Charles Pic kezébe került a DAMS csapat!

A korábban két F1-es szezont teljesítő Charles Pic és családja megvásárolta a hatalmas multú DAMS csapatot, amelyet annak idején egy másik ex. F1-es, René Arnoux és Jean-Paul Driot alapítottak.

A DAMS története 1988-ig vezethető vissza, ekkor alapította a már említett kettős. René Arnoux-nak azonban hosszú évek óta nincs már köze a gárdához, emiatt a korábbi: Driot-Arnoux Motorsport nevet át is alakították Driot Associés Motor Sport-ra. Jean-Paul Driot 2019-ben, 68 éves korában hunyt el, azóta a csapatot két fia, Olivier és Gregory vezetik.

Sikereik közül rengeteget ki lehetne emelni. A csapat 1989-től a 2001-es idény végéig az International Formula 3000-ben versenyzett. Közben, a kilencvenes évek közepétől arrafelé indultak két FIA GT szezonban, ’97 és 2002 között pedig folyamatosan jelent voltak a Le Mans-i 24 órás csúcskategóriájában. Az F3000-ben négyszer (1989-90; ’93-94) nyerték meg a csapatbajnokságot, és három bajnokot (Érik Comas, Olivier Panis, Jean-Christophe Boullion) adtak a szériának. Miután kiléptek onnan, 2003-ban velük lett Formula Renault V6 Európa-kupa bajnok José Maria López.

2005 óta folyamatosan jelen vannak a GP2/Formula-2 mezőnyében. Igazán erősek a 2010-es évek elején voltak, amikor színeikben lett bajnok Romain Grosjean 2011-ben, Davide Valsecchi a következő szezonban és Jolyon Palmer 2014-ben. Mióta átnevezték a szériát, ugyan egyéni bajnokot nem adtak, de az első három évben Rowland, Latifi, Albon és Sette Camara komoly eredményeket értek el velük, 2019-ben pedig be is húzták a csapatbajnoki címet. Azóta kicsit kipukkadt a lufi, a Gelael-Nissany vonallal pedig csodákra nem is mehettek, de tavaly Marcus Armstrong teljesítménye is csalódást keltő volt. És az őszintét megvallva, a Nissany-Iwasa kettőstől sem várok semmit.

Közben a DAMS versenyezteti a Renault/Nissan konzorcium Formula E csapatát is. A széria első három szezonjában simán hozták a csapatbajnoki címet, Sébastien Buemi pedig a pechjét kell okolja, hogy csak egyszeres bajnok lett. A svájci azóta is a versenyzőjük, de valahogy nem igazán találja a régi önmagát. Voltak még villanásai (pl. 2019 nyarán, amikor Oliver Rowlanddel együtt felhozták csapatbajnoki második helyre a Nissant). A brit versenyző három szezont követően hagyta el őket, idén pedig Maximilian Günther lett Buemi csapattársa. Eddig pedig ők ketten sem tudtak csodákat művelni.

Ugyan a Driot fivérek nem árulták a csapatot, kaptak egy ajánlatot Pictől, és úgy gondolták, hogy egy volt versenyző kezében a megfelelő helyen lesz a DAMS. Charles Pic a 2014/15-ös Formula E szezon óta nem versenyzett, és öccse Arthur sem (ő amúgy volt is a DAMS pilótája, a 2012-es FR 3.5 szezonban) a 2016-os GP2-es idény óta.

A Pic-átvétel rövidtávon semmilyen hatással sem lesz a csapat személyzetére vagy versenyzőire, csupán a Driot testvérek távoznak a hivatalos közlemény szerint.

Címlapkép forrása: az FIA hivatalos oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.