🇮🇹 SPRINT: Verstappen visszaszerezte a rajtnál elveszített vezetést és a pole-t holnapra

Max Verstappen nyerte a 2022-es szezon első sprintjét, miután két körrel a leintés előtt sikeresen megelőzte a gumijait elkoptató Charles Leclerc-t.

Az Emilia Romagna Nagydíjon került sor a 2022-es idény első sprintjére, amelyet a tegnapi időmérő edzést megnyerő Max Verstappen kezdhetett a pole-pozícióból. A gumikat illetően nagy stratégia nem volt, ugyanis a két Haast, valamint a williamses Nicholas Latifit leszámítva mindenki a piros oldalfalú lágy gumikat választotta, a másik három sofőr a közepesre szavazott.

A világbajnoki címvédő nem sokáig élvezhette a pole-pozíció jelentette előnyöket, ugyanis a Red Bull nagyon visszafulladt a rajtnál, így néhány másodperccel a piros lámpák kialvása után már Charles Leclerc állt az élen. Norris megtartotta a 3. helyet, mögötte pedig egy szoros, hármas csata alakult ki Magnussen, Pérez és Ricciardo között. Sainz mindjárt a rajtnál előrejött néhány helyet, ellenben a Mercedesek még hátrébb csúsztak az amúgy is pocsékul sikerült időmérőt követően.

A sprint egyetlen balesete mindjárt az első körben bekövetkezett: Zhou előzte volna Gasly-t a Piratella külső ívén, a francia azonban túl szélesre csúszott és megkoccolta az Alfa Romeót. Zhou beleforgott a falba, alaposan összetörve autója hátulját. Az incidens miatt a pályára küldték a biztonsági autót.

Az újraindítást követően egészen a 16-17. körig nem tapasztalhattunk sok érdekességet, egyedül Sainz és Pérez szórakoztatták a közönséget néhány DRS-es kikerüléssel. A mexikói viszonylag hamar megelőzte Magnussent, majd Norris nyomába eredt, és a Red Bull óriási végsebességfölényét kihasználva a 11. körben már a 3. helyen haladt. Sainz ugyancsak jó ütemben zárkózott felfelé: elment Alonso, Magnussen, Ricciardo, majd Norris mellett is, különösebb gond nélkül elérve a 4. helyet. Közben a célegyenes végén Mick Schumacher is megelőzte Sebastian Vettelt a 10. helyért.

Az élen Verstappen folyamatosan 1 másodperc körüli távolságról követte Leclerc-t, de DRS-nyitási lehetőséghez nem jutott. Egy ponton a ferraris előnye már 1,6 másodpercre ugrott, úgy tűnt tehát, hogy simán behúzza a győzelmet, egy ponton azonban Leclerc abroncsai drasztikusan elszemcsésedtek, így Verstappen pillanatok alatt a nyomába ért. Néhány percnyi tapogatózást követően a holland a 20. körben, a célegyenes végén sikeresen meg is előzte ellenfelét, ezzel pedig behúzta az idei első sprintgyőzelmet.

Pérez gond nélkül bejött a 3.-, Sainz pedig a 4. helyen, mögöttük pedig a két McLaren-Mercedes végzett. Az utolsó pontszerző helyeken Bottas és Magnussen értek be, a Haas közepesgumis taktikája tehát végül nem fizetődött ki. Alonso a 9.-, Schumacher pedig a 10. helyről várhatja a holnapi futamot, míg a Mercedesek közül Russell 11.-, Hamilton csak 14. lett, a felzárkózás leghalványabb reménye nélkül.

A sprint részletes eredményei [kép forrása: FIA hivatalos Twitter oldala]

Az eredményeknek köszönhetően Leclerc 78-ra növelte pontjai számát, mögötte 38-cal Sainz következik, aztán Russellnek 37, Péreznek 36, Verstappennek 33 pontja van.

Címlapkép forrása: Oracle Red Bull Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.