Mégis Hondára vált az utolsó BTCC szezonjára készülő Jason Plato

Az uborkaszezon utolsó nagy meglepetése? Tehetnénk fel sokan a kérdést, de akik követték a hírmorzsákat az elmúlt két hétből, nem fognak meglepődni JP átigazolásán. Az viszont már egy sokkal jobb kérdés, hogy a kétszeres-bajnok tényleg utolsó szezonjára készül-e a bajnokságban, vagy ez csak egy médiahack?

Az 54 éves veterán elmúlt évei eléggé hányattatottak voltak a BTCC-ben. Az első, viszonylag sikeres subarus szezon után két évig kínlódott a BMR kombi monstrumával. Miközben 2017-ben Ash Sutton bajnok lett az autóval, JP-nek csak egy győzelem, és pár további dobogó jutott. A következő év pedig a mélypont mélypontja volt, amikor egy crofti dobogót leszámítva pontokat is alig szerzett Plato.

A Power Maxed váltás aztán jót tett karrierének. Három évvel ezelőtt folyamatosan javult az autóval – a Vauxhall amúgy is jó ómen volt számára, hiszen a márkával szerezte meg első bajnoki címét, még 2001-ben – a szezon utolsó futamának megnyerésével pedig hetedikként zárta az évet. Egy, a szabályok miatt megkérdőjelezhető győzelmet nem számolva 97-nél tart JP a bajnokságban, ami nem csak, hogy a rekord, hanem egy utcahosszal bárki más előtt van. Nem titkolt célja pedig a “mágikus”, 100. siker megszerzése lenne.

Erre azonban egyre kisebbnek tűnt az esély a pandémia kezdete óta. A 2020-as szezonját teljesen kukázta, “átültetve” szponzori szerződéseit a tavalyi évre, amikor visszatért az Astra volánja mögött. Ugyan már a szezonnyitó fordulóban egy dobogóval indított JP, nem volt könnyű szezonja. Fiatal csapattársa, Dan Lloyd elég stabilan verte, és a korai pódium után nem is jutott több neki.

Nagyjából mindenki tudta, hogy a télen csapatot fog váltani a veterán versenyző, de a bejelentést nem igazán siették el a felek. Sőt, igazából semmi konkrétat sem tudtunk a múlt heti tesztekig, amikor – sokak meglepetésére – Senna Proctor helyén Plato tesztelte a harmadik BTC Hondát. Sokáig úgy tűnt, hogy (a kissé poénos Dynamics pletykák mellett) a Speedworks Toyota lehet Plato idei versenygépe. Ezek az értesülések aztán szerte is foszlottak a csökkentett, 29 autós nevezőlista kihírdetésekor.

A hondás üzlet ma vált hivatalossá, a bejelentésekben pedig ki is emelték, hogy Plato utolsó szezonjával tervez idén (bár korábban ezt már eljátszotta egyszer). Ugyan JP egy eléggé megosztó figura a bajnokságban, sok rajongó elhullat majd pár könnyet, ha tényleg szögre akasztja sisakját az év végén, hiszen a neve majdnem egyenlővé vált a BTCC-vel legalább 2 generáció számára.

JP tehát Josh Cook és Jade Edwards csapattársa lesz, és 2022-ben már tényleg csak rajta múlik majd, hogy jönnek-e az eredmények, hiszen a csapat és az autó is évek óta bizonyítja, hogy élmenők.

Címlapkép: Jakob Ebrey Photography
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.