versenyes hétvége ez. Az edzésekről és menettervről nagyon röviden a lenti, csatolt posztban olvashattok, míg a cikk az igencsak izgalmas időmérő összefoglalása.

Azt már az előző, szaudi fordulóban is láthattuk, hogy az új időmérős rendszer igencsak jól működik, és ezúttal sem lehetett okunk semmilyen panaszra.

A és B csoportkör

Az első időmérős csoport igencsak változatos sorsolást kapott, hiszen a két Nissant leszámítva nem kerültek további csapattársak a 11 versenyző közé. A japánoknál pedig nagyon nem örültek ennek, hiszen mindkét versenyzőjük “elvérzett”, Maximilian Günther pedig a legidegesítőbb, ötödik pozícióban esett ki.

A csoportot az edzést is nyerő Lotterer húzta be, Mortara, Vergne és Vandoorne előtt. A legnagyobb nevű kieső talán di Grassi volt, aki csupán hetedik lett, és az említetteken kívül Oliver Askew is verte. A korábbi IndyCar versenyző lassan ráérez a Formula E autóra. Rowland, Buemi, Sette Camara és Turvey zárták a 8-11. helyeken a csoportot.

Ami a második csoportot illeti, a két “sztárújonc” Giovinazzi és Ticktum ismét a két utolsó helyen zárt, és lassan a kommentátorok is ezzel poénkodnak. Amúgy ismét egy Porsche győzelmet láthattunk, hiszen a B csoportot Pascal Wehrlein nyerte meg, éppen csak legyőzve a da Costa- Frijns kettőst. A Címvédő Nyck de Vries ugyan kiesésre állt, végül nagy mázlival negyedik lett, és éppen csak továbbjutott, amiről Nick Cassidy maradt le. A 6-9. helyeken Evans, Sims, Dennis és Bird zárta a B csoportot, a Jaguar és Andretti csapatok tehát elég kiábrándító kvalin vannak túl.

Kieséses fázis

Amint a fenti Tweetben is láthatjátok, de Vries-Lotterer; Frijns-Mortara; Vergne-da Costa és Vandoorne-Wehrlein párosok kerültek össze a kieséses fázisban, aminek főként a Techeetah-nál nem örültek, hiszen mindkét versenyzőjük nagyon gyors volt az edzések során is.

A de Vries-Lotterer csatát a Porsche német versenyzője elég simán nyerte, és a másik Mercedes is elvérzett a legjobb nyolc között, hiszen Vandoorne majdnem lerombolta az autót az első kanyarban, így a másik Porschével Wehrlein simán verte. A legszebb párbajt a két Techeetah harca hozta. A fiúk végig fej-fej mellett haladtak és Vergne végül 11 ezreddel (!) győzte le portugál csapattársát. A Frijns-Mortara “ütközet” kevésbé volt látványos, hiszen a holland többször is belehibázott a körébe, így a svájci-olasz simán nyerte a kört.

Ami az elődöntőket illet, a Mortara-Lotterer páros nagyot küzdött, a két Techeetah csatájáthoz foghatót, és végül Mortara hat század előnnyel jutott tovább. A másik párosunk harca nem volt éppen körömlerágós, hiszen a kétszeres bajnok Vergne többször is hibázott a körében, és Wehrlein simán nyerte az elődöntőt.

Tehát a döntőben Wehrlein és Mortara találkoztak össze.

És ezúttal ismét nem lehetett okunk a panaszra, hiszen egy komoly csatát játszottak a fiúk. Ugyan a kör nagyobb részén Mortara vezetett, a svájci megcsúszott a célegyenes ráfordítóban, és nem hogy megfogni nem tudta az autóját, hanem a célvonal átszelése után meg is forgott alatta a Venturi. Wehrlein így viszonylag simán teljesíthette utolsó másfél szektorát, és kicsit több mint két és fél tizedes előnnyel szerezte meg Formula-E karrierének második pole-ját. Fun fact: az első is Mexikóban szerezte, három évvel ezelőtt.

A futam 23 órakor rajtol majd magyar idő szerint, a teljes rajtrácsot pedig itt tudjátok megnézni.

Címlapkép forrása: az ABB Formula E hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.