Kitiltották az Egyesült Királyságból az orosz versenyzőket

Gyülekeznek a sötét fellegek Nikita Mazepin Forma–1-es pályafutásának egén: a Brit Motorsport-szövetség bejelentette, hogy minden orosz/fehérorosz licensszel rendelkező pilótát kitilt az országban rendezendő eseményekről.

A Motorsport UK – melynek elnöke egyébként a korábbi Benetton- és BAR-csapatfőnök, David Richards – mai határozata értelmében az Egyesült Királyság területén semmiféle motorsport eseményen nem vehetnek részt olyan versenyzők, akik engedélyét az orosz vagy a fehérorosz szövetség bocsátotta ki, továbbá az orosz/fehérorosz csapatok és hivatalos személyek jelenlétét is felfüggesztették. Mindemellett az FIA-hoz hasonlóan betiltották az orosz és a fehérorosz zászlók, nemzeti jelképek alkalmazását, továbbá himnuszaik lejátszását az eseményeiken.

Mindez a gyakorlatban nem jelenti teljesen biztosan azt, hogy például Nikita Mazepin nem állhat rajthoz a Brit Nagydíjon, elméletben ugyanis lehetőség van arra, hogy a pilóták más országok szövetségeitől kapjanak licenszet. Az alsóbb kategóriákban van is erre példa, a japán-amerikai kettős állampolgár Reece Ushijima például brit színekben indul idén az F3-ban, és ugyancsak az F3-ban tavaly a cseh és venezuelai útlevéllel is rendelkező Zdeněk Chovanec versenyzett a portugál zászló alatt. A jelenlegi helyzetben viszont aligha elképzelhető, hogy más szövetségek kisegítenék az orosz versenyzőket, például a finnek már be is jelentették, hogy a britekhez hasonlóan ők sem engedélyezik az orosz pilóták versenyzését az országukban.

Ami a nagyobb együléses bajnokságokat illeti, Mazepin mellett az FIA F3 mezőnyéből Aleksandr Smolyar érintett, a Formula–2-ben és a Formula–E-ben pedig jelenleg nincs orosz versenyző.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.