Welcome to the Land Down Under! – avagy: így láttuk az 🇦🇺 Ausztrál Nagydíjat!

2022-ben is minden futamot követően értékelnek, véleményeznek, pontoznak az F1-Zóna szerkesztői! Ezeket a meglátásokat minden alkalommal a blogunkon tesszük közzé, majd év végén összesítünk, és kiderül, melyik futam tetszett legjobban az F1-Zóna szerkesztőinek és követőinek! Íme az új éra harmadik felvonása, avagy: így láttuk a 36. Ausztrál Nagydíjat!


A futam összefoglalóját ~ITT~ olvashatjátok.


“Folytatódik a vörös uralom! Elérkeztünk az idény 3. futamára és egy kicsit leült a szezon. Már az edzések során is kiolvasható volt , hogy Ferrari-Red Bull párharc lesz és ismét szoros küzdelemre számíthattunk. Ám ez nem így lett végül. A Ferrari már az időmérőn, de aztán a futamon még inkább lelépte az osztrák riválisát. A Ferrari végig stabil volt és nagyon látszik, hogy nagyon kiismerték az autójukat és könnyen tudják adaptálni bármilyen körülmények közé. Ezzel szemben a Red Bull nem tudta felvenni a versenyt velük és egyre jobban kiütköznek a megbízhatósági problémáik is. A Mercedes továbbra is 3. erő és egyelőre nem látszik nagy javulás a top 2-höz képest .McLaren jelentősen javult, kíváncsi leszek, hogy ezt fenntartják e a következőkben is. Kiemelendő a Williams, azon belül Albon teljesítménye , aki zseniális taktikával pontot szerzett. Az Aston Martin továbbra is szenved. Elég reménytelen eddig a csapat teljesítménye.”

Oláh Bence

6/10

A nap versenyzője: 🇲🇨Leclerc & 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇨🇦Stroll

A hétvége pillanata: 🇩🇪Vettel robogózása


“Melbourne: a csalódás versenye volt, vagy csak mi vártuk nagyon vissza az Ausztrál Nagydíjat? Kezdjük ott, hogy már attól elszoktunk az utóbbi években, hogy korán kellene kelni az F1 miatt. Melbourne-ben a pálya (mivel ugye kvázi egy park) története során először kapott új aszfaltot, szóval nagyon vártuk mi lesz itt. Aztán savanyodtunk kicsit a túl sok DRS-zóna miatt, amiből végül egyet elveszítettünk- ez pedig végül a versenyzés kárára ment. Miért volt csalódás? Leclerc érinthetetlen volt vasárnap- mondjuk én ennek örülök részben, nagyon megérdemli a sikert- de komoly csatára nem igazán volt esély az élen. Ezt tetőzte Max újabb, technikai gondja miatti kiesése. Eközben Pérez keményen megdolgozott a pénzéért, a kidobós mémmel lehet illusztrálni, hogy folyton kapott magának egy újabb Mercit. És ha már Mercedes, végre nem Hamilton jött jól ki az sc miatti boxkiállásokból- ami Russellnek egy első dobogót ért új csapatával. Valahol vicces is, hogy második gondjai miatt ő a második a pontversenyben. A két McLaren semmit sem tudott előre mozdulni a best of the rest közegből, alapvetően nehéz volt előzni, és Alonso emiatt is sajnálhatja az autója időmérős gondjait. Sainz vállaira gyanúsan sok nyomás nehezedett, aztán még több az elrontott időmérő miatt, ez alatt csúszhatott el a spanyol futama is. Emiatt még nagyobb lesz rajt a figyelem, és ha nem jönnek az eredmények, hamar a Barrichello/Massa pályán találhatja magát. Albon és a Williams zseniális taktikája megér egy kalapemelést, míg az Aston mellé a Haas is meglepően hátracsúszott a sorrenden. A kanadai mesterek alakítását pedig inkább nem is fogom most kivesézni, megteszem majd kedd este a Brickyard Podcastben…. Amúgy elkezdett érződni, hogy a Haas/Alfa méretű csapatok már elmaradnak a fejlesztési/belerázódási versenyben?

