🇧🇭 F2/F3: Lezajlottak a szezon első szabadedzései!

Péntek reggel a Formula–3-as szabadedzéssel megkezdődött a Bahreini Nagydíj hivatalos programja. Pilótafronton még egyetlen nyitott kérdés volt, nevezetesen hogy ki ül a távozó Aleksandr Smolyar helyére az MP Motorsport autójába. Az orosz pilóta a világpolitikai helyzet és az SMP Racing kivonulása miatt távozott még a szezonkezdet előtt új csapatától, a hivatalos nevezési listán azonban végül mégis őt szerepeltette a holland istálló és a szabadedzésen is ő vezetett, mint semleges nemzetiségű, FIA-zászlóval a neve mellett. Nem is ment rosszul: az első tizenöt percben csapattársával, Caio Collet-vel versengtek a legjobb időért, amikor azonban a pálya elkezdett tisztulni, mindketten visszaestek. Smolyar végül kitartott a 9. helyen, Collet viszont csak a 17. lett.

A legfontosabb idei F3-as szabályok dióhéjban

Fél órával a vége előtt az ART Grand Prix párosa, Grégoire Saucy és Juan-Manuel Correa, valamint az újonc Van Amersfoort Racing pilótája, Franco Colapinto ragadták magukhoz a kezdeményezést. A most debütáló argentin erős formát mutatott az egész edzésen, végig a határokat feszegette, aminek egy alkalommal majdnem pördülés is lett a vége. Colapinto végül az 5. helyen zárta a gyakorlást, míg csapattársa, a szintén újonc Reece Ushijima ugyancsak erősen teljesített és végül 8. lett. Ami az ART-seket illeti: Saucy szintén rögtön ráérzett a tempóra és végül 2. lett, mindössze 24 ezreddel elmaradva a legjobb időtől, míg Correa tizedik-, Victor Martins tizenkettedik lett.

Természetesen remekül mentek a tavalyi szezont uraló Trident és Prema Powerteam versenyzői. A friss csapatbajnokhoz most átigazoló Roman Staněk rögtön felvette a tempót, már a hatodik körében megautózta azt az 1:48.012-t, ami végül az egész edzés legjobb ideje lett. Csapattársai, Zane Maloney és Jonny Edgar ugyancsak jó formát mutattak, de igazán erős kvalifikációs körre nem mentek rá, így ők a top tízen kívül végeztek. A Prema pilótái ellenben simán bevándoroltak a legjobbak közé. Közülük is Arthur Leclerc teljesített a legjobban, aki a 3. lett, míg Oliver Bearman a hatodik-, Jak Crawford a hetedik helyen végzett.

Nagyon szenvedtek a Carlin és a Charouz versenyzői. A brit istálló mindhárom autója az utolsó öt között zárt, de nem örülhettek jobban a csehek sem: hármuk közül Tóth Laci ment a legjobban, aki 23. lett.

Az F3-as szabadedzés részletes eredményei

Egy kategóriával feljebb, az F2-ben is történtek érdekességek. A gyakorlást itt is az MP Motorsport versenyzői nyitották, a bahreini pályán két évvel ezelőtt győztes Felipe Drugovich, valamint a tavalyi F3-as idény egyik sztárja, Clément Novalak voltak az elsők a pályán, utóbbi autózta az első mérvadó kört, amit a Van Amersfoort Racing versenyzője, Jake Hughes rögtön meg is döntött.

Az edzés első egyharmadában záporoztak a jobbnál-jobb köridők: Marcus Armstrong, Jehan Daruvala és Liam Lawson is megfordultak az első helyen, ők hárman végül az 5-6-7. helyeken végeztek. A gyakorlás középső részében többnyire nehezebb autóval köröztek a csapatok, és az utolsó percekben is kevés javítás történt. Ezek egyike volt Drugovich, a brazil pilóta hat perccel a vége előtt két lila szektorral vette át a vezetést, az 1:44.484-es idő végül elégnek bizonyult a gyakorlás megnyeréséhez.

Erősen kezdte az idényt Drugovich, de az idők még messze vannak a teszteken látottaktól [fotó: Joe Portlock / Formula Motorsport Limited / Getty Images]

Csapattársa, Novalak is ott volt szorosan mögötte, az utolsó pillanatokban azonban a két DAMS, Ayumu Iwasa és Roy Nissany javított egy jelentőset és bejöttek a 2-3. helyekre. Vélhetően az új tulajdonos, Charles Pic figyelmét szerették volna felkelteni.

Nem ment túl jól a tavalyi F3-as idény két bajnokaspiránsa: Dennis Hauger csak a 11.-, Jack Doohan mindössze a 14. helyen végzett.

Az F2-es szabadedzés eredményei

Az F3-asok időmérője magyar idő szerint 14:30-kor, az F2-é pedig 17:30-kor kezdődik. A két F1-es szabadedzés 13, ill. 16 órakor rajtol. Az F2-es időmérőt az M4 Sport+ közvetíti, az összes többi eseményt az M4 Sport.

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.