Eldőlt: több pontot fognak érni a sprintek, melyekből hármat látunk idén!

Hosszas huzavona után végre pont került a sprintkvalifikációs mese végére: a 2022-es szezonban három hétvégén láthatunk majd szombatonként minifutamokat, melynek ezentúl nem csak a dobogósait, hanem az első nyolc helyezettet jutalmazzák!

Hónapokon át tartó tárgyalásokat követően az F1 Commission hétfői, londoni ülésén végre döntés született, a csapatok ugyanis egyhangúlag elfogadták az FIA által kompromisszumként felajánlott, három hétvégéről szóló javaslatot. Ennek értelmében a 2022-es szezonban az Emilia Romagna-, az Osztrák- és a São Pauló-i Nagydíjakon láthatunk majd sprinteket, melyek hivatalos elnevezése sprintkvalifikációról egyszerűen sprintre változik. A százkilométeres miniversenyeken idéntől az első nyolc helyezettet jutalmazzák 8-7-6-stb. ponttal, a versenyzők kérésére pedig abban is megállapodtak, hogy a statisztikákban pole-pozícióként a pénteki időmérők győzteseit tartják majd számon, nem a sprinteken elsőként célba érkező pilótát.

Lényeges eleme volt az F1 Commission bejelentésének, hogy a költségvetési sapkára vonatkozó szabályok nem változnak tavalyhoz képest. Ez azt jelenti, hogy a csapatok minden sprintre 100 ezer dollár bónuszpénzt kapnak, a költségvetési sapka alól pedig ezen felül további 450 ezer dolláros kedvezményt, és autónként még 100 ezret, amennyiben valaki egy sprinten balesetet szenvedne.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.