Még Magneto is indul- íme a Le Mans-i 24 órás 62 autós nevezőlistája

Amint a GP-Zónán beszámoltunk róla, tegnap közzétették a Le Mans-i 24 órás nevezőlisáját, és Csabibá’ nincs éppen hátraesve a 62 egység láttán. Akkor mondjuk még nem szúrtam ki, hogy a speciális egység hiányában lehetne egy GT (A)M, azaz Mutant kategóriás Porschénk is, hiszen Michael Fassbender is nekivág a legendás futamnak. 😄

Alapvetőn olyan érzés fogott el, hogy hiába van 62 autónk, az összkép a megszokotthoz képest is csak “erős közepes.”Persze a Peugeot bejelentése után tudtuk, hogy komoly csatát az LMP2 és GT Pro kategóriákban kell várni, de hiányoznak a szokásos meglepetések is (azért akad 1-2).

De száz szónak is egy a vége, először lássuk a nevezőlistát, a tartalékokkal együtt:

A 2022-es Le Mans-i 24 órás nevezőlistája (kép forrása: FIA/ACO)

Van tehát 5 hypercar, 27 LMP2, 7 GTE Pro, és 23 GTE Am egység. A G-Drive nevezéseit tulajdonképpen átvette a csapat technikai hátterét bitosító Algarve Pro Racing, tehát ez a két napra újranyitott nevezés nem hozott változást.

Amint tegnapi cikkünkben is írtuk, a Glickenhaus végül nem talált partnert ahhoz, hogy indítson egy harmadik autót, így – a Peugeot visszalépése miatt – a hypercar kategóriában 5 prototípus fog harcolni az összetett győzelemért, ami egyel több, mint a WEC szezon első felében. A Toyota és a Glickenhaus terveivel és pilótafelállásával elég sokat foglalkoztunk az utóbbi hónapokban, amit megtaláltok a linkelt cikkekben, az egy szem Alpine pedig változatlan felállással vág neki a 2022-es szezonnak és a 24 órásnak.

Nem változtat felállásán a Signatech Alpine

LMP2

Egy óriási Oreca-armada, és egy szem Ligier vág neki a futamnak P2-ben, és a legnagyobb csatát ebben a kategóriában láthatjuk a GT Pro mellett- már ha (mondhatni szokásosan) egy-két autó nem lép nagyon el a mezőny elöl. Ami a 27 autó megoszlását illeti, 17 Pro és 10 Amatőr egység nevezett első körben, a tartaléklistán pedig 3 további LMP2-es egység is van, amelyek közül mindhárom amatőr besorolású.

A WEC nevezőket nem igazán van értelme kiveséznem, elég sokat olvashattatok róluk már az oldalon, míg a G-Drive helyzetét picit feljebb megemlítettem. A nagyon korrekt nevezőlistát felvonultató Európai Le Mans-szériából 9 Oreca érkezik (ebből egyik az APR/ex. G-Drive) a 24 órásra. Ezek közül én kettőt emelnék ki, akiket akár összetett győzelmi esélyesnek is tekinthetünk. A lengyel Inter Europol második Orecaja, a Pietro Fittipaldi-Fabio Scherer-DHH trióval, valamint a Panis Racing Julien Canal-Nico Jamin-Job van Uitert hármasa. Bár a svájci Cool Racing Ricky Taylor-Ye Yifei-Niklas Krütten felállása is jóval korrektebb egy rakás WEC egységnél. Ezekről részletesebben a lenti cikkben is olvashattok.

Jack Aitken, Pietro Fittipaldi, Juan Manuel Correa vagy Augusto Farfus- és ez csak pár név az idei ELMS nevezőlistáról!

A belga WRT csapat Le Mans-ra egy harmadik autót is indít, amit az Audi és Lamborghini gyári versenyzői kapnak. A frissen DTM-be igazoló Mirkot Bortolotti és Rolf Ineichen mellé Dries Vanthoor csatlakozik a négykarikásoktól.

