🇦🇺 FP3: Norris volt a leggyorsabb az időmérő előtt, lenullázta magát az Aston Martin

Némi meglepetésre az első két hétvégén csak szenvedő McLaren versenyzője, Lando Norris volt a leggyorsabb az Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzésén, míg az Aston Martin pilótái nem hagyták pihenni szerelőiket az időmérő előtt.

A kemény munkahetet követően szombaton is hajnalban kelhettünk, magyar idő szerint 5 órakor ugyanis megkezdődött a harmadik szabadezés az Albert Parkban. A gyakorlás előtt rögtön egy fontos hírre ébredtünk: mégsem lesz négy DRS-zóna, a 8-as és a 9-es kanyar közötti szárnynyitási lehetőséget ugyanis biztonsági okokból elvették a pilótáktól, a 10-es kanyar utáni zóna érzékelési pontja pedig a 9-es elé került.

Az első két futam kihagyását követően Sebastian Vettel hétvégéje igencsak pocsékul kezdődött, az első szabadedzés végén ugyanis erőforráshiba miatt megállt az autója, így a második gyakorlást is ki kellett hagynia. A négyszeres világbajnok ma igyekezett bepótolni a kimaradt pályaidőt, azonban húsz perccel a kezdés után az ún. “Gyors-sikán”-nál elveszítette uralmát az Aston Martin fölött, kisodródott a sóderágyba, onnan pedig a falnak csapódott. Vettel rádión azonnal elnézést kért csapatától, az edzést viszont természetesen nem folytathatta, és kérdéses, hogy egyáltalán az időmérőre össze tudják-e rakni az autót.

Eddig nagyon nem Vettel hétvégéje az Ausztrál Nagydíj

Ha ez még nem lett volna elég a csapatnak, az edzés végén Lance Stroll is balesetezett a 11-es kanyarban, ami miatt az autó bal eleje megsérült. Mindkét incidens miatt előkerült a piros zászló, Stroll balesetét követően pedig már nem is indult újra az edzés.

Stroll balesete az FP3 végén

A korai befejezés azt eredményezte, hogy az élmenők nem tudtak mérvadó kvalifikációs kört futni, így a mclarenes Lando Norris nyerte meg az edzést 1:19.117-es idővel, egy tizeddel megelőzve a világbajnoki pontversenyben élen álló Charles Leclerc-t. A monacói pilóta az edzés nagy részében Carlos Sainzcal, Sergio Pérezzel, valamint Fernando Alonsoval versengett az első helyért, a kétszeres világbajnok meglepően erős gyakorlást tudhat maga mögött. Leclerc, Pérez és Alonso egyébként mindössze 26 ezred különbséggel végeztek a 2-3-4. helyeken, az ötödik Sainz már több tizeddel lemaradt.

Daniel Ricciardo a 6. helyre hozta be a másik McLarent, míg a szaúdi győztes Max Verstappen 7. lett, közepes gumikkal. A holland egy alkalommal lefutott a pályáról az 1-es kanyarban, egyszer pedig meg is pördült, továbbra sem tökéletes tehát a Red Bull egyensúlya. Ha most kellene fogadni, nem tennék túl sokat egy Verstappen-pole-ra. Szenvedett Lewis Hamilton is, aki csak a 8. lett, miután a 11-es kanyarban egyszer majdnem a sóderágy foglya is maradt.

A harmadik szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Címlapkép forrása: McLaren Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.