🇦🇪 FRAC: Ketten maradtak esélyesek, Leclerc karnyújtásnyira a bajnoki címtől

Túl vagyunk a Formula Regional Ázsia sorozat utolsó előtti fordulóján, amelyet akárcsak az előző kettőt, ezúttal is a Dubai Autodrome pályán rendeztek. Ezúttal három különböző versenyző tudott diadalmaskodni, de immáron kirajzolódott a végső erőviszony is: Arthur Leclerc és Pepe Marti maradtak még esélyesek arra, hogy jövő héten behúzhassák a bajnoki címet. Mostani cikkemben azonban visszatekintünk a hétvége legfontosabb eseményeire.


Előzmények, változások

Egy héttel ezelőtt a Mumbai Falcon csapat gyakorlatilag letarolta a mezőnyt a pályáról, az indiai csapat versenyzői nyerték ugyanis mindhárom versenyt, sőt az egyik futamon még a teljes pódiumot is kisajátították maguknak. Ennek köszönhetően Arthur Leclerc 35 pontos előnnyel várhatta a 4. fordulót, legközelebbi riválisa a meglepően jól szereplő Pepe Marti volt, míg őt Sebastián Montoya követte a tabellán. A kolumbiai azonban nem vesz részt az utolsó két fordulón, a Montoya-család csupán tapasztalatszerzésre nevezte a 15 évest. Helyére a tavaly F4-ben történelmet író Oliver Bearman ugrott be az utolsó két fordulóra. Az elmúlt hétvégét kihagyó Gabriele Mini is visszatért, noha a múlt heti távozása miatt neki már matematikai esélye sem maradt a bajnoki címre. Az FIA F3-as bajnokságából ismert Ido Cohen is tiszteletét tette ezen a hétvégén és debütált Léna Bühler is, vele együtt már három női versenyzőt köszönthettünk a rajtrácson. Révész Levente legutóbb a szezonnyitó hétvégén, Abu Dhabiban tudott pontot szerezni, ugyanakkor múlt héten megint egészen közel került a pontszerzéshez, így bizakodhatott, hiszen újfent a hosszabb nyomvonalat használták.


Első verseny:

A szombati versenyre Paul Aron szerezte meg a pole pozíciót. Az észt versenyző eddig nagyon hullámzóan teljesített, habár egy-két szebb megmozdulása akadt, de ez az első rajthely eddig a szezon csúcspontja számára. Mellőle Isack Hadjar indulhatott, aki az 1-es kanyarból kijőve át is vette a vezetést a Premástól. A Red Bull junior még harcban volt a bajnoki címért, így egy győzelem sokat lendíthetett a helyzetén. Ők ketten egyébként gyorsan le is szakították a többieket és elhúztak, egészen addig, amíg jött a biztonsági autó.

Dino Beganovic számára ért véget a gumifalban a verseny, azt azonban sajnos nem tudtuk meg, pontosan mi is történt a svéddel, akinek nagyon gyengén sikerült a kvalifikációja. Ez főleg azért meglepő, hiszen egy hete végig a dobogós helyekért küzdött, sőt még futamot is tudott nyerni. Ha már a visszajátszások hiányára utaltam, azért hogy valami pozitívat is említsek néző szemszögből, erre a hétvégére már megjelentek a hivatalos feliratok, sőt még a rajtfelállást is kirakták képekkel (emlékezzünk vissza, két hete old school stílusban még körszámláló sem került ki a képernyőre). Csupán a rendezőnek kellene felnőnie a feladathoz, mert megint sokszor pont a lényeges történéseket nem mutatta és a legrosszabbkor váltott kamera képet.

