Fittipaldi a Haas jelöltje, ha Mazepin nem tud versenyezni

Günther Steiner szerint Pietro Fittipaldi fog versenyezni a Haas csapatánál az idei szezonban, amennyiben Nikita Mazepintől kénytelenek lennének megválni.

Miután az orosz hadsereg csütörtökön lerohanta Ukrajnát, a Haas bejelentette, hogy az utolsó barcelonai tesztnapra eltávolítja autójáról az orosz zászló színeit, valamint a főszponzor Uralkali márkajelzéseit is. Az orosz vegyipari óriásvállalat egyik tulajdonosa Dmitry Mazepin, aki a csapat egyik versenyzőjének, Nikita Mazepinnek az édesapja. A fiatal orosz az előzetes terveknek megfelelően részt vett a pénteki tesztnapon, Günther Steiner csapatfőnök azonban bejelentette, hogy az ő és az Uralkali jövőjét is tisztázni kell a jelenlegi helyzetben, miután az európai országok többsége jelentős gazdasági szankciókat léptetett életbe Oroszországgal szemben – többek között cégek, üzletemberek bankszámláit zárolták. Steiner a Speed City Broadcasting amerikai újságírójának, Bob Varshának beszélt a helyzetről.

„Ha Nikita bármely ok miatt nem tudna vezetni, elsőként Pietro Fittipaldinak szólunk” – idézi a csapatfőnököt a Motorsport.com. „Nyilvánvalóan, hiszen évek óta velünk van és nagyon kíváncsiak lennénk rá, hogy meg tudja-e tenni a következő lépést. Pietro elég jól ismeri a csapatot és az autót ahhoz, hogy egyik napról a másikra is be tudjon ugrani, szóval nála alkalmasabb jelöltet nem is találhatnánk a feladatra.”

Pietro Fittipaldi 2020 végén debütált a Forma–1-ben, amikor a Bahreini Nagydíjon balesetet szenvedő Romain Grosjean helyére kellett beugrania két versenyre. Legutóbb tavaly év végén, az abu dhabi teszten vezethette a Haas autóját.

Ha egyébként az Uralkali valóban elbukna, az nem csak Mazepin, hanem az egész Haas csapat jövőjét is alaposan megkérdőjelezné, hiszen az amerikai kiscsapat tulajdonképpen az Uralkali pénze miatt létezik még. A madárkák azt csicsergik, hogy Andrettiék elvileg átvehetik a csapatot, ám ez ideális esetben csak jövőre valósulhat meg. Steiner egyébként még Barcelonában azt nyilatkozta, hogy Mazepin és az Uralkali sorsát jogi úton kell rendezni, amiben országok kormányai is érintettek, ebbe pedig neki nincs beleszólása.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.