Három futamon indul az IndyCar csajcsapata, de kihagyják az Indy 500-at: lesz végül 33. nevező???

Hosszú hetek óta téma az IndyCar háza táján, hogy meglesz-e a 33 nevező az idei Indy 500-ra, annak pedig lassacskán zéró az esélye, hogy ennél többen akarjanak rajthoz állni a futamon, és megtartsák a Bump Day-t. Az egyik, utolsó perces nevezőnek sokan a teljesen női gárdával dolgozó Paretta Autosportot tartották, de mint tegnap megtudtuk, végül 3 utcai/épített pályás futamon indulnak idén, kihagyva a legendás versenyt.

Beth Paretta csapatának tavalyi Indy 500-as indulásához a Team Penske adta a technikai hátteret, és a Kapitány gárdája ezt idén is szívesen megtette volna, viszont a Porschevel közös LMDh programjuk miatt 2022-ben már nincs elég szakemberük egy negyedik IndyCar felkészítéséhez- elvileg még a legendás futamra sem. Emiatt sokáig a levegőben lógott a női csapat 2022-es programja, végül pedig Ed Carpentertől kaptak “mentőövet”. Mivel az ECR már amúgy is egyel több autót indít az oválversenyeken, az Indy 500-ra ők sem tudtak technikai segítséget nyújtani a Paretta Autosportnak.

A felek végül abban egyeztek meg, hogy a 16-os rajtszámú Chevyvel Simona de Silvestro három futamon áll rajthoz, és egy negyedik még talán esedékes, ha minden csillag együtt áll. A programhoz a KiwiCo cég adja a jeletősebb anyagi támogatást, akik STEM-alapú tanulási programokhoz gyártanak eszközöket és játékokat. Ami a három versenyt illeti, a Paretta Autosport a tervek szerint az egymás után következő, június-júliusi Road americai és Mid-ohioi futamokon indul (ezek a szezon 8-9. fordulói), majd az augusztus elei, Nashville-i roncsderbi verseny zárná a szezonjukat. Abban az esetben, ha összejönne nekik a negyedik verseny is, Marshall Pruett szerint ez már egy komolyabb, az ECR-rel közös 2023-as program előszele lenne.


Áttérve az Indy 500-as nevezők problémájára, nem úgy néz ki, hogy lesz 33. egység a rajtrácson. Az elmúlt hetekben már több csapat is egyedi festéseket mutatott be a legendás versenyre (mint az AMSP, amit lejjebb láthattok), de a várva várt, utolsó (?) nevező kilétét továbbra is homály födi. Bő két héttel ezelőtt sokan olvashattátok J. R. Hildebrand igencsak radikális megoldási lehetőségét a kérdésre. Foyték versenyzője azt vetette fel, hogy mi lenne ha egy plusz autóban egy Mario Andretti kaliberű, élő legenda vezetné fel a mezőnyt, aki aztán kiállna a pitbe a rajt előtt. Majd amikor a Tweetet maga Andretti is beszívecskézte, mindenki egy jót mosolygott a lehetőségen. Azt mondjuk Hildebrand is hangsúlyozta, hogy ezzel “kitolnának” az olyan versenyzőkkel mint Hunter-Reay vagy Hinch, akik utolsó utáni percen még összehozhatnak egy nevezést a futamra.

Azóta Ricardo Juncos is felvetette, hogy ha nagyon muszáj – akármilyen hülyén is hangzik ez – a JHR tud indítani egy második autót a futamra, de ezt ne várja el senki tőlük, csak ha a széria vezetése “szépen megkéri” őket rá. Az erről szóló Racer cikkben (egy héttel ezelőtt) Marshall Pruett azt írta, hogy Stefan Wilson és a Cusick Motorsports, Sebastian Saavedra és az AFS Racing, Spencer Pigot, RC Enerson, és talán Ryan Hunter-Reay nevezhetők reális jelölteknek az indulásra, közülük pedig egyeseknek már most komoly büdzséje lehet, míg mások minden centnyi támogatásra rászorulnak, hogy összejöjjön a nevezés.

Közben a DragonSpeed is Tweetelt egy érdekeset az Indy 500 kapcsán, amit pár magyar oldal is lehozott, de az egyelőre csak egy vicces beszólásnak tűnik számomra, mintsem komoly szándéknak, mivel Elton Julian csapatának nincs már meg a Dallara kasztnija (eladták, és az lett a Meyer Shank Racing második autója).

Ami viszont biztos, hogy már csak 5 hetünk van hátra a futamig (az edzéshét kezdetéig szűk három), szóval már nem kell túl sokat várnunk ahhoz, hogy fény derüljön a 106. Indy 500 végleges nevezőlistájára.

Címlapkép: Joe Skibinski/IndyCar Media

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.