🇦🇺 FUTAM: Leclerc kiütéses győzelmet aratott Melbourne-ben

Simán nyerte az idei szezon harmadik futamát Charles Leclerc, aki minden körülmények között, minden keveréken gyorsabb tudott lenni, mint ellenfelei.

Szép napsütéses idő fogadta a mezőnyt, a pilóták többsége pedig a közepes keverékű gumikra szavazott a ratjnál (a keményeket Sainz, Alonso, Magnussen, Vettel, Stroll és Albon választotta, míg lágyon senki nem kezdett). Az első rajtkockából Charles Leclerc várta a rajtot, a monacói pilóta mögül pedig a két Red Bull Racing várta a piros lámpák kialvását.

Leclerc a rajtot követően gond nélkül megtartotta a vezetést, Péreznek viszont el kellett vennie a gázt Verstappen helyezkedése miatt, így Hamilton mögé került (a hétszeres világbajnok Russell-lel együtt simán lerajtolta Norrist). A 9. helyről induló Sainz az indulásnál további pozíciókat bukott, majd a második körben Mick Schumacher támadása közben kicsúszott a Gyors-sikánnál és a sóderágyban kötött ki. Emiatt pályára küldték a biztonsági autót.

Katasztrofális futama volt Sainznak, már ha futamnak lehet nevezni másfél kört

Az újraindítást követően Verstappen nem tudta tartani a lépést Leclerc-rel, mire a holland DRS-nyitási lehetőséghez jutott volna, már szem elől tévesztette a Ferrarit. Eközben Pérez felzárkózott Hamiltonra és a 10. körben meg is előzte, miközben a pálya hátsó részén Vettel és Magnussen is hibáztak egyet-egyet.

A kerékcserék sorát Verstappen nyitotta a 19. körben, miután annyira elszemcsésedtek a gumijai, hogy már több mint nyolc másodperccel volt lemaradva Leclerc-től. A monacói még futott néhány erős kört, aztán ő is kiállt, és teljesen simán Verstappen elé tért vissza. Közben Pérez is sok tempót veszített, Hamilton fel is zárkózott rá, kerékcseréiket követően pedig a brit keveredett ki győztesen ebből a csatából.

A 23. körben – éppen miután Pérez visszaelőzte Hamiltont – ismét jött a biztonsági autó, miután Sebastian Vettel törte össze az autóját az első szektorban. Ez lehetőséget adott Verstappennek hátránya ledolgozására, Russell egy jól időzített kerékcserével feljött harmadiknak, a keményeken rajtoló Alonso, Magnussen és Albon pedig nagyon ráfáztak.

Nagyon nem Vettel hétvégéje volt a melbourne-i

Pérez és Hamilton az újraindítást követően viszonylag rövid időn belül lelépték Alonsot, a mexikói pedig rövidesen Russell mellett is elment. Verstappen az egyetlen lehetőségét nem tudta kihasználni Leclerc megelőzésére, majd mire aktívak lettek a DRS-zónák, a ferraris már árkon-bokron túl volt. A különbség ismét körökön belül hét-nyolc másodpercre növekedett, aztán eljött Verstappen végzete: a 39. körben a célegyenes végén félregurult. Újabb tragikus hétvége tehát a holland számára: nem elég, hogy tempóból esélye sem volt a Ferrari ellen, a harmadik futamon már a második komoly műszaki hibáját szenvedte el.

A tesztek alapján még a Red Bull tűnt a legjobbnak, de három futam után már óriási hátrányban vannak

Rövid VSC-fázist követően folytatódhatott a verseny, csaták azonban többnyire már csak a mezőny sűrűjében voltak, az elején megmerevedtek a pozíciók. Érdekes volt látni, hogy Alonso a vadonatúj közepes gumikon nem tudott előrelépni a közepes gumikon, miközben Albon az ötven körös kemény szettjén egyéni legjobbakat teljesített és simán tartani tudta a 7. helyet. Ennek lett az eredménye, hogy miután az utolsó előtti kör végén kiállt kereket cserélni, a pontszerző 10. helyre jött vissza.

Albon elképesztő futamot teljesített

Leclerc pedig eközben teljesen simán nyerte a futamot és magabiztosan növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben! Pérez néhány körrel a vége előtt még hibázott egyet, de így is gond nélkül bejött másodiknak, Russell pedig megszerezte élete első mercedeses dobogóját. Hamilton is kihozta a futamból a maximumot és 4. lett, a két McLarennek pedig maradt az 5-6. hely, de az első két hétvége után ez is óriási előrelépés a wokingiaknak.

Sima győzelmet aratott Leclerc Ausztráliában

A világbajnoki pontversenyben Leclerc 71 ponttal vezet, Russell 37-tel feljött a 2. helyre, Sainz 33-mal harmadik. Verstappen három hétvégét követően a 6. helyen áll, a lemaradása Leclerc-hez képest órási, 46 pont. Konstruktőriben a Ferrari 104 ponttal, magabiztosan vezet, második a Mercedes 65-tel, harmadik a Red Bull 55-tel.

Címlapkép forrása: Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.