🇸🇦 F2: Lawson megérdemelt győzelemmel nyitott, roncsok pedig bőven jutottak Watto telepére is… 

A nem éppen unalmasan kezdődő Tatooine GP Szaudi Nagydíjhétvége F2-es sprintfutama ugyan izgalmas véget ért, a fiúk többet haladtak Bernd Maylander mögött, mint ahány kört tényleg versenyeztek, sokaknak pedig gyanúsan a Hauger-döntés miatt fognak emlékezni a versenyre.

A mezőny már a lámpák kialvása előtt megfogyatkozott, hiszen a török Cem Bölükbaşı kisebb agyrázkódást szenvedett a tegnapi szabadedzésen, orvosi tanácsra pedig inkább kihagyja a hétvége mindkét versenyét. Az időmérő után pedig egy további, utólagos változás is volt, hiszen a Drugovich rajtelsőségét hozó kvalit követően, Jack Doohant kizárták, hiszen csapata nem tudott elegendő üzemanyagot felmutatni a rutinvizsgálathoz.

A rajtnál a fordított pole-ból induló Dennis Hauger nagyon jól jött el, viszont a mellőle induló Jake Hughes annál rosszabbul. A VAR brit versenyzője egészen a negyedik helyig csúszott vissza, Calan Williams és Ayumu Iwasa is átlépte őt. Ezt követően viszont összekapta magát az (F2-es korátlagot nézve) veteránabb brit, és visszaelőzte a japán DAMS versenyzőt, aki nagyot csatázott egy körrel később a szintén Red Bull junior Liam Lawsonnal a 4. helyért.

Az izgalmak hamar véget értek, hiszen a viszonylag tiszta rajt után, a második körben falnak vágta autóját Amaury Cordeel– akitől mondjuk csodákat senki sem várt a szezon előtt.

Az újraindítást követően Sargeant és Doohan egymásra találtak, és ki is estek, az ismét belengetett biztonsági autó azonban meglepte a Prema csapatot és a vezető Haugert. Hivatalosan ugyanis még zárva volt a boxbejárat, amikor az olasz gárda kihívta az F3-as bajnokot, de a mögötte érkező Calan Williams, és a teljes mezőny nem követte őt a boxba, hanem a pályán gurult tovább, lelassítva.

Erről az esetről még bőven lesznek viták a közeljövőben

Nos, a két kieső autót nagyon sok ideig (enyhén buckalakó tempóval) mentették az illetékesek, és ahogy a címben is poénosan fogalmaztam, Watto roncstelepére is bőven jutott alkatrész. A “boxlátogatása” utána a 12. helyre visszajövő Hauger nagyon idegesen radiózott, és nem is az ő hibája volt a káosz, valamint igazából a csapatáé sem. Végülis egy 10 másodperces stop&go-t kapott az esetért, amin vitatkozni lehet, és feltehetjük a kérdést, hogy a sportbírók hibáztak (megint) egy nagyot???

Az újraindítás csak a 14. kör elején érkezett, és Jake Hughes elsőnek jött el, Lawson pedig megelőzte Williamst a második helyért, míg mögöttük egy nagyon szép, Iwasa-Vips-Armstrong csata alakult ki a 4. helyért. Az észtnek csak fél kör kellett, hogy megelőzze őket, nemsokára pedig Drugovich is beesett a csatába.

A 16. körben Vips már a dobogóért előzte meg Williamst, míg Drugovich legyűrte Iwasat a 4. helyért. Ezen a ponton a japán elkezdett visszafele csúszni, a múlt hétvégével ellentétben.

Közben az élen Hughes egyre jobban szenvedett a lágy gumikkal, és 3 körrel vége előtt Lawson utolérte, DRS-el pedig elég simán előzőtt is az első helyért az új-zélandi, hátra sem nézve innen.

Csapattársa Vips, és Drugovich tempóját látva Armstrong is megpróbálta átrágni magát Iwasan, az új-zélandi lelkesedése viszont túl nagy volt. Elég durván előzött, lesodorva a japánt a pálya szélére, így a múlt héten sprintfutamot nyerő Verschoor is könnyen előzte meg a DAMS-os japánt. Nem sokkal később viszont a karma visszavágott: Armstrong kipörgött, ezzel pedig újabb VSC-s fázist kaptunk.

A mezőnyt az utolsó körre engedte el a versenyírányítás, Hughes pedig már nagyon küzdött a gumijaival ekkor. A lesipuskás Vips a célegyenes ráfordítóban érte végleg utol, és fotó befutóval vette el tőle a dobogó második fokát. Ekkor futotta meg egyben a verseny leggyorsabb körét is az észt Virtuosi pilóta. Drugovich-Williams-Verschoor-Iwasa és Boschung zártak még pontszerző helyeken, ahogy a lenti Tweetben is láthatjátok.

A részletes eredményeket itt találjátok

Folytatás holnap, a fő futammal, magyar idő szerint délután fél négytől.

Címlapkép: Formula Motorsport Limited
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.