🇮🇹 Rome E-Prix: Evans nagy győzelmet aratott Rómában

A 9. helyről rajtoló Mitch Evans nyerte a szezon idei negyedik futamát Rómában, míg a világbajnoki pontversenyt vezető Edoardo Mortara nem tudott dobogón végezni.

A futamot Stoffel Vandoorne kezdhette az élről, a belgának pedig sikerült is megtartania a vezetést a rajtot követően, mögötte Robin Frijns haladt a 2. helyen. Hátrébb a 7-es kanyarban jött a káosz: Mortara lökte meg hátulról Rowlandet, aki ennek következtében beleforgott a falba, eltorlaszolva az ideális ívet. Több autó is feltorlódott, ami miatt rögtön aktiváltak egy egész pályás sárga zászlót. Néhány másodperccel később a 11-es kanyarban Maximilian Günther ütközött a falnak, ezt követően pedig már elkerülhetetlen volt a biztonsági autó pályára küldése.

Baleset az első körben

Az utolsó fél órába érve Frijns egy bátor manőverrel átvette a vezetést Vandoorne-tól, a két Mercedes pedig ezt követően aktiválta első támadó módját, így da Costának lehetősége nyílt feljönni a 2. helyre (a portugál már korábban felvette a magasabb teljesítményt jelentő üzemmódot). Vandoorne hamar visszazárkózott másodiknak, a csatározást kihasználva pedig Frijns is felvette a támadó módot és maradt is az élen.

Da Costa hamar elkezdett hátrafelé menetelni, Dennis és Evans is megelőzték. A portugálhoz hasonlóan de Vries is folyamatosan esett vissza, többen elmentek mellette, majd ki is állt. Vandoorne és Frijns sokáig folytatták a csatározást az első helyért, 14 perccel a vége előtt a belga egy remekül kivitelezett manőverrel állt az élre. Egy idő után azonban felbukkant a sokáig esélytelennek tűnő Evans, aki a 9. helyről indulva szinte észrevétlenül kúszott felfelé, majd az Attack Mode-jait kiválóan időzítve mindenkit megelőzött és átvette a vezetést is.

Sokáig fel sem merült, hogy Evans egyáltalán versenyben lehet a győzelemért

Az új-zélandi kényelmes előnyt épített ki az élen, Vandoorne pedig noha visszaesett, a Fanboost segítségével vissza tudott zárkózni egészen a 2. helyig, őt pedig Vergne követte. A Safety Car miatti ötperces hosszabbítás során Frijns gyújtotta be a rakétákat, két perccel az idő lejárta előtt megelőzte Vergne-t, majd egy utolsókörös kiélezett csata során Vandoorne-t is, így a 2. helyen zárta a futamot a kényelmes előnnyel győzelmet arató Evans mögött. A dobogó legalsó fokára Vandoorne állhatott fel, miután sikeresen visszaverte Vergne támadásait.

A szinte az egész futamot sérült autóval teljesítő Bird bejött ötödiknek, da Costa végül 6. lett, míg a világbajnoki pontversenyt vezető Mortara a 7. helyen futott be. Wehrlein, Cassidy és Lotterer szereztek még pontot, míg a leggyorsabb kör a tizenegyedik di Grassié lett.

Részletes eredmények

A világbajnoki pontversenyben Mortara maradt az élen 49 pontjával, őt 46 ponttal Vandoorne követi, majd jön Frijns (42), Vergne (39), de Vries (38), Wehrlein (34), Lotterer (31) és Evans (26). A csapatok versenyében 84 ponttal a Mercedes áll az élen, őket követi 74 ponttal a Venturi és 65-tel a Porsche.

Végezetül a holnapi program:

kezdésbefejezésprogrammagyar közvetítésegyéb közvetítés
08:3009:30harmadik szabadedzésEurosport Player
YouTube
fiaformulae.com
Formula-E applikáció
10:4011:55időmérő edzésEurosport Player
15:0016:00futamEurosport 2Eurosport Player

Címlapkép forrása: Jaguar TCS Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.