Lambo ászok Le Mans-ban,Tincknell+Priaulx-WEC, Vandoorne debüt az IMSA-ban: szombati Sportautó-Zóna

Az e heti F1-es Shakedown és az érkező IndyCar szezonnyitó miatt, az utóbbi napokban kicsit háttérbe szorultak nálunk a sportautós hírek. Ezt igyekeztem bepótolni a legfontosabb bejelentéseket összeszedő cikkel. Jó böngészést hozzá!

A szomorú Peugeot bejelentést követően két hely felszabadult a Le Mans-i 24 órás rajtrácsán. Öröm az ürömben, hogy az LMP2-es mezőnyünk a vártnál is erősebb lesz, és a belga WRT csapat legalább három Orecat nevez a kategóriába. Idén két autóval fut teljes WEC szezont Vincent Vosse csapata, de mivel 2021-ben WEC és ELMS bajnokok voltak, illetve a tavalyi Le Mans-i 24 óráson megnyerték a kategóriájukat, így összesen 4 Orecat is nevezhetnek a meghívásos rendszer miatt. Hogy megteszik-e mindezt, az jó kérdés, viszont a harmadik autójuk egész biztosan nekivág az idei versenynek. Mondhatni, hogy ez egy Audi/Lamborghini hátszelű trió lesz, hiszen a DTM-be múlt héten bejelentett Mirko Bortolotti és Rolf Ineichen mellé az a Dries Vanthoor csatlakozik, aki tavaly a WRT színeiben megvédte a GTWCE Sprint-cup bajnoki címét.

Bortolotti debütálni fog a legendás versenyen, Ineichen tavaly indult először egy GT Am kategóriás Porschével, míg a belga Vanthoor harmadik alkalommal vág neki a futamnak, de ő is először egy prototípus volánja mögött.


Áttérve a teljes WEC szezonra, tegnap lett bejelentve a 77-es Dempsey-Proton Porsche teljes felállása, amelyről eddig annyit tudtunk, hogy a német Christian Ried marad a vezérpilótája. Tavaly két ausztrállal, Matt Campbellel és Jaxon Evans-szel osztoztak az autón, és egy elég kiábrándító szezonjuk volt, hiszen kiestek az év első két versenyén, onnantól pedig már semmi esélyük sem volt a kategória cím megszerzésére. Végül harmadik helyen zártak a “francia” AF Corse Ferrari és a TF Sport Aston mögött.

Ried váltótársai idén brit versenyzők lesznek. A Proton színeiben tér vissza a WEC-be, a tavaly év végéig az IMSA-ban Mazda gyári versenyző Harry Tincknell, aki már a tavalyi 24 óráson is az egyik pluszban nevezett autójukat vezette. Hozzájuk pedig a túraautó legenda Andy Priaulx fia, Sebastian csatlakozik. Amúgy mindketten versenyeztek a január végi daytonai 24 óráson. Ticknell kategória második helyről rajtolt LMP2-ben a PR1/Mathiasen Orecaval, és ugyan hetedikként értékelve lettek, de az egység nem látta meg kockás zászlót. Eközben a kis Priaulx második lett LMP3-ban Sean Creech Motorsport Ligier-jével.


Az elmúlt napokban elég nagy port kavart, hogy végül mégsem tudott megegyezni az IndyCar és az IMSA az egy hétvégén zajló Sebring 12 órás és texasi futamok olyan módú elosztásáról, hogy a mindkét szériában versenyző pilóták itt és ott is versenyezhessenek. Mindez azután történt, hogy a Chip Ganassi Racing – akiknek mind a négy IndyCar versenyzőjük érintett az idei IMSA szezonban is – úgy döntött, hogy inkább nem engedi el Sebringbe a versenyzőit, attól tartva, hogy egy váratlan probléma miatt nehogy ne tudjanak Texasba visszautazni. És ezt követően be is jelentették, hogy a 01-es rajtszámú Cadillacben (ahol Scott Dixon és az IndyCar címvédő Álex Palou is versenyzett a daytonai 24 óráson) az idei szezonra Indy ülés nélkül maradó Ryan-Hunter Reay versenyzik majd Bourdais és van der Zande oldalán, Sebringben.

A történetben érintett volt a Meyer Shank Racing is, akiknél Hélio Castroneves ül be a teljes szezont futó Blomqvist-Jarvis duó mellé az endurance fordulókban. Pókember helyén végül a belga Stoffel Vandoorne ejti meg IMSA debütálását Sebringben. Stoffel számára sem újdonság a sportautózás, hiszen tavaly teljes WEC szezont futott a JOTA-val, és ugyan a források arról beszéltek, hogy idén átigazol a fent már kitárgyalt WRT-hez, ez végül nem történt meg, és csak a Formula E-ben fut teljes szezont idén a belga.

Címlapkép: Kristof Vermuelen/MPSA
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.