Hadjar az utolsó szalmaszálba belekapaszkodva harcolt a bajnoki esélyeiért. (Kép forrása: Red Bull Content Pool)

Az újraindítást követően az első kettő megint meglépett, mögöttük Marti és Leclerc érkezett, míg őket Mini és Crawford követték. Aron többször is megkísérelte megtámadni Hadjar-t, aki azonban bravúros védekezéssel tartott ki és megszerezte a sorozatban első győzelmét, ami különösen fontos lehetett a számára a bajnoki küzdelem szempontjából. Aron ugyan lemaradt a győzelemről, de ez a második hely így is a legjobbja eddig, a dobogóra még Marti fért fel, míg Leclerc negyedik helyével stabilon hozta a pontokat.

1.Isack HadjarHitech GP31m21.736s
2.Paul AronAbu Dhabi Racing by Prema+1.387s
3.Pepe MartiPinnacle Motorsport+1.437s
4.Arthur LeclercMumbai Falcons+2.660s
5.Gabriele MiniHitech GP+6.578s
6.Jak CrawfordAbu Dhabi Racing by Prema+6.671s
7.Ollie BearmanMumbai Falcons+7.012s
8.Dilano van’t HoffPinnacle Motorsport+8.612s
9.Pierre-Louis ChovetBlackArts Racing+9.936s
10.Michael BelovEvans GP+11.349s
11.Patrik PasmaEvans GP+11.601s
12.Francesco Braschi3Y by R-ace GP+12.808s
13.Lorenzo Fluxa3Y by R-ace GP+13.181s
14.Oliver Goethe3Y by R-ace GP+17.152s
15.Nicola MarinangeliEvans GP+20.401s
16.Owen TangavelouHitech GP+22.842s
17.Hamda Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+23.813s
18.Levente ReveszEvans GP Academy+26.653s
19.David MoralesEvans GP Academy+27.036s
20.Amna Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+28.496s
21.Ayato IwasakiPinnacle Motorsport+32.157s
22.Salih YolucPinnacle Motorsport+35.738s
23.Khaled Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+37.795s
24.Thomas LuediBlackArts Racing+48.239s
25.Ido CohenBlackArts Racing+2 laps
26.Lena Buhler3Y by R-ace GP+3 laps
RetDino BeganovicMumbai Falcons

Második verseny:

Francesco Braschi örökölte meg a fordított rajtrácsos pole-t, mellőle Patrik Pasma startolhatott. A második sorból Dilano van’t Hoff ragadt be a rajtnál csúnyán, a mögüle induló Crawfordnak kellett nagyot kerülnie, de hátrébbról is csak éppen-éppen tudták kikerülni az ott ragadt Pinnacle Motorsport autót. Aki őrületesen nagy rajtot vett, az Oliber Bearman, aki majdnem elsőként fordulhatott az egyes féktávon, köszönhetően, hogy szinte már a falra is felmászva beslisszant a belső ívre. Végül az élre álló Pasma mögött, a második helyen fordult, Braschi-t pedig mind lerajtolták a körülötte lévők. Akinek még ennél is rosszabbul sikerült a rajtja, az a tegnapi győztes Hadjar, aki a tizenötödik helyre csúszott vissza, be a darálóba.

Ezúttal sem úsztuk meg biztonsági autós fázis nélkül a versenyt: ezúttal Hamda Al Qubaisi pálya szélén megálló autója miatt.

Az újra rajtot követően Pasma gyönyörűen kilőtt, a finnre gyakorlatilag innentől kezdve senki sem lehetett veszélyes, nagyon simán nyerte a futamot.

A tavalyi öszetett negyedik helyén záró finn ezúttal is kitett magáért. (Kép forrása: FRAC hivatalos oldala)

Mögötte viszont hatalmas csata alakult ki. Bearman haladt a második helyen, mögötte hosszas kínlódás után Crawford megelőzte Brachi-t, majd a Red Bull junior célba vette a Mumbai Falcon versenyzőjét. El is kezdtek csatázni, ahol a brit megmutatta, nem véletlen lett egy szezonban két F4-es szériában is bajnok. Ezzel a csatával viszont magukra húzták Martit, így Crawfordnak hátra felé is kellett figyelnie. Az amerikai mindent megpróbált, a pálya teljes szélességét kihasználta, hogy megpróbálja megelőzni Bearman-t. Végül az utolsó kanyarkombinációban mellé került valahogyan (erről a kedves rendező úr megint sikeresen lemaradt), csak annyit láthattunk, hogy egymás mellett fordultak a célegyenesre, a csatából pedig egy orrhosszal Crawford jött ki győztesen, Bearman pedig így is dobogóra állhatott debütáló hétvégéjén.

