🇮🇹 Rome E-Prix: a sast kiwire cseréhetik a légiós zászlókon- Evans duplázott az Örök Városban!

A délelőtt pole-t szerző Vergne nem állt messze attól, hogy megszerezze idei első győzelmét, de a Jaguar, és tegnap diadalt arató Evans ismét a csúcson voltak, és lehoztak egy hibátlan hétvégét!

Ugyan a két Jaguar egyike sem jutott be az időmérő kiesés fázisának döntőjébe, a 4-5. rajtkockákból ismét felkészültek a taktikai hadviselés legkiválóbb formájára. A lámpák kialvásár követően Vergne simán elment az élen, míg Lotterer beszúrt a kicsit gyengébben startoló Dennis mellé, de nem tudott elmenni, mögöttük pedig robogott is a két Jaguar. A verseny az első percekben elég sima volt, bár ennek gyanúsan nem örült a már a verseny elején a boxba kiálló Maxi Günther.

37. perccel a leintés előtt Lotterer előzött a második helyért, egy lesipuskás manőverrel Dennisszel szemben, Egy körrel később pedig, miközben Dennis megpróbálta visszaelőzte a Porsche németjét, Evans is beszúrta mellé a Jaguart, így az andrettis újabb pozíciót veszített. Közben pedig Frijns mögöttük elcsípte a másik Jaguart. Néhány pozícióval előbb, a szépet előző Evans már Lotterert kergette a második helyért, de a német nehezebb falatnak bizonyult Dennisnél.

Szűk másfél körrel később már nem ilyen pozitív véget ért egy másik kakaskodás. Ugyanis egymásra talált a 9. pozícióért harcoló Mortara-Da Costa és Di Grassi trió, jó adag elsőszárny törés közepette. Az anyagi kár és ballasztvesztés nem tett éppen jót Mortara versenyének, az meg pláne nem, hogy eltalálta a falat az utolsó, 19-es kanyarban. Ezt követően svájci-olasz teljesen a mezőny végére csúszott, majd fel kellett adnia a futamot. Hamar elveszítettük tehát a bajnokságot vezető versenyzőt. Da Costa pedig még a verseny közben kapott egy 5 másodperces büntetést a manőverért. Míg az illető csetepatét néztük, Evans előzött a második helyért.

Ezt nem sikerült túl jól összehangolnia Mortaráéknak.

Nem sokkal később a hazai pályán versenyző Olasz Jézus Giovinazzi is a pálya szélén állt meg. 28 perccel a verseny leintése előtt pedig beküldték miatta a biztonsági autót. Ezt bőven megszívta a Wehrlein-Rowland-Askew-Ticktum négyes, akik nem sokkal korábban aktiválták a támadó módot autóikban. Wehrlein amúgy pont az SC érkezése előtt előzte meg Vandoorne-t, szóval utólag egy büntire még számíthat.

24 perccel a leintés előtt indították újra a futamot, amit így meg is hosszabbítottak öt és fél perccel. A restartnál pedig Evans nagyon rátapadt Vergne-re és lesipuskás módon körbeautóztaa a franciát, átvéve a futam vezetését. Majd a kör végén beidult a káosz is: Frijns Dennis előzésével picit megzavarta az andrettist, akit Bird autója is telibe kapott hátulról.

Két körrel később az említett Frijns-Bird duó egyszerre vette fel a támadó módot, míg Vandoorne közéjük keverdett, egy nagyon szép csatát eredményezve. A következp körben, a holland hatalmasat menetelt előre, egymás után megelőzve a Vergne-Evans kettőst a vezetésért. Evans ekkor sem aktiválta a támadó módját, míg a mögötte levő ötösből mindenki- Vergne ekkor már csak az 5. helyért harcolt Birddel.

Dennis alapvetően végig hátrafelé menetelt. Tizenhárom perccel a futam vége előtt már csak a kilencedik helyen állt, mivel Wehrlein megelőzése közben benézte a dolgokat, és veszített egy pozíciót da Costával szemben. Ugyan ekkor, a már csak pár másodpercnyi támadó móddal rendelkező Lotterer megelőzte az első helyért Frijns-t, és Vergne elment az Evanst védő Bird mellett.

