Túraautó-Zóna: eddig tartott Zengőék eTCR programja, visszatér Európába a friss dél-amerikai bajnok Oriola, új nevek a BTCC-ben

Továbbra is hemzsegnek a hírek az európai túraautós fronton, a mai, legfrissebb bejelentéseket gyűjtöttük össze nektek péntek estére.

Lanti atyánk gyanúsan már előre tudta, hogy ma érkezik a Cupra új eTCR partnerének bejelentése, emiatt is hozhatta le tegnap Zengős beszámolóját, ami kapcsán mi is filóztunk egy hosszabbat. Zengő Zoltán nem egyszer hangsúlyozta korábban, hogy új támogatók érkezése nélkül egyszerűen túl drága nekik a Pure eTCR, hiába szerezték meg tavaly mindkét címet, a bajnokság első évadában. A szavaiból az jött le, hogy egy eTCR autó egy sima TCR modell négyszerésébe fáj, és az akkumulátor költsége pedig ebbe bele sincs számolva, ami 2021-ben további 100 ezer euró volt autónként, idénre pedig tovább drágítják a licenszdíját. Mindezeket olvasva szerintem senki sem fog már meglepődni azon, hogy Zengőék nem töltötték ki a kétéves szerződést a spanyolokkal, és idén nem érdekeltek az elektromos szériában.

A Cupra programjának “megmentője” a címvédő, Mattias Ekström lett. A kétszeres DTM aranyérmes és ralikrossz-világbajnok saját csapata, az EKS versenyezteti majd a spanyol gyártó autóit, és vállal oroszlánrészt a fejlesztőmunkából. A programról teljes egészében még nem hullt le a lepel, és a versenyzőik bejelentésére április 19-ig várni kell még. A szezon maga amúgy a WTCR-el együtt, Pauban kezdődik, május első hétvégéjén.


Az elektromos versenyzésről a hagyományos túraautózásra térve, miután tegnap megtudtuk, hogy a macedón PSS Racing egyesült a Comtoyou csapattal, bennünk is feltevődött a kérdés, hogy vajon Halderék lesznek-e a mezőny egyetlen, komolyabb hondás gárdája?

A tavaly három Civiket indító Brutal Fish Racing ugyanis mindkét, a JAS Motorsport által támogatott fiatalját elveszítette. Jack Young Halderékhez csatlakozott, míg Isidro Callejas Azcona helyére, a Volcano Motorsporthoz igazolt. Martin Ryba egysége azonban nem hátrált meg, és a szlovák csapatfőnök-versenyző ismét leigazolta maga mellé Pepe Oriolat. A katalán versenyző 2020-ban volt Rybaék pilótája a bajnokságban, tavaly pedig a frissen induló, dél-amerikai TCR sorozat első bajnoka lett.


A nemzetközi szériákról a brit házibajnokságra váltva, egy teljesen váratlan nevet igazolt le Michael Crees mellé a Power Maxed Racing. Most lehet, hogy az én szegénységi bizonyítványom, hogy nem hallottam korábban a 27 éves Ash Handről, aki (a nevében rejlő, szörnyű szóviccpotenciál mellett) az eredményei alapján egyáltalán nem tűnik rossz versenyzőnek.

Egy másik Ash, az azóta háromszoros BTCC bajnokká váló Sutton mögött, másodikként zárta a 2015-ös Brit Clio-kupát (irtó hamvas egy szezon lehetett- jó na, most leállok 😂). Azóta, pár részleges Clio szezon mellett a Brit GT-ben rótta a köröket, 2019-ben begyűjtve a GT4-es címet, egy TF Sport Aston Martin volánja mögött.

Bejelentése egy teljesen váratlan fordulat volt. Amint tegnap is írtam róla, a csapat tesztversenyzője, Jac Constable tűnt az egyetlen, reálisabb opciónak az ülésre, közben mégis sokan azt gyanították, hogy nem ő kapja meg. Ash az idei mezőny harmadik debütánsa, George Gamble és Dexter Patterson mellett, de az ezeréves Astrával túl sok csodára nem igazán számíthat.

Címlapkép: Pure ETCR

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.