Izsán Csaba

4/10

A nap versenyzője:  🇲🇨Leclerc & 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇨🇦Stroll

A hétvége pillanata: A 🇬🇧Williams zseniális taktikája


“A Ferrari egyértelműen domináns volt ezen a nagydíjon, sokkal jobban feküdt nekik a pálya. Verstappen-nek egy esélye volt Leclerc megelőzésére, de a monacói olyan konzisztens volt, hogy az valami elképesztő, nem vétett hibát a futamon. Szerintem a verseny pilótája egyértelműen Albon volt, a Williams egy óriási és hihetetlen taktikát húzott meg. Alonsonak pedig nagyon rossz futama volt, akár a dobogóért is harcolhatott volna, de megint a Renault motor halt be alatta, nem akarom elhinni, hogy az Alpine ennyire gyenge mechanikát tett volna össze, a tavalyi évhez képest jelenleg ők az egyik legnagyobb negatív meglepetés, megbízhatóság téren.”

R. Krisztián

7,5/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇨🇦Stroll

A hétvége pillanata: 🇬🇧Hamilton és 🇲🇽Perez csatája

“ó kis verseny volt – ez a legjobb mondat, amit el tudok mondani az ausztrál nagydíjról. Nem szuper vagy fantasztikus, de szerintem “jó kis”. Nem az első helyért ment ölre menő csata, de így voltak apróbb párharcok, kisebb-nagyobb drámák, és a nem folyamatos körömrágás ellenére sem volt túl sok üresjárat, amikor az ember már fészkelődik a kanapéján. Azt hiszem, elégedettek lehetünk egy olyan szezonnal, ahol ilyen a gyengébb verseny. Tetszenek az erőviszony-változások is (ld. McLaren vs. Haas, Alfa Romeo), a műszaki hibák, bár igazságtalanok, nekem kicsit visszahozzák a 90-es évek megbízhatatlansági faktorát, amitől nem olyan steril a sport, mint az elmúlt 10 évben.”

Malinovszki András

6/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇨🇦Stroll

A hétvége pillanata: 🇹🇭Albon az 57. körben cserék kereket, majd pontszerző

Charles Leclerc 4. futamgyőzelme (hasonlóan az előző háromhoz) ismét az első rajtkockából történt! A Ferrari mint erőforrás 241. sikerének örvendhetett és a Ferrari csapata pedig a 240. első helyének! (forrás: Saját készítés, Száraz Szilárd)

“Mennyire vártam már, hogy visszatérjen a mezőny Ausztráliába, és mekkora csalódás volt ez a futam, te jó ég. Mondjuk Melbourne a hibrid-éra kezdete óta nem produkált igazán jó versenyt, de ez sajnos még azokat is alulmúlta. Szerény véleményem szerint az átépítés sem hozta meg a várt eredményeket… Akkor egy kicsit a versenyről: Leclerc ismét érinthetetlen volt, és ez bizony aggasztó jel a többieknek, a monacói alatt nem csak piszok gyors a Ferrari, de megbízható is egyelőre, ráadásul a jó alapokra újabb hatalmas fejlesztési csomag jön, ami akár tartós dominanciát is eredményezhet, ha a többiek nem tudnak lépni. Verstappen két nullázással induló szezonja nem épp a legjobb ómen, a holland képes egyedül felvenni a harcot a Ferrarikkal, de… célba kellene érnie. Számomra kellemes meglepetés volt a McLaren dupla pontszerzése, Russell dobogója, azonban a show-t egyértelműen Albon vitte el, azzal a bizonyos utolsó körös kerékcseréjével, amivel pontot tudott szerezni, tehát ezúttal is bejött Capitóék rizikózása. Többen is csalódást okoztak: az egyikük Sainz, akinek a versenye néhány kilométerig tartott, de szegény Vettel sem ilyen visszatérésre vágyott gyaníthatóan. A Haas sem volt a topon, Mick Schumacher ráadásul kis híján letarolta a középmezőnyt, van még hova fejlődniük. Összességében ez a futam nem érte meg a korán kelést, reméljük Európába visszatérve jobb műsort láthatunk majd.”

