Jack Doohan az Alpine akadémiáján fejlődhet tovább

Leigazolta az Alpine Jack Doohant, aki tavaly a Formula–3-as szezon egyik legnagyobb meglepetése volt, idén pedig az F2-ben fejlődhet tovább.

Miközben az autóbemutatók lázában égünk, fontos bejelentést tett junior programjával kapcsolatban hétfőn az Alpine, majd kedd este a Mercedes is. Ami közös a két akadémiát illetően, hogy mindkét helyen vannak új tagok, de a mag változatlan maradt.

Az Alpine akadémia vezéregyénisége idén Jack Doohan lesz. Az ausztrál pilóta honfitársa, Oscar Piastri nyomdokaiba lépne, aki három éven belül megnyerte a Formula-Renault Európa-kupát, az FIA Formula–3-at, majd a Formula–2-t is, ehhez pedig a nagy terveket dédelgető Alpine ideális hely lesz számára. Doohan tavaly másodikként végzett az F3-ban Dennis Hauger mögött, konstruktőri címhez segítve csapatát, a Tridentet. Az idei szezonra leigazolta F2-es csapatába a Virtuosi Racing, a valenciai teszten már ki is próbálhatta a brit istálló autóját, az utolsó két fordulóban pedig élesben is bemutatkozhatott az MP Motorsport csapatánál.

Szintén újonc lesz az Alpine színeiben Oliver Caldwell. A brit pilóta az elmúlt két évet az FIA F3-ban versenyezte végig, előtte eltöltött egy évet a Formula Regional European Championship sorozatban, sőt tavaly év végén az F2-ben is bemutatkozhatott, kiemelkedő eredményeket azonban sehol nem tudott felmutatni. Ennek fényében némileg meglepő az Alpine döntése, személy szerint én tudtam volna élesebb késeket is találni abban a bizonyos fiókban. Egyúttal az is bejelentésre került, hogy Caldwell idén teljes szezont fut az F2-ben a Campos Racing színeiben Ralph Boschung csapattársaként, ezzel pedig az idei rajtrácson már csak kettő kiadó hely maradt.

A két új igazolás mellett az Alpine megtartotta Victor Martins-t és Caio Collet-t. Mindketten maradnak idén az F3-ban, Collet változatlanul az MP Motorsportnál tekeri a kormányt, míg Martins az ART Grand Prix-hez igazolt. Egyben pedig az is kiderült, hogy Guan-yu Zhou és Christian Lundgaard többé nem tagjai az Alpine nevelőprogramjának.

Dánia az utóbbi években több tehetséges versenyzőt is adott az autósportnak, elég csak Kevin Magnussenre vagy a fentebb már említett Lundgaardra gondolni. Egy közülük Frederik Vesti is, aki tavaly óta a Mercedes junior team tagja és az marad idén is. A húszéves versenyző a tavalyi évben negyedikként zárt az F3-ban az ART Grand Prix színeiben, és idén is marad ennél a csapatnál, de már a Formula–2-ben.

Ugyancsak az ismertebb nevek közé tartozik Paul Aron, a szintén autóversenyző Ralf Aron öccse. Az észt pilóta 2019-ben csatlakozott a Mercedeshez, abban az évben, amikor a német és az olasz Formula–4-es bajnokságokkal fellépett az együlésesek világába. Innen a Formula-Renault Európa-kupába ment és 2021-ben is maradt az immár Formula Regional European Championship by Alpine-nak hívott sorozatban. Hét dobogós helyezése – köztük két futamgyőzelem – az összetett 4. helyéhez volt elég, idén a bajnoki címre hajt.

Andrea Kimi Antonelli nevével már találkozhattak az olvasók a Grand Prix Zónán is. A bolognai fiatalember gokartos éveit követően tavaly váltott formaautókra és rögtön eredményesen mutatkozott be az olasz Formula–4-ben, idén itt fut teljes szezont. A 13 éves Yuanpu Cui és a 15 esztendős Alex Powell még gokartosok, előbbi 2021-, utóbbi 2019 óta van a Mercedes kötelékeiben. A 2010-ben született Luna Fluxa és a 2006-os születésű Daniel Guinchard újonc a németek nevelőprogramjában. Utóbbi a brit Formula–4-ben versenyez idén, míg a spanyol lány természetesen még gokartozik.

Címlapkép forrása: Jack Doohan hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.