🇮🇹 F3: Colapinto nyerte az őrült nyitóversenyt egy utolsókörös előzéssel

Drámai győzelmet aratott az imolai hétvége első futamán Franco Colapinto, az utolsó körben átvéve a vezetést Caio Collet-től.

A hétvége első futamát Franco Colapinto kezdhette az első helyről, miután a tegnapi időmérő edzésen ő végzett a 12. helyen. Az argentin jól el is jött a rajttól, azonban a 4. körben elveszítette a vezetést Caio Collet-vel szemben a célegyenesben. Colapinto mindazonáltal végig a 2. helyen maradt, az utolsó körben pedig– egy virtuális biztonsági autós szakaszt követően – a DRS segítségével visszavette a vezetést. Pillanatokkal később Collet versenye drámai módon ért véget, miután a célegyenes végén Isack Hadjar kiütötte, ennek köszönhetően pedig Victor Martins és Jak Crawford léptek fel a dobogóra.

A döntő előzés és a baleset az utolsó körben


Colapinto tehát jól jött el a rajttól, ellenben a 2. helyről induló Ido Cohent Collet és Kush Maini is megelőzte. Megkezdte a felzárkózást Hadjar is, aki a 4. körben megelőzte Martins-t a 4. helyért, majd három körrel később Maini mellett is elment, ezzel már dobogós helyen haladt a vezető kettős mögött.

A sok megszakítás közül az elsőre a 9. körben volt szükség, amikor Zak O’Sullivan és Pepe Martí két, egymástól független incidens következtében csúsztak ki, emiatt jöhetett a biztonsági autó. Két körrel később folytatódhatott a küzdelem, Maini viszont kapott egy áthajtásos büntetést, mert nem megfelelően foglalta el rajtpozícióját a futam elején. Az indiai ezzel kiesett a dobogóért zajló küzdelmekből, az 5. helyre pedig Crawford lépett előre.

A 13. körben másodszor is szükség volt Mayländer szolgálataira, miután Reece Ushijima és Federico Malvestiti ütköztek a Tamburello-kanyarban. Ekkortájt veszítette el esélyeit a pontszerzésre Cohen is, aki koccant Kaylen Frederickkel, ezért új első szárnyért kellett a boxba hajtson.

A versenyzés a 17. körben folytatódott, de nem túl sokáig, ugyanis a peches időmérő után felzárkózni próbáló Arthur Leclerc a Villeneuve-sikán után elütött egy féktávjelző táblát, a pályára kerülő törmelékek miatt pedig egy virtuális biztonsági autót aktiváltak.

Az újraindítást követően, az utolsó körbe lépve Colapinto a DRS használatával sikeresen megelőzte Collet-t, majd másodpercekkel később bekövetkezett a címsorokban már említett ütközés Hadjar és Collet között. A győzelem sorsát ez el is döntötte, de örülhetett Martins és Crawford is, akik így felléptek a dobogóra. Colapinto mindössze a harmadik FIA F3-as futamán tehát megszerezte első diadalát, Bahreinből pedig egy pole-pozíciója is van már, egyértelműen ő a szezon egyik pozitív meglepetése eddig.

A dobogósok mögött Staněk végzett a 4. helyen, Hadjar végül ötödiknek futott be, de az ő esetében még egy esetleges büntetéssel számolni kell. A holnapi futamon a pole-pozícióból rajtoló Maloney 6. lett, őt pedig az első tridentes futamán résztvevő Rasmussen követte. Zsinórban harmadszor szerzett pontot Frederick (azok után, hogy tavaly egész évben csak egyszer volt eredményes), Smolyar a 9. helyen ért célba, illetve megszerezte első pontját Rafael Villagómez is, aki 10. lett.

Részletes eredmények

Második helyével Martins tízpontosra növelte előnyét a bajnoki összetettben a most nullázó Leclerc előtt, győzelmének köszönhetően Colapinto feljött mögéjük harmadiknak, a csapatok értékelésében pedig az ART Grand Prix 8 ponttal előzi meg a Premát.

Címlapkép: James Gasperotti / jamesg_photo
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.