Hazafi Gergely

3/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇪🇸Sainz

A hétvége pillanata: 🇹🇭Albon utolsó körös kerékcseréke


“Furcsa egy futam volt, több érdekességgel, de ugyanakkor nem biztos, hogy megérte reggel 6-kor felkelni ezért. Kijelenthetjük, hogy a Ferrari óriási fölényben van, Verstappennek semmilyen gumikeveréken, semmilyen körülmények között nem volt fikarcnyi esélye sem. Ráadásul a Red Bull még végig se tud menni, mekkora tragédia ez a tavalyi év után… Nagyon érdekes volt látni az egész futamon, hogy mennyire nem működtek senkinél a közepes gumik (leszámítva persze a Ferrarit), többeknek ezen ment el a futama. Albon óriásit ment, számomra ő a nap embere, és hogy a másik végletet is említsem, az Aston Martinnak nagyon el kell gondolkodnia sok mindenen…”

Dányi Gergő

4/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇪🇸Sainz

A hétvége pillanata: 🇲🇽Pérez „Ébren vagytok még?” rádióüzenete néhány körrel a vége előtt


“A változatosság alapvetően jó, hogy minden csapatnak hullámzó a teljesítménye, bár a Ferrari meg a Red Bull azért kiemelkedik, és mivel utóbbi megbízhatóságban messze van, így a bajnokság nagyon 2005-re hajaz eddig. Bár maga a futam meg inkább Raikkonen első Ferraris versenyét idézte, Melbourne-ben utoljára akkor láttunk ilyen magabiztosan vezetni Ferrari pilótát az élen.”

Horváth Ádám

5/10

A nap versenyzője: 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇬🇧Aston Martin

A hétvége pillanata: 🇩🇪Vettel robogózása


“Wecome to the land Down Under! A 2020-as évet majdnem úgy kezdhettük, ahogy a megszokott életünk diktálta, de egy csúnya betegség feje tetejére állította a világot és még így két év elteltével vannak egyes országok, akik ennek a következményeit szenvedik. Szerencsére, az eddig teljes elszigetelődés elvét követő Ausztrália is belátta, hogy ez így nem mehet tovább és inkább nyomott egy teljes átalakulást nemcsak saját magán, de a melbourne-i versenypályáján is, remélve, hogy az új autók versenyezhetőségével ötvözve jobb versenyeket fogunk látni, mint a 2017-es évet követően. Nos, ha az előzések számát nézem akkor javult a helyzet, hiszen 34 tiszta előzés történt a pályán, amiből mi nézők 22-őt láttunk a statisztikák alapján, de ennek ellenére is édeskevésnek érződött ez a versenyen. Leclerc bebizonyította, hogy ő az új Verstappen. A Red Bull bebizonyította, hogy megbízhatatlan autóval nem lehet versenyeket nyerni. A Mercedes bebizonyította, hogy lassúak, de élelmesek. Sainz bebizonyította, hogy ha kétségbeesett vagy és kapkodsz, akkor nagyobb sz*rba kerülsz mint voltál. Perez bebizonyította, hogy idén vele is számolni kell és az Aston Martin pedig bebizonyította, hogy ha egy éveken keresztül kis pénzből sikeresen működő csapatot ellátsz pénzzel, akkor az nem lesz élcsapat egyből. Összességében szerintem kár volt ezért felkelni és aki csak az ismétlésbe vagy csak az összefoglalóba nézett bele, és reggel inkább az alvást választotta az jól is tette!”

Száraz Szilárd

4,5/10

A nap versenyzője: 🇲🇨Leclerc & 🇹🇭Albon

A nap balfékje: 🇨🇦Lance “Yuji Ide is büszke lehetne rám” Stroll

A hétvége pillanata: 🇩🇪Sebastian Vettelt egy jó kis robogózásért € 5.000-ra büntetik

Hála az őt üldözők balszerencséjének és folyamatos keresztbeveréseinek Charles Leclerc egy kényelmesnek mondható, 34 pontos előnnyel áll a bajnokság elő helyén! (kép forrása: F1 Porn Reddit oldala)

A 2022-es futamok értékelése az F1-Zóna szerkesztői szerint:

  1. Szaúd-Arábiai Nagydíj – 6,56/10
  2. Bahreini Nagydíj – 5,31/10
  3. Ausztrál Nagydíj – 5,00/10

A szezon eddigi értékelése:

5,62/10

Címlapkép: Formula 1/Reuters

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.