Révész Levente nem igazán tudott előre mozdulni a rajthelyéhez képest, sőt még egy féktávjelző táblát is lebontott a bal hátsó kerekével.

1.Patrik PasmaEvans GP31m08.812s
2.Jak CrawfordAbu Dhabi Racing by Prema+7.264s
3.Ollie BearmanMumbai Falcons+7.356s
4.Pepe MartiPinnacle Motorsport+7.603s
5.Arthur LeclercMumbai Falcons+9.283s
6.Michael BelovEvans GP+11.881s
7.Gabriele MiniHitech GP+13.683s
8.Paul AronAbu Dhabi Racing by Prema+15.220s
9.Lorenzo Fluxa3Y by R-ace GP+15.826s
10.Pierre-Louis ChovetBlackArts Racing+16.652s
11.Isack HadjarHitech GP+17.160s
12.Oliver Goethe3Y by R-ace GP+19.472s
13.Dilano van’t HoffPinnacle Motorsport+19.712s
14.Dino BeganovicMumbai Falcons+20.336s
15.Owen TangavelouHitech GP+22.063s
16.Ayato IwasakiPinnacle Motorsport+22.650s
17.Nicola MarinangeliEvans GP+25.416s
18.Levente ReveszEvans GP Academy+28.320s
19.Lena Buhler3Y by R-ace GP+28.849s
20.Francesco Braschi3Y by R-ace GP+35.668s
21.Amna Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+36.058s
22.Salih YolucPinnacle Motorsport+43.635s
23.David MoralesEvans GP Academy+44.282s
24.Thomas LuediBlackArts Racing+48.213s
25.Khaled Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+49.143s
RetIdo CohenBlackArts Racing
RetHamda Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema

Harmadik verseny:

Paul Aron ezen a hétvégén nagyon eltalálta a beállításokat, már ami az egy körös tempót illeti, ugyanis a második időmérőt is behúzta, ezzel újfent poleba hozva magát és a Premát. Jó lehetőség lehetett ez a futam a Mumbai Falcon csapatnak is, hiszen Leclerc ott volt az első sorban, míg Beganovic a második sorból indul, feledtetve az eddigi pocsék két futamát.

Nagyon simán eljöttek az első körben, Aron ezúttal megtartotta a vezető helyét, Leclerc szoros követte, míg mögöttük Beganovicot támadta két Hitech GP-s autó, Hadjar és Mini. Ők ketten egyébként egymásnak is rendesen keresztbe tettek, pontosabban az olasz nem nagyon tisztelte a bajnoki vímért még matematikailag harcoló csapattársát. Emiatt kétszer is lezavarta a pályáról a Red Bullost, akit figyelmeztettek is pályaelhagyásért.

Az élen aztán megtörtént a pozíció csere: Leclerc átvette a vezetést, ezzel egy hatalmas lépést téve a bajnoki trófea felé, ráadásul nem is engedte ki innentől fogva a kezéből a győzelmet. Szegény Aron megint kénytelen volt beérni egy második hellyel, de eddig ez a hétvégéje volt a legkonstansabb.

Leclerc ezt innen már csak elveszíteni tudja (Kép forrása: FRAC hivatalos oldala)

A többi Mumbai Falcon már nem volt szerencsés: Bearman a boxban fejezte be a futamot szárnysérülés miatt, Beganovic autója pedig egyszerűen lelassult, ez nagyon nem a svéd hétvégéje volt.

Hadjar sem járt szerencsésebben, neki feltehetőleg a gumijai adták meg magukat a végére, így pedig csupán a tizedik helyen ért célba. Ezzel végleg búcsút inthetett a bajnoki reményeknek.

