Az FIA kiírta a tendert a 2026-os egységes vezérlőelektronikára

Az FIA jelentkezőket keres az egységes elektronikus vezérlőegység szállítására, amelyet minden csapat használni fog a Forma–1 következő generációs erőforrás-szabályzata szerint 2026-tól.

A Forma–1-et irányító testület pályázati felhívást tett közzé, melyben az új erőforráscsomag első évétől, 2026-tól kezdődően várja a jelentkezőket az egységes motorvezérlő elektronika (SECU) gyártására és szállítására. A sportág egy 2006-ban közzétett tender alapján 2008 óta alkalmaz SECU-t, bevezetésének eredeti célja a tiltott vezetéstámogató eszközök – úgy, mint például a rajtautomatika vagy a kipörgésgátló – esetleges használatának kiszűrése volt. Az első pályázatot a Microsoft és a McLaren Electronic Systems közösen nyerték meg, utóbbi azóta az egyedüli beszállító az Applied Technologies vállalatán keresztül. A mostani tender megnyerésére is ők a legnagyobb esélyesek, azonban a FIA egyértelművé tette, hogy mint végső vásárlóknak, a csapatoknak és az erőforrás-gyártóknak is beleszólásuk lesz a pályázatok elbírálásánál.

A leendő ajánlattevőknek nincs sok idejük a döntésre, a pályázatok benyútásának határidejét ugyanis március 25-ben szabta meg az FIA. A pályázó vállalatoknak ezt követően április közepén kell bemutatniuk projektjüket, a hónap végén pedig a testület meghozza döntését. A nyertesnek 2023. július 1-jéig kell elérhetővé tenni az első hardver- és szoftverspecifikáció-készletet a csapatoknak és erőforrás-beszállítóiknak, majd október 1-jéig egy sorozatgyártás előtti termékmintát kell átadni. A végleges specifikációt 2024. január 14-én befagyasztják, majd a következő hónap elejéig a csapatoknak le kell adniuk első rendeléseiket a 2026-os szezonra és az azt megelőző felkészülési időszakra. 2024. július 1-jéig valamennyi csapatnak meg kell kapnia az első három darab SECU-t.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.