Az Alpine nyitott Piastri kölcsönadására

Oscar Piastri számára a közeljövőben nem lesz hely az Alpine csapatánál, de annak érdekében, hogy versenyezhessen, nevelőegyesülete hajlandó őt kölcsönbe adni.

Oscar Piastri az idei évet a kispadon tölti, ugyanis nem tudott magának helyet találni a Forma–1-ben. Pedig egyáltalán nem egy ügyetlen pilótáról van szó, az elmúlt három év során ugyanis végignyerte előbb a Formula-Renault Európa-kupát, majd az FIA Formula–3-as bajnokságát, majd a Formula–2-t. A fiatal ausztrál idén a teszt- és fejlesztőpilóta szerepkörét tölti be az Alpine-nál, melynek keretein belül gyakorolhat a csapat szimulátorában, valamint részt vehet a nagydíjhétvégék értekezletein.

3 év, 3 bajnoki cím Piastri mérlege, mégsincs helye a Forma–1-ben

Jelen állás szerint nem valószínű, hogy ez a helyzet megváltozhat 2023-ra, Esteban Oconnak ugyanis a mostanival együtt még három szezonra szóló szerződése van, míg Fernando Alonso egyelőre 2022 végéig kötelezte el magát, de korábban többször is tett arra irányuló nyilatkozatokat, hogy még két-három évig folytatni szeretné. Piastri számára tehát az egyetlen lehetőség a Forma–1-be kerülésre az, ha az Alpine Academy hajlandó “kölcsönadni” őt egy másik csapatnak. Ez nem lenne teljesen újkeletű, korábban ugyanis Ocon is egy hasonló üzlet keretein belül érkezett a Mercedestől, illetve néhány évvel ezelőtt Carlos Sainzot is kölcsönbe kapta meg a Renault a Red Bulltól.

„Teljesen normális, hogy Fernando nem csak az idei év végéig tekint, a helyében én is folytatni akarnám mindaddig, amíg ilyen jól vezetek. Még nagyon korán vagyunk ahhoz, hogy a pilótáinkat elhelyezzük a csapaton belül vagy akár más csapatoknál, így nem igazán foglalkoztam még ezzel. Ez semmit nem változtat Oscar helyzetén, akinek fejlesztését továbbra is folytatjuk, a kérdés pedig nem az, hogy debütálhat-e a Forma–1-ben, hanem hogy mikor. A lényeg, hogy amikor bemutatkozik, akkor a lehető legfelkészültebb legyen, semmi más nem számít” – idézi az Alpine vezérigazgatóját, Laurent Rossit a Motorsport.com.

Amikor a kölcsönadásról kérdezték, Rossi azt felelte, hogy nincs ellenére, de csak akkor, ha Piastrinak egyértelmű útja lesz vissza az Alpine-hoz.

„Fejleszteni akarjuk Oscart, nem akarjuk, hogy örökké a kispadon üljön. Készen kell állnia, amikor a nagy nap eljön. És el fog jönni, mert nagyon tehetséges, tökéletesen méltó arra, hogy a világ húsz legjobb pilótája között szerepeljen. Meg vagyok győződve róla, hogy egy napon világbajnok lehet, de addig nagyon hosszú út áll még előtte.”

A kölcsönadást azonban nehezítheti, hogy a Renault-nak jelenleg nincs ügyfélcsapata, a többi gyártó pedig aligha akarja azt megkockáztatni, hogy Piastri esetleg információkat vigyen a termékükről Viry-Châtillonba. Tisztában van ezzel Rossi is.

„A legfontosabb teendőnk az volt, hogy rendet tegyünk házon belül és legyen egy olyan erőforrásunk, amellyel fel tudjuk venni a versenyt az élmezőnnyel. Ez megtörtént, innentől kezdve pedig arra kell fókuszálnunk, hogy ha valamelyik csapat beszállítót akar váltani, vagy ha esetleg egy új csapat jelentkezne a Forma–1-be, akkor készen álljunk” – fogalmazott.

Az ügyfélproblémára egyébként két év múlva lehet megoldás, azt ugyanis tudjuk, hogy 2024-ben érkezik a Forma–1-be az Andretti Global. Erőforrás-ügyben hivatalos információ még nem látott napvilágot, Mario Andretti azonban korábban elszólta magát, hogy már megállapodtak a Renault-val, és az is teljesen biztos, hogy a csapat egyik pilótája Colton Herta lesz. A 2024-es év egyébként kulcsfontosságú lesz Piastri számára, hiszen ez lesz az utolsó olyan szezon, amikor a 2021-es F2-es bajnoki címéért kapott 40 licenszpontot beszámíthatja, 2025-re ezek a pontok már elévülnek.

Címlapkép forrása: BWT Alpine F1 Team hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.