Az akciódús verseny viszont ismét megszakadt, mivel beküldték a biztonsági autót, Sims 14-es kanyarban pálya szélén maradt Mahindrája miatt. Nem sokkal korábban, ugyan abban a kanyarban a másik Mahindrát vezető Rowland is feladta a futamot.

Nyolc perccel (plusz a ráadott idővel) a leintés előtt indult ismét újra a futam, és Evans úgy kellett folytassa, hogy egyedül ő nem használta eddig a támadó módot a teljes mezőnyből. Ez egy elég meredek taktika volt a Jaguar részéről, de bevált, szóval megérdemlik a dícséretet. Bird amúgy ismét segíteni tudott csapattársán, hiszen pont mögötte haladt, így amikor az új-zélandi végre aktiválta a támadó módot, csupán egy helyet veszített Vergne-nyel szemben. Evans pedig nem is teketóriázott túl sokat. Három perccel a leintés előtt, a hosszú egyenesben egymás után előzte meg Frijns-t és Lotterert, míg a háttérben mögötte hajrázó Vergne is visszaelőzte Frijs-t a dobogó alsó fokáért.

Az utolsó percekre pedig az Formula E-ben megszokott káosz is megérkezett. Míg Vergne feljött másodiknak, Vandoorne megindult a dobogóért, miközben Cassidy a top tíz végén járt, 10 helyet javítva a rajtpozíciójához képest. Lotterert egy körrel később – már a ráadott időben – Frijns is megelőzte, így a holland tegnaphoz hasonlóan, ismét a dobogón találta magát. A nagy kakaskodásban viszont Cassidyt a falba rakta Bird, a hatodik helyért harcolva. Emiatt 2 perc ráadott idő+1 körrel a verseny vége előtt ismét beküldték a biztonsági autót. Eközben a pocsék futamot teljesítő Dennis behajtott a boxba, így a mezőny végéről rajtoló Turvey pontszerző helyre jött fel a semmire sem jó Nioval.

Az utolsó kör kezdete előttig a pályán maradt a szirénás Taycan, a mezőny pedig egy 1 körös, mindent bele lehetőséget kapott a rendezőktől. Eközben di Grassit is megjutalmazták öt másodperccel, míg a sok kakaskodásba keveredő Bird kiállt a boxba.

Vergne ekkor még rendelkezett egy adag Fan Boosttal, de a verseny ilyen késői fázisában már nem hagyták, hogy aktiválja. Ennek ellenére megdolgoztatta Evans-t a győzelemért az utolsó kilométereken. Az új-zélandi azonban hibátlanul védekezett, és újabb győzelmet húzott be Rómában! A sast tehát a kiwi válthatja a légiók zászlóiban!!!

A verseny pontszerzői (bár pár büntetésre még számítani lehet):

helyezésversenyzőcsapat
1Mitch EvansJaguar TCS Racing
2Jean-Éric VergneDS Techeetah
3Robin FrijnsEnvision Racing
4André LottererTAG Heuer Porsche
5Stoffel VandoorneMercedes-EQ
6Pascal WehrleinTAG Heuer Porsche
7Oliver TurveyNIO 333
8Lucas di GrassiROKiT Venturi Racing
9Sébastien BuemiNissan e.dams
10Oliver AskewAvalanche Andretti

Minden dícséretet megérdemel Turvey, aki a f*stalicska Nioval egészen a hetedik helyig előre tudott jönni, míg Lotterer számára valahogy nem akar összejönni az a győzelem, hiába van folyton az élmezőnyben.

Vergne a második helyével átvette a bajnokság vezetését, hiszen az eddig élen levő Mortara lenullázta a futamot. A hétvégén dupla dobogót szerző Frijns jött fel a második helyre, két ponttal Vergne mögé (60-58), míg a harmadik Vandoorne-nak is csupán 4 egység hátránya van.

Az igazi csodát azonban Evans művelte, akinek a hétvége előtt egyetlen pontja volt, most pedig 9 egységre van a bajnokságot vezető Vergne-től!!!

A sorozat a szokásosnál rövidebb szünetre megy el, folytatás Monacoban, három hét múlva!

Címlapkép: a Jaguar TCS Racing hivatalos Twittere
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.