🇧🇭 F3 TESZT: Hadjar meggyőző teljesítménnyel zárt az élen Bahreinben

Túl van előszezoni tesztjén az F3 mezőnye, és egyelőre nem a Premáktól vagy a Tridentektől hangos a sajtó, hanem egy Isack Hadjar nevű 17 éves újoncról.

Szerdán kezdődött Bahreinben az FIA Formula-3 előszezoni tesztje. Az első nap kezdetén egy kivétellel már a teljes mezőny ismert volt: a Jenzer Motorsport a 24-es rajtszámú autóba Patrik Pasmát ültette, a finn pilóta azonban a versenyszezonra még nem rendelkezik szerződéssel. Volt egy változás az ART Grand Prix-nál is, a francia istálló ugyanis csak két autót indított, miután Juan-Manuel Correa kiértékelhetetlen COVID-tesztet produkált kedd este.


A szerdai nap első mért idejét Roman Staněk teljesítette, a mezőny nagy része azonban az első órában csak installációs köröket teljesített. Ahogy az idők elkezdtek javulni, többen is megfordultak az élen, eltöltött több-kevesebb időt az első helyen Arthur Leclerc, Aleksandr Smolyar és Reece Ushijima is. Őket Zane Maloney követte a lista élén, majd jött ismét Leclerc, aki ezzel behúzta a délelőtti szakaszt. Hozzá képest egyetlen tizedmásodpercen belül végzett Maloney, Ushijima és Isack Hadjar is, míg az egyetlen piros zászlós megszakítást Ido Cohen leállása idézte elő.

Délután még tovább javultak az idők, többeknek sikerült bemenniük 1:48 alá (Leclerc délelőtti győztes ideje 1:48.005 volt). A legtöbbet Maloney tudott gyorsulni, a barbadosi újonc 1:47.614-gyel végzett az élen, másfél tizeddel verve a jenzeres Alatalót, akit 16 ezreddel lemaradva követett a Premához igazoló Jak Crawford. Leclerc nem tudott javítani délelőtti idején, így a napot összességében a 7. helyen zárta, megelőzte ugyanis őt Staněk, Colapinto és Martins is. A legjobb tízbe még Ushijima, Bearman és Saucy fértek be.

Szerdán a Trident újonca, Maloney nyitott az élen [fotó: Formula Motorsport Limited]

Rekkenő hőségben rajtolt el a második nap, ez azonban nem tartotta vissza a mezőnyt néhány gyors kör teljesítésétől. Victor Martins 1:47.602-vel tört az élre, őt pedig Jonny Edgar követte, mielőtt a pilóták hosszabb etapokra váltottak. A sorrend ebből adódóan már nem sokat változott, azt leszámítva, hogy Hadjar betalált egy 86 ezreddel jobb körrel, mint Martins, így behúzta a délelőttöt. A legtöbb kört a tavalyi év végi tesztet Valenciában domináló Saucy teljesítette, összesen 45-öt, míg a Carlin újonca, Enzo Trulli ki sem hajtott a pályára. A nyitónapot kihagyó Correa csütörtökön már autóban ült, és nem is tétlenkedett, 43 kört pakolt az ART autójába.

A délutáni szakasz elején is a hosszú etapoké maradt a főszerep. Rövid ideig Tóth László is vezetett, őt csapattársa, Francesco Pizzi taszította le az első helyről. Az 1:49-es időkbe elsőként Hadjar tört be, később azonban 1:48.250-es körével Martins ragadta magához a kezdeményezést. A két francia közé Staněk férkőzött be a 2. helyre, a negyedik ismét Saucy lett, majd következett Smolyar, Frederick, Collet és Edgar. Utóbbi volt délután a legszorgalmasabb, összesen 43 kört futott, ami lehetett volna több is, ha Cohen és Correa ütközése miatt nem fújják le idő előtt a gyakorlást.

Csütörtökön a friss Red Bull junior, Isack Hadjar végzett az eredménylista élén [fotó: Getty Images]

A csütörtöki hőség után pénteken felhős, párás idő fogadta a csapatokat Sakhirban, Hadjart azonban ez sem gátolta meg abban, hogy ismét lenyűgözzön mindenkit. A fiatal francia 1:47.247-tel zárt az élen, ami az egész hét legjobb ideje, illetve problémamentes 44 kört ment, így ennek a listának is az első helyén végzett. A 17 éves pilóta 381 ezreddel verte Crawfordot, aki a három nap során először tudott a legjobb kettő között végezni, míg az eleinte élen álló Saucy végül 3. lett. Az első ötbe még az MP Motorsport párosa, Collet és Smolyar fértek be, míg a Campos újonca, David Vidales először fért be a top tízbe és végül 6. lett. Őt Martins követte, majd a délelőtt egyetlen megszakítását előidéző Frederick jött a sorban.

A délután folyamán már nem születtek igazán mérvadó eredmények. Eleinte műszaki hibák sokasága miatt háromszor is be kellett mutatni a piros zászlót (az egyik során Tóth Laci volt érintett), és ha ez nem lenne elég, az egész edzés homokviharban zajlott, ami miatt idejekorán le is kellett azt inteni. Az eredménylista élén végül Staněk zárt, őt pedig Ushijima és Maloney követték. A legtöbb kört a 4. helyen végző Colapinto tette meg, összesen 43-at.

Franco Colapinto próbál utat találni a homokviharban [fotó: Formula Motorsport Limited]

Az FIA Formula-3 2022-es szezonja március 18-án kezdődik Bahreinben.

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.