Révész Levi ezúttal is a középmezőny második felében harcolt, ezúttal Léna Bühlerrel meccselt nagyot, ebből végül a svájci lány jött ki győztesen.

1.Arthur LeclercMumbai Falcons31m12.558s
2.Paul AronAbu Dhabi Racing by Prema+5.137s
3.Pepe MartiPinnacle Motorsport+15.643s
4.Michael BelovEvans GP+15.900s
5.Jak CrawfordAbu Dhabi Racing by Prema+16.068s
6.Gabriele MiniHitech GP+15.580s
7.Patrik PasmaEvans GP+21.036s
8.Ido CohenBlackArts Racing+22.915s
9.Francesco Braschi3Y by R-ace GP+24.519s
10.Isack HadjarHitech GP+26.209s
11.Pierre-Louis ChovetBlackArts Racing+29.774s
12.Dilano van’t HoffPinnacle Motorsport+29.978s
13.Nicola MarinangeliEvans GP+30.822s
14.Oliver Goethe3Y by R-ace GP+32.039s
15.Lena Buhler3Y by R-ace GP+32.245s
16.Lorenzo Fluxa3Y by R-ace GP+33.148s
17.Levente ReveszEvans GP Academy+42.300s
18.Hamda Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+42.918s
19.David MoralesEvans GP Academy+43.556s
20.Amna Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+1m01.543s
21.Khaled Al QubaisiAbu Dhabi Racing by Prema+1m05.305s
22.Thomas LuediBlackArts Racing+1m07.017s
23.Ayato IwasakiPinnacle Motorsport+1m23.657s
24.Ollie BearmanMumbai Falcons+1m33.167s
25.Owen TangavelouHitech GP+1m40.974s
RetSalih YolucPinnacle Motorsport
RetDino BeganovicMumbai Falcons

Hogy is állunk a finálé előtt?

Leclerc ezúttal is nagyon kiegyensúlyozott hétvégét zárt. Ugyan pódiumra csak egyszer álhatott, de akkor is a legfelső fokára, és riválisaival ellentétben egyszer sem nullázott. Nem csak most, de úgy az egész szezont tekitve is. Pepe Marti hozott két dobogót, meg egy negyedik helyet és talán most bánhatja nagyon, hogy olyan pocsékul indult számára a szezon. Mert ha az első két versenyen nem esik ki, akkor most ott lenne Leclerc nyakán teljesen. Így viszont a monacói előnye kereken 40 pont, miközben még 75 egység szerezhető a jövő hétvégi szezonzáró hétvégén. Marti helyzete tehát nem reménytelen, de ha Leclerc hozza az eddigi formáját, nagyon nehéz lesz megállítani. Ráadásul a spanyollal ellentétben a monacói a csapattársakra is számíthat a véghajrában.

Többen is bánthatják az elmúlt hétvégéket: Beganovic azzal, hogy egyetlen pontot sem tudott szerezni a hétvégén, Hadjar a többszöri kiesését. És érdekes megnézni, hogy például Montoya még mindig milyen jól áll, ahhoz képest, hogy ezen a hétvégén már nem állt rajthoz. Lehet mégis csak lett volna értelme maradni? Vagy maga a csapat is már teljesen beállt Leclerc mögé? Ezt persze sosem tudhatjuk meg, mindenestre így fest a pontverseny a vége előtt:

1. Arthur Leclerc 178 pont
2. Pepe Marti138 pont
3. Isack Hadjar97 pont
4. Sebastián Montoya92 pont
5. Dino Beganovic88 pont
6. Jak Crawford88 pont
7.Gabriele Mini 79 pont
8. Hadrian David64 pont
22. Révész Levente 2 pont

Idényzáró versenyhétvége egy hét múlva, Abu Dhabiban, ahol tehát eldől, hogy Arthur Leclerc vagy Pepe Marti lesz a 2022-es Formula Regional Ázsia bajnoka.

Címlapkép forrása: Autocar India

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.