W Series: Marad a bajnok és az újonnan érkezett csapathoz szerződik

Harmadik szezonját kezdi meg a kizárólag női versenyzőknek fenntartott és a gyengébbik nemet az autósport világában befogadóbbá tevő széria, amelynek mezőnyében újfent ott lesz Jamie Chadwick, méghozzá az Jenner Racing színeiben.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy Caitlyn Jenner saját csapatot vásárolt magának a sorozatban, most pedig hivatalosan is bejelentették, hogy a széria kétszeres bajnoka, Jamie Chadwick lesz az egyik versenyző.

Ez a bejelentés kicsit sötét fellegeket keringet a bajnokság létjogosultsága felett. A W Series-t azért hozták eredetileg létre, hogy a fiatal női versenyzőknek lehetőséget biztosítsanak a bemutatkozásra és tehetségük kibontakoztatására. Csaba kolléga, már korábban pedzegette, hogy önmagában mennyire szerencsés, hogy egy nemváltó műtéten átesett személlyel próbáljuk a széria hírnevét növelni. A problémásabb, hogy Chadwick újfent a mezőny tagja lesz, megint csak azt jelenti, hogy nem igazán jutnak előre ebből a bajnokságból a lányok.

Lehetett ugyan olyan pletykákat olvasni, hogy a brit hölgy az FIA F3-as bajnokságában folytatja idén a Carlin csapat színeiben, de ezek szerint vagy meghiúsultak a tárgyalások avagy nem is volt ilyesmiről szó és csupán egy félrevezető pletykáról beszélhetünk.

Bármelyik opció is legyen igaz, a W-Series megítélésének nem tesz jót, hogy: 1; még a kétszeres bajnokot sem sikerül bejuttatni egy rangosabb, férfiak uralta bajnokságba, 2; itt marad az a versenyző, aki eddig rommá nyerte magát és valószínűleg ez idén sem fog megváltozni. Gondoljunk csak bele, milyen lenne, ha mondjuk Leclerc, Russell vagy mondjuk Piastri évekre lecövekelt volna az F2-ben és az újonnan érkezett fiatalok helyzetét ellehetetlenítené.

Talán itt is hozni kellene egy olyan szabályt, hogy aki megnyeri a bajnokságot, az nem indulhat a következő évben vagy meghatározzák, hány versenyen lehet indulni, mint ahogy az F2-ben is történik. Itt azonban erősen el kell gondolkoznia az FIA-nak, hogy tulajdonképpen mi a szerepe ezzel a sorozattal: a hölgyeket nevelő bajnokságként kinevelni és magasabb szintre feljuttatni avagy önálló irányba elmenni a nemek megkülönböztetésével, mint ahogy más sportágak is teszik?

Címlapkép forrása: WSeries.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.