Masit leváltották, jön a videóbíró a Forma–1-be!

Csütörtök délután az F1 megerősítette, hogy a 2022-es szezontól már nem Michael Masi lesz a futamok versenyigazgatója!

Michael Masi Charlie Whiting tragikus halálát követően lett a Forma–1-es futamok versenyigazgatója. A kinevezés azonban túl hirtelennek bizonyult, Masi több esetben nem megfelelően látta el feladatát, ami a 2021-es szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj végén csúcsosodott ki. Azóta rengetegen követelték Masi eltávolítását, amit az FIA végül csütörtökön meg is erősített.

Helyére nem egy, hanem rögtön két versenyigazgatót is kineveztek: egyikük az előzetes értesüléseknek megfelelően az eddig az endurance-világbajnokságon tevékenykedő Eduardo Freitas lesz, a portugál szakember mellett pedig a Német Túraautó-bajnokságból ismert Niels Wittich fog tevékenykedni. Kettejük mellé egy senior tanácsadói szerepkörben visszatér a Forma-1 vérkeringésébe Whiting egykori jobbkeze, Herbie Blash is, aki 2016 végén függesztette fel aktív pályafutását.

Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem emellett bejelentette egy új, virtuális versenyirányítási rendszer bevezetését, amelyet a labdarúgásból ismert VAR mintájára alakítottak ki. Ennek lényege, hogy egy pályán kívüli – valószínűleg a svájci Genfben kialakításra kerülő – központból a stewardok segítséget kaphatnak a kétes helyzetek megítélésénél. A csapatok és a versenyirányítás között zajló rádióbeszélgetéseket többé nem játsszák be a közvetítésekbe és szigorúbb szabályok is vonatkoznak majd rá, emellett a lekörözött versenyzők körvisszavételére vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják.

Címlapkép: Erik Junius / Motorsport Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.