Fontolóra veszi az Alpine, hogy korlátozza a pilóták versenyzését egymás ellen

Az Alpine örömmel engedi, hogy Fernando Alonso és Esteban Ocon küzdjön egymással a pályán, de habozás nélkül leállítja a jövőbeli összecsapásokat, ha ez a csapat pontjaiba kerül.

A Szaúd-arábiai Nagydíj korai szakaszainak egyik legérdekesebb témája volt az Alpine versenyzőinek egymás elleni csatája. Fernando Alonso és Esteban Ocon körökön keresztül szórakoztatták a nézőket, a csapatvezetés viszont bizonyára nem volt annyira elragadtatva, ugyanis a két pilóta ahelyett, hogy egymást támogatva haladt volna előre, csatározásukkal szem elől tévesztették George Russellt és felzárkóztak rájuk az üldözők.

Ocon a futamot követően elmondta: nagyon élvezte a harcot kétszeres világbajnok csapattársával.

„Természetesen ha harcolsz a pályán, akkor időt veszítesz, ez már a gokartoknál is így van. Azonban az egykiállásos versenyeken – mint amilyen Jeddah is volt – nagyon fontos a pályapozíció. A csapat engedi, hogy versenyezzünk egymással, ami különösen boldoggá tesz, mert mindig nagy élmény egy Fernando-kaliberű pilótával küzdeni” – fogalmazott.

A két pilóta sokszor centikre autózott egymástól, azonban nem értek össze. Alonso szerint ennek megvolt az oka, ugyanis a csapat előre figyelmeztette őket a balhés esetek elkerülésére.

„Tudtuk a rajt előtt, hogy versenyezhetünk egymással, de nem érhetünk össze. Úgyhogy nem értünk össze. Úgy éreztem, hogy az én autóm jobban működik, szóval megpróbáltam ezt kihasználni és elhúzni a csapattársamtól. A legnagyobb veszélyt Bottas jelentette, aki nagyon gyors volt, nem volt könnyű magunk mögött tartani” – értékelte a tapasztalatait a spanyol.

A futam után az Alpine csapatfőnöne, Otmar Szafnauer elmondta, elégedett versenyzői viselkedésével, ugyanis pontosan azt csinálták, amiben megállapodtak.

„Úgy versenyeztek, ahogy megegyeztünk, szóval így jó volt mindenkinek. Utólag kiderült, hogy a 6-7. helyen érhettünk volna célba és még több show-t adhattunk volna a rajongóinknak, ha Fernando autója nem áll meg. Szerintem erről szól a Forma-1: a versenyzésről.”

Szafnauer azonban hozzátette, hogy a két pilóta a csatározással több időt veszített, mint azt előzetesen gondolták, így a jövőben igyekeznek majd elkerülni a hasonló eseteket.

„Mindenképpen ezt fogjuk tenni. A Forma–1-ben töltött időm alatt amikor olyan pozícióban voltam, hogy megmondhattam a versenyzőimnek, hogy mit csináljanak, megtettem. A futamok elején még nagyon nehezen lehet felmérni, hogy később mi fog történni, így ilyenkor még nincs értelme beleszólni a pilóták meccsébe. Ahogy azonban közelítünk a leintés felé, az utolsó 15-20 körben már a csapatpontok maximalizálásáról van szó. Ha pedig ez azzal érhető el, hogy a pilóták nem támadják egymást, akkor nincs kérdés” – vélekedett a román származású szakember.

Neked mi a véleményed? Mondd el nekünk:

Quiz Maker

Képek forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.