Vizsgálatot indított egy orosz gokartos ellen az FIA

A Nemzetközi Autómobil-szövetség vizsgálatot indított Artem Severyukhin orosz gokartos viselkedése miatt, akit azzal vádolnak, hogy náci tisztelgést mutatott be egy futam utáni pódiumünnepségen.

A fiatal versenyzőnövendék az orosz pilótákkal szemben kirótt korlátozások miatt olasz színekben indult az FIA Gokart Európa-bajnokság múlt hétvégi, portimãoi fordulóján. Egyik futamát követően azonban a dobogón történő ünneplés során – miközben az olasz himnusz szólt a tiszteletére – bemutatott egy náci karlendítésre emlékeztető kézmozdulatot, majd látványosan nevetett a rajta bámészkodókon.

Az esetről készült videófelvétel hamar elterjedt a közösségi médiában, az Ukrajna ellen zajló orosz invázió hátterében pedig éles kritikákat váltott ki. Ennek eredményeképp hétfő délután az FIA is megerősítette, hogy hivatalos vizsgálatot indít az ügy kapcsán.

„Az FIA megerősíti, hogy azonnali vizsgálatot indít Mr. Artem Severyukhin elfogadhatatlan viselkedésével kapcsolatosan, amelyet a 2022-es FIA Gokart Európa-bajnokság “OK”-kategóriájának első fordulójában, egy futamot követő pódiumünnepségen tanúsított a Kartodromo Internacional do Algarvén, Portugáliában. Hamarosan tájékoztatást adunk az ügyben megtett további intézkedésekről” – olvasható egy Twitter bejegyzésben a Szövetség oldalán.

Severyukhin karlendítése

Maga Severyukhin azonban tagadta, hogy náci tisztelgést mutatott volna be, ehelyett azt mondta: csak a pódiummal szemben álló barátaival és családjával ünnepelt.

„Szeretnék mindenkihez szólni a dobogón történtekkel kapcsolatban! Nyertem egy versenyt a Gokart Európa-bajnokságon, ami miatt nagyon boldog voltam. Köszönetet mondtam a családomnak és az orosz rokonaimnak, valaki azonban rossz gesztust látott a tisztelgésemben. De szó sincs erről, csak köszönetemet nyilvánítottam az engem támogatóknak. Orosz vagyok, Oroszországból származok, kitartok a hazám mellett” – válaszolta az Orosz Autómobil-szövetség egyik sajtósának kérdésére.

Severyukhin csapata, a Ward Racing mindenesetre úgy tűnik, hogy nem várja meg a vizsgálat eredményét és azonnali hatállyal felbontotta a 15 éves versenyző szerződését. A csapat az Instagramon közzétett közleményében világossá tette, hogy felháborodott pilótája tettein, és a továbbiakban nem látnak lehetőséget együttműködésük folytatására. Az Orosz Autómobil-szövetség ugyancsak vizsgálja az ügyet, illetve a további vizsgálatokig az olasz szövetség is visszavonta Severyukhin licenszét.

Címlapkép: FIA

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.