Számomra pedig valahol fura, és bosszantó is, hogy IMSA-ból érkező LMP2-es egységek csak a tartaléklistára kerültek fel (közben egy random, spanyol csapat, a CD Sport az ALMS-ből, egy abszolút esélytelen Ligier-vel biztos induló). A holland egység csak a harmadik a tartalékok között is, még egy GT Am Ferrari is eléjük került. 🤔😦

A tegnap előtti Magnussen-Haas bejelentés ellenére, a Magnussen apa-fia páros High Class Orecaja van első helyen a tartalékok között, és ismerve a folyamatot, meg azt, hogy minden évben kiesik azért 2-3 nevező júniusig, szinte biztos, hogy helyük lesz a futamon. A másik, az IMSA-ban teljes szezont futó High Class Oreca utolsó a tartaléklistán, szóval arra nem sok esély van, hogy a dánok ismét két autóval vágjanak neki a legendás futamnak.

GTE

A GTE Pro kategóriáról túl sokat nincs értelme írnom. A 2-2 WEC nevező Porsche és Ferrari, valamint 1 Corvette mellé érkezik a második Corvette az IMSA-ból, valamint a Riley (Risi) Ferrari az amerikai bajnokságból. Ennek az egységnek viszont elég érdekes a felállása. A brazil Felipe Fragát (aki idén LMP3-as technikával fut az IMSA-ban) a Riley csapat adja az autóba, mellé jön a Ferraritól a brit Sam Bird, míg a GTE Pro kategória egyetlen, igazi meglepetéseként a Supercars címvédő Shane van Gisbergen váltótársukként debütál Le Mans-ban.

Nos, ha engem kérdeztek, egy ilyen kaliberű versenyre sok a 23 GTE Am kategóriás autó, de így lehet feltölteni a rajtrácsot. Azt már megszoktuk az utóbbi években, hogy az AF Corse-Iron Lynx kettős a világon létező, összes+1 Ferrari 488 GTE Evot indítja Le Mans-ban, ez pedig idén sincs másként. Amato Ferrari gárdája idén 5 autót nevezett (3 saját név alatt, kettő a svájci Spirit of Race licenszével), míg az Iron Lynx is nem kevesebb mint 4 Ferrarit, ebből egy csak a 24 óráson – és semmilyen bajnokságban sem – indul. Nekem fura, hogy ennek az autónak automatikus nevezést adott az ACO, miközben az ELMS-ben és ALMS-ben is versenyző német Rinaldi Racing csak a tartalékok közé került. A hosszú évek óta Ferrari gyári versenyző Giancarlo Fisichella is az egyik Iron Lynx autót fogja vezetni, Le Mans mellett a teljes WEC szezonban is.

Fisichella az Iron Lynx-hez igazolt

Az olaszokon kívül nevezett még 1-1 Ferrarit az ELMS-ből a svájci Kessel Racing, illetve a brit JMW, akik hosszú évek óta visszatérők Le Mans-ban, míg a szintén brit Inception Racing az ALMS-ből kap helyet a 24 órásra.

Összesen tehát 12 Ferrari van jelenleg a GTE Am kategóriában, ami mellé érkezik a három WEC-ben is futó Aston Martin, és 8 Porsche. Ami a 911 RSR modelleket illeti, ezek nagyrészt a Proton Racing és Project 1 Endurance vb-s autói. Pluszban viszont kapunk két versenygépet az IMSA-ból: a WeatherTech Racing és Team Hardpoint színeiben. Nem utolsó sorban pedig a Proton Racing egy harmadik Porschét is indít. A gyári versenyző Matt Campbell mellett itt kap helyet a német-ír színész, Michael Fassbender, aki évek óta versenyzik a stuttgari márkával. A program koronája pedig a Le Mans-i indulás lesz “Magneto” számára.

Konklúziók???

Mégegyszer hangsúlyoznom kell, hogy ugyan nem vártam csodákat, valahogy az egynek elmegy érzés tölt el, bármennyit is böngészem a listát. Van Gisbergen és Fassbender érkezése ugyan nagyon jót tesz a versenynek, igazából a Peugeot hiányában a tavalyi futam “B változatát” fogjuk látni. Remélhetőleg ezúttal Olivier Pla nem intézi el az első kanyarban a fél hypercar kategóriát.

Nektek mi a véleményetek?

Címlapkép: ACO
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.