🇸🇦 IDŐMÉRŐ: Történelmi Pérez pole, Mick dráma és Hamilton blama a jeddah-i időmérőn

A nagyon sokáig megszakított F2-es futam után nem volt túl jó előérzetem az időmérőre, és láthattuk is, hogy a veszély milyen közel van, összességében azonban egyáltalán nem panaszkodhatunk a kvalifikációra, ami történelmi eredménnyel végződött! Szilárd és Csaba beszámolóját olvassátok, és ígérem, hogy ez nincs tele Star Wars mémutalásokkal! 🙃

Q1

Alig kezdődött meg a Q1, máris piros zászlóval megszakították az időmérőt! Nicholas Latifi állt meg a falban a 13-as kanyarban! Ezzel hamar véget ért a kanadai időmérője, aki egy héttel korábban is utolsó lett a kvalifikáción. Pontosabban viszont mégsem lett utolsó, hiszen Tsunoda alatt meghalt a technika, a japán így nem tudott értelmes kört futni, és ő rajtol holnap a mezőny végéről (vagy a boxutcából).

Alapvetően úgy tűnt, hogy a kisébb feljavuló McLarenek miatt nagy csodát nem fogunk látni, de aztán mégis szemtanúi lehettünk valami rendkívülinek. Nem egyszer volt már utolsó körös dráma a Q1 végén, de ekkora dráma…! LEWIS HAMILTON KIESIK A Q1-BEN! CSAK A 16. HELYRŐL INDUL HOLNAP A HÉTSZERES BAJNOK!

A Mercedes alapvetően rosszúl működött alatta egész nap, és míg csapattársa, Russell viszonylag kényelmesen, negyedikként továbbjutott, Hamiltont Stroll az utolsó pillanatban ütötte ki a legjobb 15 közül. A Q1 további kiesői: 17. Albon; 18. Hülkenberg; 19. Latifi és 20. Tsunoda voltak

Q2

A Q2 nagyobb része gond nélkül lement, aztán 5 perccel az etap vége előtt,

Mick Schumacher hatalmasat esett az első szektor végén…

azonnal érkezett a piros zászló! És az edzést majdnem 1 órára leállították emiatt.

A Haas a Twitter oldalán hamar jelentette, hogy az első hírek szerint Mick Schumacher eszméleténél volt, ki tudták szedni az autóból és azonnal vitték a Medical Centerbe majd onnan a kórházba. A balesetkor Mick 272 km/h-val csapódott a falba. 😨

A Q2 ezen a pontján Leclerc vezetett Pérez, Verstappen és Sainz előtt, mind a négyen másfél tizedes távolságon belül voltak egymáshoz képest. Alonso, Bottas, Russell, Norris, a balesetet szenvedő Mick és Gasly álltak még továbbjutó helyen. Közben pedig Ricciardot vizsgálják Ocon feltartása miatt, aki így normális kört sem tudott futni addig a pontig, a 15. helyen várva az etap újraindítását.

Az autó gyakorlatilag ketté tört, amit a mentés során láthattunk

Aztán mindenki megnyugodott: Mick Schumacher jól van! A bejövő képek alapján a német kedélyesen, gesztikulálva beszélgetett édesanyjával és az őt körülvevő orvosokkal és mentősökkel. Schumachert a legközelebbi kórházba szállították helikopterrel, de most mindanyian fellélegezhetünk, hiszen jól van a hétszeres bajnok fia! Viszont ha tippelni kellene, holnap nem fogjuk őt a rajtrácson látni.

Az újraindítást követően kevesen tudtak lényegeset javítani idejükön. Köztük volt Sainz is, aki megnyerte az etapot. Végül pedig éppen csak lemaradt a továbbjutásról a két McLaren, aminek igencsak örülhetett Russell. Három századon múlott tehát, hogy ne jusson Mercedes a Q3-ba. Így is a fiatal brit autója volt az egyetlen Mercedes erőforrást használó, amelyik túljutott az időmérő középső szakaszán. Amúgy a legtöbbet a Magnussen-Gasly-Ocon trió javították, akik relatíve kényelmesen mentek tovább a legjobb tízbe.

Q3

Leclerc első köre nagyon szép volt, de Sainz pár századdal verte őt. Pérez a középső szektor végéig tartotta a Ferrarikat, ott kapott egy tizedet, míg Verstappen elszúrta az első körét, hetedik lett, a két Alpine-tól is kikapva.

Russell mindenki más után ment ki, és ötödik lett a két Rönyó motoros autó között. Ekkor a kilencedik Bottas is kilátogatott egy újabb körre, és természetesen hatodik lett- amin Crofty és Button jól is szórakoztak, hiszen egy ideje – mióta az Alfához igazolt – folyamatosan hatodik a finn.

Utolsó mért köreikben Leclerc nagyon rátalált a tempóra, és az első valamint második szektorban is jelentősen verte Sainz körét – aki közben nem tudott javítani, sőt még első körénél is lassabbat futott – és másfél tized előnnyel átvette az első helyét. Mivel láttuk, hogy Max ismét nincs a legjobb körön, azt hittük, hogy itt dőlt el az időmérő.

Aztán a semmiből jött egy váratlan luchador mozdulat: Sergio Pérez az F1 történetének első mexikói pole-pozícióját szerezte!!!

Checo ezzel lényegesen megdöntötte a legtöbb futam után szerzett pole rekordját (218), amit eddig Mark Webber tartott, 131 futammal, a 2009-es Német Nagydíj óta. A “legtöbb nagydíj pole nélkül” rekordja pedig ezzel visszaszáll Grosjeanra, 181 nevezéssel (ebből 179 futamon állt rajthoz a francia).

Az időmérő részletes végeredménye:

Dícséret illeti amúgy még Esteban Ocont is, aki a best of the rest, ötödik pozícióban végzett, megverve Russellt, Alonsot, Bottast, Gaslyt és Magnussent is.

Folytatás holnap az F2-es főfutammal, délután dél négytől, majd az F1-es versennyel, picivel este fél hét előtt!

Címlapkép: az F1 hivatalos Twittere
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.