Csak 2024-ben érkeznek a hibrid-erőforrások az IndyCar-ba!

Az utóbbi hónapokban már többször felmerültek olyan hírek, miszerint a pandémia okozta gazdasági gondok, alkatrész és chiphiány miatt nem valószínű, hogy 2023-ban megérkeznek az új, immár turbófeltöltős motorok az IndyCar-ba – amiben a mostani háború sem segít – ezt pedig ma hivatalosan is megerősítették.

A sorozat jelenleg 2.2 literes, V6-os motorokat használ, amelyeket a Chevrolet és a Honda gyárt. Az új, turbófeltöltős erőforrások – ammellett, hogy jóval erősebbek lesznek – a mai trendektől igencsak eltérően “nőni fognak“, és 2024-ben 2400 köbcentis motorok hajtják majd a mezőnyt.

A legnagyobb csúszás, a német Mahle céh által gyártott energia-visszanyerő rendszerekkel (ERS), illetve a váltókkal van, amelyek a jelenlegi hírek szerint leghamarabb júniusra készülnek el. Mindez igencsak bosszantó lehet a Honda és a Chevy számára, akik már ezen a héten tesztelték volna az új motorokat, két, eléggé átalakított DW12-es kasztniban. Ezt végül eltolták március utolsó napjaira (Sebring, márc. 30-31), és jobb híján a két gyártó prototípus váltókkal és ERS-sel köröz majd, amíg lassacskán megérkeznek az új alkatrészek.

A Racer szakíró Marshall Pruett kiemelte, hogy amiatt is fontos volt, hogy minél hamarabb meghozzák a hivatalos döntést, mivel az új helyzetben a Honda és a Chevrolet fel kell készüljön egy plusz szezonra, amikor – a korábbi tervekkel ellentétben – ellátja a csapatokat a jelenlegi, 2.2 literes motorokkal. Pruett amúgy egy elég hosszú érvelést fogalmazott meg, amelyben kiemelte a döntés pozitívumait. Ezt a lenti cikkben, vagy ide kattintva tudják átböngészni az angol nyelvet jól értők.

Címlapkép: Kerry Keating/Indystar
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.