🇮🇹 Rome E-Prix: Vandoorne-é a pole-pozíció, Mortara a középmezőnyben!

Nagy meglepetést nem hozott a római hétvége első időmérő edzése, melyet a Mercedes pilótája, Stoffel Vandoorne nyert meg.

Szomorkás, felhős időben került sor a Rome E-Prix időmérő edzésére. Az „A”-csoportban pályára hajtó tizenegy versenyző igazából probléma nélkül teljesítette saját etapját, egyedül a jaguaros Sam Birdnek volt eg komolyabb elfékezése, majd később a forgalommal is meggyűlt a baja. A csoportot Jake Dennis nyerte meg, megelőzve Robin Frijns-t, Stoffel Vandoorne-t és Pascal Wehrleint, kiesett viszont mindkét Jaguar és az első szabadedzést megnyerő Edoardo Mortara is.

A Jaguar a forgalmat okolja a kettős kiesés miatt

A „B”-csoport vesztese Oliver Rowland lett, a brit ugyanis a 10-es kanyarban megpördült. Igyekezett gyorsan elhagyni a pályát, de közben sárga zászlók voltak érvényben, emiatt a legtöbben nem tudtak javítani korábbi idejükön. Ennek vált áldozatává többek között Lucas di Grassi, Nick Cassidy és Maximilian Günther is, akik Rowlanddel együtt mind kiestek. A leggyorsabbnak António Félix da Costa bizonyult, mögötte pedig Jean-Éric Vergne, André Lotterer és Nyck de Vries jutottak tovább a kieséses szakaszba.

A negyeddöntők párosítása

Az első negyeddöntőben de Vries kényelmes előnnyel verte a többször hibázó Dennist, a második meccsen pedig még nagyobb volt a különbség, Lotterer több mint hét tizeddel maradt alul Frijns-szel szemben. Vandoorne és Vergne következtek, a belga pedig a másik Mercedest is bevitte a legjobb négy közé, végül pedig da Costa és Wehrlein csaptak össze, a küzdelemből pedig a portugál került ki győztesen.

A legjobb négy közé tehát bejutott a két Mercedes, valamint egy-egy DS Techeetah és Envision-Audi. Az első elődöntőt de Vries és Frijns vívta. Mindkét pilóta nagyon kemény, hibátlan kört ment, az óra pedig végül Frijns-nél állt meg előbb, a különbség alig haladta meg az egy tizedet a két pilóta között. Da Costa és Vandoorne összecsapása volt a legszorosabb az egész időmérőn: a belga a középső szektorban ellépett, a pálya legszűkebb részén viszont túl keményen használta a kerékvetőt, így a célvonalon mindössze 15 ezreddel végzett előrébb.

Frijns szoros küzdelemben győzte le de Vriest

A Mercedes két autója közül tehát az egyik elbukott a legjobb négy között, Vandoorne azonban mentette a csapat és a márka becsületét és bejutott a döntőbe, ahol az Envision Racing versenyzőjével, Robin Frijns-szel csapott össze. A holland alatt az egész kör során rendkívül instabil volt az autó, legalább három alkalommal úszott el úgy az autó hátulja, hogy csoda, hogy egyátalán meg tudta fogni. Vandoorne-nak viszont sikerült egy közel hibátlan kört összehozni, így az idei negyedik időmérőn megszerezte második pole-pozícióját!

A második sorból következhet majd de Vries és da Costa, majd az 5-8. helyekről a negyeddöntők kiesői, sorrendben Vergne, Dennis, Wehrlein és Lotterer. A csoportkörben búcsúzók közül Mitch Evans rajtolhat majd legelőrébb, a 9. helyről, akit Rowland követ majd. A világbajnoki pontversenyben élen álló Mortara a 11. helyről várja a piros lámpák kialvását, de nem lehetnek boldogok a nissanosok sem, Günther és Buemi ugyanis csak a 17-18. helyeket szerezték meg. A szokottnál is gyengébb volt a Dragon/Penske csapat, Sérgio Sette Câmara ugyanis csak 20. lett, Antonio Giovinazzi pedig az utolsó helyre kvalifikált.

Az időmérő edzés végeredménye

Az időmérő legfontosabb eseményeit az Eurosport 1 megismétli 14:00-tól, a futam pedig 15 órától ugyanitt megy élőben.

Címlapkép forrása: ABB FIA Formula E World Championship hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.