42 autó indul az Európai Le Mans-szériában idén!

Szombaton egy nagyobb terjedelmű, összefoglaló cikkben (ezt lejjebb el is tudjátok olvasni) néztük át, hogy kik is neveztek eddig az ELMS 2022-es szezonjára, ma pedig kiegészítjük ezt, hiszen kiadták a végleges nevezőlistáját a WEC “kisterstévének”.

LMP2

A P2-es mezőnyt eléggé átnyálaztam a lenti cikkben, így ide csak két kiegészítést szeretnék tenni. Az orosz G-Drive csapat, akik bejelentették, hogy Daniil Kvyat lesz a WEC-be visszatérő programjuk vezérpilótája, ma azt is közzétették, hogy az endurance-világbajnokságos nevezésük ellenére is két Orecaval maradnak az ELMS-ben. A 25-ös, Pro-Am alkategóriás autó felállását (Alex Peroni-James Allen-John Falb) már egy jó ideje ismertük, ma pedig azt is megtudtuk, hogy a második Oreca (53-as rajtszámmal) a Pro kategóriában indul. Ennek egyik versenyzője a csapatfőnök Roman Rusinov lesz, mellé pedig a tavaly WEC és DTM szezonokat kombináló Sophia Flörsch érkezik. Az egyelőre nem jelentették be az oroszok, hogy ki lesz az autó harmadik versenyzője. A G-Drive lesz amúgy az egyetlen LMP2-es csapat, akik két autóval várják a szezont.

Jack Aitken, Pietro Fittipaldi, Juan Manuel Correa vagy Augusto Farfus- és ez csak pár név az idei ELMS nevezőlistáról!

A másik, “késő-kása”nevező a belga Mühlner Motorsports. Ők szinten a Pro kategóriában indulnak egy Orecaval. Vezérpilótájuk a korábbi Rebellion és Alpine versenyző Thomas Laurent lesz, mellé pedig a svájci-liechtensteini Matthias Kaiser érkezését jelentették eddig be. Egyben az is biztossá vált, hogy az AF Corse a WEC felállásával (Francois Perrodo-Alessio Rovera-Nicklas Nielsen) vág neki az ELMS idénynek is.

LMP2-ben tehát összesen 17 autónk lesz. Ebből 7 Pro-Am kategóriás (egyik G-Drive, AF Corse, Team Virage, Graff, Racing Team Turkey, TDS Racing és Nielsen Racing), valamint 10 Pro alkategóriás: Prema, másik G-Drive, United Autosports, IDEC Sport, Duquine, BHK, Cool Racing, Inter Europol és a Panis Racing.

LMP3

Szombatig nyolc P3-as nevezőről tudtunk, ez nőtt 12-re a mai listán. A Ligier fölény pedig hatalmas lesz, hiszen egyedül a luxemburgi DKR Engineering indul majd egy Duqueine prototípussal.

A versenyzőket bemutatásának nem igazán látom értelmét, hiszen nagyrészt feltörekvő fiatalok, vagy üzletemberek, és szerintem 3-4 névnél többet senki sem ismer innen. Ami a csapatokat illeti, 2-2 autót indít a United Autosports, az RLR MSport, az Inter Europol és a Cool Racing, 1-1 Ligier-t a G-Drive, Eurointernational és a Nielsen Racing, valamint az egyetlen Duqueine-t a DKR.

Akiket érdekelnek a nevek is a csapatok mellé, itt találja meg a teljes nevezőlistát.

GTE

A GT mezőnyből eddig csak a két TF Sport Aston Martin nevezéséről tudtunk. Melléjük csatlakozik egy rakás (szám szerint nyolc) Ferrari, és három Porsche. A Ferrari armadát természetes az AF Corse biztosítja, bár egyik autójuk sem saját név alatt indul. A Spirit of Race 55-ben a megszokott Matt Griffin-Duncan Cameron kettős mellé, tavalyhoz hasonlóan ismét a dél-afrikai David Perel csatlakozik. Az ugyancsak svájci Kessel autóban eddig a lengyel Michael Broniszewski lett bejelentve, míg a japán Car Guy Racinggel közösen indított autóban Takeshi Kimura. Az Iron Lynx ugyan azt a két autót indítja mint WEC-ben, én az endurance-világbajnoksághoz hasonlóan a Claudio Schiavoni (60)-Rahel Frey (83- Iron Dames) kettőst erősítette meg az olasz csapat. Az utolsó két 488 GTE Evot a német Rinaldi Racing nevezte. A 32-es autón Pierre Ehret, és az argentin Nicolás Varrone osztoznak majd, míg a 33-as Ferrari versenyzői Christian Hook, Fabrizio Crestani és Patrick Kujala lesznek.

Ami a három Porschét illeti, ebből kettőt indít a Proton Competition (egyet az IMSA-hoz hasonlóan WeatherTech Racing név alatt), és egyet a kínai Absolute Racing, akik debütálni fognak a sorozatban, és szintén a Proton biztosítja a technikai hátterüket. Ebben az autóban (18-as rajtszám) egyetlen versenyzőt, Rio Haryanto rokonát, Andrew-t jelentettek be eddig. A Proton autókon a Gianmaria Bruni és Christian Ried (77), valamint a Richard LietzMichael Fassbender (93) duók osztoznak majd. Igen, a színész Michael Fassbenderről van szó, aki harmadik ELMS szezonjára készül a csapattal.

Címlapkép: Daily Sportscar
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.