🇪🇸 F2 TESZT: Drugovich volt a leggyorsabb Barcelonában

Az MP Motorsport brazil versenyzője, Felipe Drugovich autózta a legjobb időt a háromnapos barcelonai teszten, ahol a pilótáknak egymáson felül az időjárással is meg kellett küzdeniük.

Három héttel a bahreini szezonnyitó után a spanyolországi Barcelonában rendeztek háromnapos tesztet a Formula–2-es mezőny számára. Az április 12-től 14-ig tartó gyakorláson a csapatok naponta kétszer három órát kaptak a körözésre, autónként összesen hat szett kemény és kettő szett lágy keverékű gumi állt összesen rendelkezésre.

Kedden szakadó eső és mindössze 14°C-os pályahőmérséklet fogadta a csapatokat. A délelőtt ennek megfelelően csendesen alakult, mindössze két pilóta ment 30 körnél többet. A legjobb idővel Felipe Drugovich zárt, a brazil pilótát pedig Théo Pourchaire és Ayumu Iwasa követték. A délelőtti programot hárman nem tudták teljesíteni: Calan Williams megforgott a 2-es kanyarban, Liam Lawson műszaki hiba miatt állt meg, Cem Bölükbaşı pedig a 9-es kanyarban a korlátnak ütközött.

Délutánra az aszfalt hőmérséklete felkúszott 19°C-ra, így a pilóták is merészebben teljesítették gyorsköreiket. A lassan időmérő-specialistává váló Ralph Boschung volt az egyetlen, aki bement 1:28 alá, a sváci 1:27.929-cel autózta meg a nap legjobb idejét. Hozzá legközelebb Marcus Armstrong tudott férkőzni, rajta kívül pedig csak a két japán, Iwasa és Marino Sato tudott Boschunghoz képest egy másodpercen belül végezni. Drugovich a kemény keveréken is a legjobb öt között tudott végezni, megelőzve az ART párosát, Pourchaire-t és Vestit. Délután még két piros zászló volt: az egyiket Jüri Vips idézte elő, aki a 3-as kanyarban a korlátnak csúszott, Logan Sargeant autója pedig az 1-es kanyarban állt meg. A délutáni felvonás során csak két pilóta teljesített 30 kör alatt, míg a legszorgalmasabbnak Boschung és Williams bizonyultak, 55-55 körrel.

Az első nap részletes eredményei [kép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala]

Szerda délelőtt komor fekete felhők fenyegették a pilótákat, sőt néhány csepp eső is esett, de a pálya végig száraz maradt. Richard Verschoor a kemény gumikkal ment ki, de ezzel is tudott olyan időt menni, amivel végüé a 2. helyen végzett. A legjobb időt Roy Nissany autózta a DAMS-szal, mögötte pedig Richard Verschoor végzett, a kemény keverékű gumikon. A hollandot Iwasa követte, majd Boschung, Williams, Pourchaire, Lawson és Daruvala folytatták a sort. A főszerep azonban nem az övéké, hanem a piros zászlóé volt. Sato kezdte a sort, ő már az első órában félrehúzódott a célegyenesben. Vips a 11-es kanyarban fullasztotta le autóját, Caldwell alatt pedig a 4-esben állt meg a technika. Mindazonáltal az időjárási körülmények miatt a legnehezebbnek az 5-ös kanyar bizonyult, itt ült fel a kavicságyra Iwasa, Hughes és Caldwell is. A sok megszakítás ellenére több pilóta is harminc kör fölött teljesített, a legtöbbet Enzo Fittipaldi futotta, összesen 52 kört.

Délután a piros zászlók helyett már a csapadék volt a legfőbb akadály, a slick gumik használatához ugyanis túl sok eső esett, de kevés ahhoz, hogy vizes gumik kerüljenek fel az autókra. Eleinte Vips volt a leggyorsabb, de Armstrong és Drugovich visszacsúsztatták az észtet a 3. helyre. Az új-zélandi ideje 1:29.752 volt, ez bizonyult délután a leggyorsabbnak. Délután egyetlen piros zászló volt, amit Williams okozta, miután megállt az autója. A köridők tekintetében nem sok változás történt délelőtthöz képest, az élmezőnyből csak Cordeel és Hauger tudtak javítani, ráadásul ők ketten ezredre azonos időt mentek.

A második nap részletes eredményei [kép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala]

Két hideg és felhős nap után csütörtökön végre szikrázó napsütés mellett körözhettek a pilóták, egy lágygumis, kvalifikációs futás során pedig Drugovichnak sikerült megautóznia a három nap legjobb idejét. Az első igazán komoly időt Lawson autózta, az ő idejét pedig csak Drugovich tudta megdönteni, miután a brazil csapattársa, Novalak a sóderágyban ragadt, egy rövid megszakítást okozva. A 3. helyen Doohan végzett, aki egyben a legszorgalmasabb is volt délelőtt, 50 kört futva.

Délután a legtöbben a hosszú távú etapokra és a hatékony adatgyűjtésre összpontosítottak, az egyetlen “értelmes” kört Vips futotta, aki így 1:29.288-cal meg is nyerte az utolsó sessiont. Hozzá legközelebb Jake Hughes tudott férkőzni, de ő is másfél másodpercet kapott az észttől, a harmadik pedig Fittipaldi lett, de ők már nem teljesítettek időmérős etapokat. A körözést három alkalommal szakította meg a piros zászló, egy-egy alkalommal Vips, Vesti és Hauger fordultak a rossz irányba.

A harmadik nap részletes eredményei [kép forrása: Formula 2 hivatalos Twitter oldala]

A tesztek ezzel befejeződtek, a mezőny legközelebb a jövő hétvégén, Imolában versenyez.

Köszönjük a közreműködést Rajna Krisztiánnak!
Címlapkép: Getty Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.