A legkeményebb gumikat viszi Bahreinbe a Pirelli

Feltartóztathatatlanul közeledik a szezonrajt, ennek következő állomásaként a gumikat szállító Pirelli közzétette, hogy az első néhány futamon melyik keverékekből válogathatnak a csapatok.

A Bahreini Nagydíjon nem csak az új fejlesztésű autók, hanem a 18 inches kerekek is debütálnak a Forma–1-ben, amihez új konstrukciójú Pirelli-abroncsok is társulnak. Az olasz gyártó ma nyilvánosságra hozta, hogy mely keverékekből választhatnak az első három nagydíjon a csapatok. A szabályok alapjai nem változtak 2021 óta: a cég összesen ötféle keveréket gyárt (a legkeményebb az ún. C1-es keverék, majd így haladunk egészen C5-ig), amelyből egy adott hétvégén három elérhető, és a háromból legalább kettőt használni kell a futamon minden versenyzőnek. Lényeges módosítás tavalyhoz képest viszont, hogy az időmérő edzések Q3-as szakaszába bejutó versenyzőknek ezentúl nem lesz kötelező a Q2-ben használt szetten rajtolni, minden futamon teljesen szabad gumiválasztás lesz.

A szezonnyitó Bahreini Nagydíjon a három legkeményebb keverékből, vagyis a C1-esből, a C2-esből és a C3-asból válogathatnak a csapatok. Ez egy fokkal konzervatívabb döntés, mint a tavalyi, az előző évben ugyanis a három középső keveréket, a C2-est, a C3-ast és a C4-est vitte a Pirelli Sakhirba. Ez a kiosztás ellenben megmarad Jeddah-ra, ahol már tavaly is ugyanez volt a helyzet, jóval érdekesebb viszont a naptárba két év kihagyást követően visszatérő, azóta alaposan átalakított Melbourne helyzete. Az Ausztrál Nagydíjon ugyanis a C2-es és a C3-as keverék után nem a soron következő C4-es, hanem a C5-ös lesz a lágy szett, tehát egy lépcsőfok kimarad – ilyenre utoljára 2018-ban volt példa.

nagydíjkeményközepes lágy
1.Bahreini NagydíjC1C2C3
2.Szaúd-arábiai NagydíjC2C3C4
3.Ausztrál NagydíjC2C3C5
Az első három futam gumikiosztása

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.