Leállítja minden motorsport programját az SMP Racing, Smolyar felfüggeszti karrierjét

Újabb áldozatot szedett az orosz-ukrán háború: az SMP Racing bejelentette, hogy azonnali hatállyal leállítja minden motorsport tevékenységét, amely több ismert pilóta szezonját is érinti.

Az csak a kezdet volt, amikor az FIA elrendelte, hogy az orosz/fehérorosz pilóták csak semleges színekben, FIA-zászló alatt versenyezhetnek idén. Néhány nappal ezelőtt ugyanis a Szövetség közzétette legújabb eljárásrendjét, mely betiltotta:

  • az orosz és fehérorosz zászlók, nemzeti színek, szimbólumok használatát a közösségi médiában,
  • az említett nemzetekhez kapcsolódó szavak, emblémák, szimbólumok megjelenítését a versenyzők ruházatán, autóin, kiegészítőin, személyes tárgyain,
  • az országok himnuszainak lejátszását, éneklését, dúdolását,

valamint minden, az FIA érdekeit sértő magatartást, megnyilvánulást, cselekvést. Ezek után a Haas Forma–1-es csapata megszakította együttműködését főszponzorával, az Uralkalival, valamint felbontotta Nikita Mazepin szerződését, a G-Drive kilépett a WEC-ből, ezúttal pedig a számos fiatal pilótát támogató SMP Racing jelentette be, hogy minden motorsport tevékenységét leállítja Európában.

Mick Schumacher új csapattársat kap idén, miután Nikita Mazepinnel szerződést bontott a Haas [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

„Versenyzőink a pályákon elért győzelmeket nem csak személyes sikereiknek tekintik, hanem egész Oroszország sikerének is. Ezért rendkívül szigorúnak tartjuk az FIA által megfogalmazott követelményeket, és nem javasolhatjuk pilótáinknak, hogy betartsák azokat” – fogalmazott Alexander Zhemchuzhnikov, az SMP Racing általános igazgatója.

A döntés áldozatául vált – többek között – Aleksandr Smolyar is, aki idén az FIA Formula–3-as sorozatában indult volna az MP Motorsport színeiben, ez azonban nem fog megvalósulni.

„Nem fogok versenyezni idén az F3-ban és semmilyen más nemzetközi sorozatban sem. Támogatom az SMP Racing azon döntését, hogy leállítja európai programját egy olyan példátlan követelmény miatt, amelyet az FIA az orosz versenyzőkkel szemben támasztott a nemzetközi versenyeken való részvétel feltételéül” – vélekedett a 20 éves versenyző.

Smolyar két évig versenyzett az ART Grand Prix-nál az F3-ban, idén az MP Motorsporthoz igazolt volna [fotó: Formula Motorsport Limited]

Smolyar mellett természetesen több más pilóta is érintett az ügyben. A fiatal, nagyon tehetséges Kirill Smal idén lépett volna fel a Formula–4-es szintről a Formula Regional European Championship by Alpine sorozatba, a Formula Scout értesülései szerint a KIC Motorsport csapatával. Egy másik fiatal, Nikita Bedrin idén is az F4-ben versenyzett volna, Vladimir Ivannikov még gokartozik, míg Irina Sidorkova el is utazott a W Series barcelonai tesztjére, de ott nem vezetett.

Azt is megtudtuk, hogy a Forma–1-et is megjárt Sergey Sirotkin idén a GT World Challenge Europe sorozatban sportautózott volna (de valószínűleg ez sem valósul meg), az SMP Racing közleménye azonban a Formula-2 tavalyi ezüstérmesére, Robert Shwartzmanra nem tér ki. A 22 éves pilóta idén is a Ferrari Forma–1-es csapatának tesztpilótája lesz és várhatóan szabadedzéseken is lehetőséget kap, többet azonban nem tudunk róla.

Címlapkép forrása: Alex Smolyar hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.