A Kiwi legyőzte Akaraterőt, pole-t szerezve St. Pete utcáin- itt az év első meglepetése?!

Mennyi ideig tartott, hogy hülyét csináljak magamból, és tévedjek a szezonbeharangozómban (de legalább a kép talál)? Az első időmérőig.😆Scott McLaughlin egy ellentmondást nem tűrő kört követően szerezte meg első pole-ját a sorozatban, és fel is tehetjük a címben már megfogalmazott kérdést: máris megszületett 2022 első nagy meglepetése???

Két edzést követően vágtak neki a fiúk 2022 első időmérőjének, és elgondolkodtató volt, hogy a két 13 fős Q1-es csoport/10 perces időlimit hány feltartást és kellemetlenséget okoz majd. Szerecsére a vártnál jóval kevesebbet, de én továbbra is alakítanék az időmérő formátumán egy 26 fős mezőnnyel.

Az első edzés relatíve eseménymentesen zajlott, az Andretti autók pedig lehozták a gyakorlást Grosjean-Herta sorrendben. Itt találtok egy 10 perces összefoglalót a pénteki gyakorlásról, a videóban pedig egy igazi gyöngyszem is van, hiszen itt árulja el Mario Andretti David Landnek az Andretti-Renault együttműködést, jövendőbeli F1-es csapatuknál.

A második, ma délutáni gyakorlást Scott McLaughlin nyerte, de ebből még nem vontuk le a megfelelő következtetéseket pár órával ezelőtt. Bár a legtöbbünk számára a Grosjean-Sato “találkozó” miatt marad majd emlékezetes az FP2. A lenti videó leírásában pedig be is harangoztak valamit a Ground Effectes srácok, amit remélünk, hogy majd minél többen hallgattok a szezon során.

Q1 első és második csoport

A kvalifikáció első csoportjába sorsolták mindhárom RLL Hondát, Hertát és Rossit az Andrettikből, Dixont, Rosenqvistet, Newgardent, VeeKay-t, a sztárújonc Kirkwoodot és csapattársát Calderónt, Ilottot és Pókembert.

Óriási meglepetéseket nem hozott az etap, bár jó pár versenyző keserű szájízzel szálhatott ki a Dallarákból. A két nehéz szezonon túl levő Alexander Rossi hetedikként éppen csak lecsúszott a továbbjutásról, szóval folytatódik a vesszőfutása, míg Pókember és Rosenqvist közel sem volt a továbbjutáshoz. Rahaléknál működött az, hogy az új, időmérőkön erős igazolások segítik majd Grahamet? Igen, de csak Graham számára… Mert az edzéseken autót törő Harvey nagyon simán, utolsó előttiként esett ki, és Lundgaard sem jutott tovább, közben Rahal kényelmesen második lett.

Colton Herta dominánsan nyerte az etapot, három tizeddel megverve a Rahal-VeeKay-Dixon hármast. Az edzés igazi sztárja azonban az újonc Kirkwood volt, aki ötödik lett, több mint fél tizeddel megverve a szintén továbbjutó Newgardent.

A csoportkör részletes eredményeit itt találjátok

Mivel láttuk, hogy kiket sorsoltak az első csoportba, így nem igazán van értelme a sorokat tölteni egy újabb felsorolással, hiszen ez a mezőny maradéka. A jó öreg Jimmie Johnson majdnem egy másodperccel futott jobb kört, mint tavaly ugyan itt, és ezzel is tök utolsó lett szegény… Amúgy a 12. pozícióba rangsorolt David Malukas eredetileg kilencedik lett, de egy büntetés miatt elvették legjobb körét.

Kellemetlen meglepetések pedig a második csoportban is voltak, hiszen O’Ward csupán nyolcadik lett, és kikapott attól a Dalton Kellettől is, aki kisebb csodát tett 7. helyével.

A csoport Penske 1-2-vel végződött, hiszen Will Power és a második edzést megnyerő McLaughlin elég rendesen megverte a mezőnyt, egyedül Romain Grosjean volt közelebb kettőjükhöz. Továbbjutott még a sokak által a pályán egyik favoritnak tartott Pagenaud, illetve a két Ganassi, Ericsson-Palou sorrendben.

A csoportkör részletes eredményeit itt találjátok

Q2

Az időmérő középső részébe bejutott mindhárom Penske, JJ-n kívül a három Ganassi, Herta, Grosjean, Pagenaud, Rahal, VeeKay és Kirkwood. Sztárújoncunk pedig csodákat nem tudott itt már tenni, utolsóként zárva, de 12. rajthelye így is nagyon szép teljesítmény. Annál már meglepőbb volt, hogy a csoportját másodikként záró Graham Rahal sem jutott túl messzire. Bobby fia csak 11. lett, de Ganassiéknál sem volt sokkal nagyobb az öröm: mindhárom autójuk kiesett a Fast 6 előtt (Dixon pont lecsúszott hetedikként, Ericsson mögötte végzett, Palou 10. lett)

Valószínűleg senkit sem lepett meg, hogy a csoportjaikat behúzó Power-Herta kettős futotta a legjobb köröket, kettőjük mellett McLaughlin, Grosjean, Pagenaud és VeeKay jutottak tovább.

A 7-12. helyek rajtsorrendje holnapra: Dixon-Ericsson-Newgarden-Palou-Rahal-Kirkwood, a Q2 részletes eredményeit pedig itt találjátok.

Fast Six

A leggyorsabb hatban, a versenyzők rendelkezésére álló 5 perc alatt az érződött szinte a végéig, hogy a két franciánk maximum a harmadik helyre pályázhat, VeeKay-jel az oldalukon, míg Power és Herta között dől el a pole sorsa. Nagyjából 45 másodperccel az idő lejárta előtt Power átvette a vezetést Hertától, a fiatal andrettis pedig a végén nem tudott jobb kört futni a veterán ausztrálnál. Ekkor sokan meg lehettek győződve, hogy Willie P. újabb pole-t szerez és száguld tovább Andretti rekordja felé.

…aztán jött McLauglin. Az új-zélandi olyan kört rakott össze a legvégére, hogy csak néztünk, és Powert majdnem másfél tizeddel verve gyűjtötte be első IndyCar pole-ját!!!

Herta egy tizeddel zárt Power mögött, a holland fiatalunk pedig legyőzte a két franciát, így VeeKay-Grosjean-Pagenaud rajtol holnap a 4-6. helyekről.

A Fast Six részletes eredményeit itt találjátok
A pillanat, amikor Scott McLaughlin megszerzi első IndyCar pole-pozícióját

A holnapi futam teljes rajtrácsát a Usaracing cikkének a végén találjátok.

Will Power elismerte, hogy volt pár apró hibája az első körében, de pozitívan áll az új szezonhoz, és holnap harmadik St. Pete-i győzelméért harcolhat

Folytatás holnap este ugyan ebben az órában, a 100 körös futammal.

Címlapkép: Team Penske/IndyCar Media
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.