🇮🇹 FP1: Ferrari 1-2 az egyetlen “értelmes” szabadedzésen Imolában

A csapadékos időjárás miatt meglehetősen érdekes eredménnyel zárult az Emilia Romagna Nagydíj első szabadedzése, a harmadik helyezett Max Verstappen ugyanis már majdnem másfél másodpercet kapott a győztes Ferraritól.

A sprinthétvége miatt a Parc Fermé szabályok életbe lépése előtti egyetlen szabadedzésen kellett a csapatoknak az érdemi munkát elvégezniük, a holnapi gyakorlás valószínűleg a versenyszimulációkról fog szólni. A változékony időjárás azonban sokaknak keresztbetett, Valtteri Bottas és a Haas két versenyzője esőgumikon kezdték a körözést. A köridők természetesen gyorsan javultak, miközben sokaknak a tapadási viszonyokkal akadtak nehézségei, a legproblémásabbnak a Variante Alta kerékvetői és a Rivazza előtti féktáv bizonyultak.

Ami viszont nem változott, hogy Charles Leclerc és Max Verstappen vetekedtek a legjobb időért. A ferraris 1:35.629-cel vezetett, amikor az Acque Mineralinál bemutatott egy vad piruettet (korábban már a Variante Altánál is megpördült egyszer). Nem sokkal ezután Pérez vette át a vezetést, az ő idejét pedig csak jóval később tudta megdönteni Sainz, már az intermediate gumikon. Egyébként az Aston Martin párosa volt az első, akik kimerészkedtek a zöld oldalfalú abroncsokon, ami még nem bizonyult tökéletesnek, hiszen Leclerc majdnem harmadszor is megpördült velük, ezúttal a Villeneuve-sikánnál.

Akciója után a monacói átvette a vezetést is, majd úgy tűnt, hogy még egyszer javítani tud, de a Variante Altánál elfékezte magát. Így Sainz tudott az élre állni, majd az utolsó tíz percbe lépve ismét Leclerc állt a lista élén. Verstappen eközben szolíd edzést teljesített, egy alkalommal majdnem nagyon közel került a Ferrarikhoz, de meg kellett szakítania a gyorskörét Nicholas Latifi miatt, aki nagyon lassan poroszkált az ideális íven.

Az utolsó percek programját megszakította Lando Norris forgása. A brit az Acque Mineralinál pördült ki, majd kitolatott ugyan a sóderágyból, de csak azt követően, hogy már bemutatták a piros zászlókat. Az újraindítást követően már csak Alexander Albon tudott javítani, aki ezzel bejött tizenhetediknek, az élmezőnyben viszont már nem történt változás. Az edzést Valtteri Bottas kicsúszása zárta, a brit ugyancsak az Acque Mineralinál veszítette el uralmát autója fölött és csak centikkel a gumifal előtt állt meg.

Az első szabadedzés részletes eredményei [kép forrása: F1 hivatalos Twitter oldala]

Címlapkép forrása: Scuderia Ferrari hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.